wojtaszek Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Znacie jakiś sposób na zabezpieczenie sztycy, żeby troszkę dłuzej się nią pocieszyć? Wiadomo, rower przypinamy, ale siodło zostaje samo sobie. Odkręcają ci klamkę, w gorszym wypadku kluczykiem, i WIO! P.S. A może jednak siodeł nie kradną?
Fenthin Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Możesz przepleść linkę przez pręty siodełka. A poważnie, poza zabraniem sztycy ze sobą, nie ma zabezpieczenia.
premier2 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 obejma na imbus, zamiast zacisku. A samo siodło możesz dodatkowo przypiąć linką do ramy . Aż tak cenne masz to siodło?
Silver400 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Kiedyś dla jaj wyciągnąłem kuplowi siodełko w rowerze, gdy on był sklepie po czym uciekłem za róg. Przypadkowo zobaczyłem jego rower (charakterystyczny bo sami malowalismy) i on nie miał pojecia że to ja więc było dość zabawnie. Ale apropo tematu Działo się to wszystko na srodku głównego wejscia do supermarketu na oczach 20 osób i nikt ale to nikt nie zareagował, wiec jak to siodełko jest warte pare złoty to jednak warto coś wymyślić.
wojtaszek Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Napisano 28 Sierpnia 2012 Nie no bez przesady, że takie cenne Rower za 2 tyś, więc planuję ogólnie w miarę co się da zabezpieczyć. Wynalazłem takie coś na forum http://road.cc/content/review/20313-zefal-lock-n-roll-skewers
Silver400 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 27 funtów ? linka stalowa 6mm za 8zł metr , moze bardziej kłopotliwa ale jakos bardziej mnie przekonuje
wojtaszek Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Napisano 28 Sierpnia 2012 tu 89 zł ZEFAL - Lock n`Roll sklep rowerowy Bike-Project.pl
CoZaBzdura Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 posiada ktoś ten system zefala? Warto wydać tą stówę?
dymcio111 Napisano 13 Września 2012 Napisano 13 Września 2012 Na amazonie czytalem chyba komentaż że w środku w Zefalu jest chyba jakaś kulka czy kulki co przy przechylaniu roweru przeskakuja w środku i że podobno da się zacisk otworzyć magnesem przesuwając. Próbował ktoś czy to da się tak odblokować ? Lub jakby ktoś mógł sprawdzić, będę wdzięczny. Zamówiłem siodełko za 319zł i będę musiał je zabezpieczyć jakoś. Jakieś sugestie ? Może zmienić śrubę na jakąś nietypową zakręcającą siodełko do sztycy + jakiś antykradzieżowy zacisk sztycy ? Widziałem też zaciski Pinhead ale cały komplet koła + sztyca to ~200zł i nie stać mnie teraz. Muszę tańszym sposobem. Wysłane z mojego HTC Desire za pomocą Tapatalk
rowerzysta01 Napisano 14 Września 2012 Napisano 14 Września 2012 @dymcio111 próbowałem magnesem ale nic nie dało, nawet odkręciłem od kola i jeszcze raz testowałem. Ten pręt jest metalowy natomiast raczka już nie, ta kulka pewnie tez nie , podejrzewam ze tak ktoś tylko powiedział, ale nie testował. Co do konstrukcji jest tylko jedna kulka, przy montażu trzeba pamiętać że ikonka zamkniętej łódki musi być widoczna jak rower stoi na kolach
dymcio111 Napisano 14 Września 2012 Napisano 14 Września 2012 aha, dzięki za sprawdzenie Muszę te zaciski lub inne szybko kupić. A macie jakiś patent na tą śrubę imbusową do regulacji siodełka bo jak ktoś nie ukradnie sztycy z siodełkiem to może tą śrubę wykręcić i buchnie same siodełko. Chyba że gwint uszkodzę na samej górze śruby i tak jest trochę przydługa. Albo zamienić tą śrubę na taką z łbem płaskim nie na klucz i dokręcić jakoś kombinerkami
Dab84 Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 Dosc prosty i skuteczny sposob to : kupujemy zacisk ze sruba na imbus, regulujemy do pozadanej wysokosci i w otwor na klucz wklejamy kulke od lozyska. Wada jest taka , ze nie mamy plynnej regulacji sztycy.
dymcio111 Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 Zaciski teraz w kołach i przy sztycy mam właśnie na imbusy, ale do siodełka góra/dół wolałbym mieć dostęp, chociaż przez specjalny kluczyk. Czasem w fullu mi nie pasuje pozycja w zależności gdzie jadę i dobrze sobie ciut poprawić nawet znalazłem patent na tą śrubę siodełka do regulacji, taką obejmę mają Saddle Lock tylko cena zaporowa ale jakby samemu takie coś zrobić ze zwykłej obejmy na siodełko, o ile by sięgała taki kawałek do tej śruby by ją zasłonić, lub gdzieś żeby ktoś odpowiednio obejmę przedłużył i dospawał coś
Dab84 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Wiec mozesz tez isc do zakladu ktory zajmuje sie obrobka metalu i poprosic o zrobienie/przerobienie srub aby mialy niespotykane wejscie na klucz i do tego kluczyk. np. cos jak imbus tylko w ksztalcie trojkata.
dymcio111 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 no też to jest myśl, pewnie na jakiejś elektrodrążarce by się dało, tylko znowu zakłady też podobno się cenią za takie coś. Ale zapytanie by można było wysłać w wolnej chwili. A jakby było więcej chętnych to pewnie i cena niższa bo na więcej sztuk by się rozłożyła. Może na forum CNC napiszę
tobo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 TranzX oferuje zaciski na klucz o pięciokątnej główce, kluczyk wozisz np w plecaku lub w portfelu.
dymcio111 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 o tych też czytałem ale w tym temacie pisane było że chyba pod kątem da się klucz włożyć i odkręcić, że są ze słabej jakości stali [zaciski piast] Lekkie zaciski Tranz-x (przed kradzieżą) - Mania lekkości - Forum Rowerowe - Największe w Polsce http://www.forumrowerowe.org/topic/82344-zaciski-piast-tranz-x/ Allegro chociaż nie są aż tak drogie może ktoś ma te zaciski i może zweryfikować to
tobo Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 Ja nie twierdzę że to super jakość, na pewno lepsze niż klasyczne zaciski i zaciski na imbus.
dymcio111 Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 jeszcze w innym temacie były wymieniane, akurat na koła Brand-X Hollow Allen Key Skewer Set | Buy Online | ChainReactionCycles.com albo Zacisk Koła Tył Novatec Z Wykręcaną Dźwignią, ZACISKI e-bmx.pl czyli sklep internetowy z częściami do rowerów bmx i nie tylko ... http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=58930 poszukam jeszcze patentów na te siodełko
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.