Skocz do zawartości

[koło] Centrowanie koła

hilly

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was. Mam jedno pytanie co do centrowania kół: jak duże musi być bicie (chodzi mi akurat o bicie boczne) na kole, żeby jazdę na nim można było uznać za niebezpieczną? Jeśli to ma jakieś znaczenie, dodam, że chodzi dokładnie o przednie koło.

Po małej wywrotce moje przednie koło trochę się skrzywiło. Bicie "na oko" do 0,5 cm. No i jeszcze wygląda na to, że jest ono zakrzywione w dwóch miejscach, bo przy kręceniu nim wygląda to trochę inaczej niż w przypadku jednego. Pytam, bo, wg niektórych rowerzystów, koło może być trochę krzywe i w niczym to nie powinno przeszkadzać i szkoda czasu i pieniędzy na zabawę w centrowanie. Pytanie do bardziej doświadczonych: ile to jest to "trochę"?

Napisano

centrowanie to nic innego jak naciąganie szprychami obręczy żeby było proste. jeśli płacisz np 50zł za centrowanie a obręcz masz niedrogą, to dużo lepiej IMHO jest zmienić obręcz na nową i zapleść od nowa koło. Po prostu mocno naciągnięte szprychy będą wcześniej czy później pękać co powoduje konieczność ciągłego centrowania i wymiany szprych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...