Skocz do zawartości
  • 0

łańcuch hg73

Gość ceo

Pytanie

Napisano

witam,

kupiłem nowy rower z łancuchem hg73 9rz. Po jezdzie (bylo troche blota) zostawilem rower do umycia na drugi dzien. Ide umyc, patrze a łancuch w wielu miejscach jest zardzewiały. Czy to normalne w takim łancuchu? Dodam że w drugim rowerze ktory byl na tej samej jeździe jest łancuch taya tb600 8rz. i nie ma na nim ani jednego sladu rdzy. Shimano robi aż takie g...o?

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To jest twarda stal. Stal twarda to stal węglowa w sporej części - rdzewieje. Czyść to WD-40, potem benzynką ekstrakcyjną umyj i nasmaruj olejem do łańcucha, rozjeźdź to i zobacz co z nim będzie, ale powinien być ok już po WD-40.

Napisano

Nie ma się czym przejmować, łańcuch nie zardzewiał, tylko ma rdzawy nalot, który z czasem zejdzie. Po prostu go nasmaruj i po kilkudziesięciu km nie będzie śladu rdzy. Wiem to z własnego doświadczenia, bo kilka razy zdarzyło mi się już nie wysuszyć nienasmarowanego łańcucha po myciu i za każdym razem tak wyglądał :lol:

Napisano

Oj widziałem przypadki beznadziejne już :D Gdy łańcuch był sztywny i kolorowy :)

Ale skoro minął jeden, czy dwa dni będzie dobrze. Szybszy sposób jest mój (bardziej satysfakcjonujący też :) )

Tylko jak już zejdzie ci rdza, umyj i mocnym magnesem (np. z dysku) przeczyść łańcuch z pyłku rdzy i innych wiórów z niego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...