Skocz do zawartości

[amortyzator] Reba SL czy Bomber All-Mountain 1

majwin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do wyboru te 2 amortyzatory.

RS Reba SL 100mm skoku

Marzocchi Bomber All-Mountain 1 110-130mm skoku

Ważę ok 80 kg. Lubię każdy rodzaj jazdy od xc do lekkiego dh. Bardziej w stronę ostrzejszego xc. Amorek tymczasowo montuje do ramy HardTail Bocas m-10 (w przyszłości przechodzę na Full'a). Cena porównywalna.

Pozdrawiam

EDIT: w sumię do wybory mam jeszcze

FOX 32F 120RL

Napisano · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu
Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu

Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem.

Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem.

Napisano · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Kilka wypowiedzi pod rząd.
Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Kilka wypowiedzi pod rząd.

lol, zbugowany net wyslal kilka postow. jak sie je usuwa?;f

Może i serwis nie należy do najtańszych, ale nie przesadzajmy :) Ja kiedyś też stałem przed takim dylematem: Reba czy Fox. Wybrałem Foxa i nie żałuję. Płynność Fox-a i wykorzystywanie praktycznie całego skoku - to jest to.

Natomiast co do allegrowych używek to nigdy nie wierz w 100% w to co jest napisane na aukcji. Nie znasz historii oraz jak poprzedni właściciel dbał o widelczyk.

Nic nie jest wspomniane o roczniku :|

Dokładnie. Ja od niedawna mam używanego Marzocchi 66 z 2005 roku, też produkowany we Włoszech. I bardzo mi się opłaciło, gdyż jest w niemal idealnym stanie. Uszczelki wszystko zatrzymują, a cały widelec chodzi genialnie. Nie ma mowy o żadnych luzach, itp. Dla pewności sam go przeserwisowałem i wymieniłem olej na nowy i wyszło tak, że w super cenie trafiłem na świetną okazję.

rocznik bombera 2005 albo 2006 z włoch . Wiadomo z używanymi widelcami wiąże się ryzyko - ale jak to mówią "kto nie ryzykuje ten nie ma"

Świeta racja, tylko pytanie, czy ten 6-7 letni bomber jest tyle wart??

Poza tym nie należy on do popularnych amorów, tak jak np. Fox, czy Reba.

Powiem tak - all mountain byłby super gdyby nie tłumik tst. Miałem i wiem że to syf jakich mało, w dodatku ten marz jest z 2005 roku - wtedy TST miały taki balonik na olej, który lubił pękać przy dobiciu. Amor działał ale nie było blokady. Wg mnie warto szukać bomberów ale raczej nie all mountain, to była swego czasu jedna z bardziej awaryjnych serii widelców.

No chyba że masz zacięcie majsterkowicza i lubisz dłubać przy sprzęcie, wtedy można sie bawić w dokupienie tłumika ssvf albo najlepiej hscv i włożenie go zamiast tst. Wtedy byłby to super amortyzator, biorąc pod uwagę że już ma etę - czyli zmodyfikowane hscv

Reba to typowy wideł xc, jest tępawy i bardziej progresywny w działaniu, zresztą fox też ale z tych 3 wybrałbym foxa - duża kultura pracy, jest to ogólnie rzecz biorąc bardziej dopracowany. Ale żeby nie było tak różowo - fox jest trudny w serwisie, niektórzy twierdzą, że wręcz nie da się samemu zmienić oleju a to już jest chore (dla porównania w marzocchi trwa to jakieś 15 min.)

Ja bralbym foxa jest bardziej rozwojowy

rebe można wyciągnąć do 115mm i tyle

all mountain fajny ale ciężki. . .

AM wcale nie jest ciężki, waży ok 2050 g

uu, Rebę już mi ktoś sprzątnął .. szkoda, bo chyba na nią bym się skusił choćby jak wspominaliście dla serwisu no i jej idealny stan na zdjęciach.. wrr

Cóż... pozostaje mi znowu siedzieć kilka dni na allegro i szukać okazji. A może polecę po kosztach i skuszę się na nowego XCR'a LO 2006 za 1/3 wartości Reby. hmm

Albo jeszcze coś innego..

I jeszcze ten kuszący Bomber, który przeszedł cały serwis (tuleje olej uszczelki) i nie był katowany. Dłubać i majsterkować bardzo lubię więc pewnie serwisowaniem sam bym się zajął. Najgorsze są moje obawy co do awaryjności tego modelu.. Żeby nie było, że po 2 zjazdach potrzebny mu serwis, albo po jednych zawodach. Generalnie obiło mi się, że to właśnie te starsze modele AllMountain sa lepsze od nowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...