majwin Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Witam, mam do wyboru te 2 amortyzatory. RS Reba SL 100mm skoku Marzocchi Bomber All-Mountain 1 110-130mm skoku Ważę ok 80 kg. Lubię każdy rodzaj jazdy od xc do lekkiego dh. Bardziej w stronę ostrzejszego xc. Amorek tymczasowo montuje do ramy HardTail Bocas m-10 (w przyszłości przechodzę na Full'a). Cena porównywalna. Pozdrawiam EDIT: w sumię do wybory mam jeszcze FOX 32F 120RL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo215 Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Wszystkie amory są nowe, czy używki? Ten sam rocznik wszystkich amorów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Używki lecz w nienagannym stanie. AM1 swiezo po serwisie, http://allegro.pl/marzocchi-bomber-all-mountain-1-110-130mm-i2590223286.html Reba jak nowa, http://allegro.pl/show_item.php?item=2594855484 Fox tez po serwisie http://allegro.pl/fox-32f-120rl-i2579537202.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Ja bralbym foxa jest bardziej rozwojowy rebe można wyciągnąć do 115mm i tyle all mountain fajny ale ciężki. . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem. Odnośnik do komentarza
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem. Odnośnik do komentarza
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Kilka wypowiedzi pod rząd. Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Kilka wypowiedzi pod rząd. Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem. Odnośnik do komentarza
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 · Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez Fenthin, 30 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ciężkością, aż tak się nie przejmuję. Bardziej interesuje mnie bezawaryjność, a o FOX'ie czytałem (być może plotki i kłamstwa) iż ciężko i drogo z serwisem. lol, zbugowany net wyslal kilka postow. jak sie je usuwa?;f Odnośnik do komentarza
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 To fakt serwis w lisach jest dość drogi poszukaj może revelation albo recona 120mm dobre amorki i można w dobrej cenie wyrwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 z tego co się orientowałem wolę Rebe od Recona (chociażby dla osobnego pompowania komory neg i poz). Ciekawi mnie ten BOMBER . Wygląda solidnie, ale nigdzie nie mogłem znaleźć opinii, testów itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 A który rocznik tego bombera - bo nie mogę wejść na allegro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo215 Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Może i serwis nie należy do najtańszych, ale nie przesadzajmy Ja kiedyś też stałem przed takim dylematem: Reba czy Fox. Wybrałem Foxa i nie żałuję. Płynność Fox-a i wykorzystywanie praktycznie całego skoku - to jest to. Natomiast co do allegrowych używek to nigdy nie wierz w 100% w to co jest napisane na aukcji. Nie znasz historii oraz jak poprzedni właściciel dbał o widelczyk. Nic nie jest wspomniane o roczniku :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 rocznik bombera 2005 albo 2006 z włoch . Wiadomo z używanymi widelcami wiąże się ryzyko - ale jak to mówią "kto nie ryzykuje ten nie ma" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Auditore Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Dokładnie. Ja od niedawna mam używanego Marzocchi 66 z 2005 roku, też produkowany we Włoszech. I bardzo mi się opłaciło, gdyż jest w niemal idealnym stanie. Uszczelki wszystko zatrzymują, a cały widelec chodzi genialnie. Nie ma mowy o żadnych luzach, itp. Dla pewności sam go przeserwisowałem i wymieniłem olej na nowy i wyszło tak, że w super cenie trafiłem na świetną okazję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamillo215 Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 rocznik bombera 2005 albo 2006 z włoch . Wiadomo z używanymi widelcami wiąże się ryzyko - ale jak to mówią "kto nie ryzykuje ten nie ma" Świeta racja, tylko pytanie, czy ten 6-7 letni bomber jest tyle wart?? Poza tym nie należy on do popularnych amorów, tak jak np. Fox, czy Reba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Powiem tak - all mountain byłby super gdyby nie tłumik tst. Miałem i wiem że to syf jakich mało, w dodatku ten marz jest z 2005 roku - wtedy TST miały taki balonik na olej, który lubił pękać przy dobiciu. Amor działał ale nie było blokady. Wg mnie warto szukać bomberów ale raczej nie all mountain, to była swego czasu jedna z bardziej awaryjnych serii widelców. No chyba że masz zacięcie majsterkowicza i lubisz dłubać przy sprzęcie, wtedy można sie bawić w dokupienie tłumika ssvf albo najlepiej hscv i włożenie go zamiast tst. Wtedy byłby to super amortyzator, biorąc pod uwagę że już ma etę - czyli zmodyfikowane hscv Reba to typowy wideł xc, jest tępawy i bardziej progresywny w działaniu, zresztą fox też ale z tych 3 wybrałbym foxa - duża kultura pracy, jest to ogólnie rzecz biorąc bardziej dopracowany. Ale żeby nie było tak różowo - fox jest trudny w serwisie, niektórzy twierdzą, że wręcz nie da się samemu zmienić oleju a to już jest chore (dla porównania w marzocchi trwa to jakieś 15 min.) Ja bralbym foxa jest bardziej rozwojowy rebe można wyciągnąć do 115mm i tyle all mountain fajny ale ciężki. . . AM wcale nie jest ciężki, waży ok 2050 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Jak włoch to spoko - bo te nowe to padaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Jak włoch to spoko - bo te nowe to padaka. Tworzysz mity Padaką były roczniki 2008-09, od 2010 jest z powrotem dobrze. Jedyną wadą są niklowane golenie - strasznie to nietrwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 W porównaniu z reba jest ciężki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartolinii Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 W porównaniu z reba jest ciężki ;-) No tak, tego się nie da ukryć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majwin Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 uu, Rebę już mi ktoś sprzątnął .. szkoda, bo chyba na nią bym się skusił choćby jak wspominaliście dla serwisu no i jej idealny stan na zdjęciach.. wrr Cóż... pozostaje mi znowu siedzieć kilka dni na allegro i szukać okazji. A może polecę po kosztach i skuszę się na nowego XCR'a LO 2006 za 1/3 wartości Reby. hmm Albo jeszcze coś innego.. I jeszcze ten kuszący Bomber, który przeszedł cały serwis (tuleje olej uszczelki) i nie był katowany. Dłubać i majsterkować bardzo lubię więc pewnie serwisowaniem sam bym się zajął. Najgorsze są moje obawy co do awaryjności tego modelu.. Żeby nie było, że po 2 zjazdach potrzebny mu serwis, albo po jednych zawodach. Generalnie obiło mi się, że to właśnie te starsze modele AllMountain sa lepsze od nowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlodziutki Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 A możę Manitou R7 ? Moim zdaniem jest lepszy od Reby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 R7 do AM? No coment... Mój kolega ma bombera z1 i jest bardzo zadowolony,więc może i Ty sie skusisz Ew manitou splice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 Dlaczego mity - to potwierdzone fakty Ja też szukam czegoś podobnego tylko 140mm że zmiennym skokiem i raczej zdecyduję się na foxa ale to twój wybór . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.