papkin41 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Wcześniej rozważałem składanie kół, ale na chwilę obecną wolałbym kupić gotowce. Wymagania: - tarcze (właściwie to bez znaczenia jest mocowanie, bo będę wymieniał, ale chyba wole IS), - tubeless ready (chociaż chyba zawsze można zastosować jakiś patent?), - moja waga <70kg, Chciałbym nabyć stosunkowo lekki sprzęt w stosunku do ceny. Na chwilę obecną zastanawiam się nad dt x1800 oraz fulcrum red 5. Myślę, że to już górna półka cenowa. Wcześniej patrzyłem też na set dt x1600, ale chyba nie ma jeszcze potrzeby, aby przy moim doświadczeniu inwestować w taki sprzęt. Być może się myle... Może trafi się też jakaś używka - chętnie kupię coś w nienagannym stanie, a lepsze jakościowo niż sklepowe nówki. Mam nadzieje, że pojawią się jakieś odpowiedzi, bo finansowo można powiedzieć, że jestem gotowy na zakup w najbliższym czasie.
szliri Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Może mavic-a crossmax ? Sam posiadam i polecam, nie centrowałem ich nigdy bardzo mocne koła. Ze składaków możesz zobaczyć koła np. piasty novatec d711/d712, obręcze ztr alpine i szprychy np. revolution albo competition chyba są takie do dostania w bikestacji
Venomiz Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Może mavic-a crossmax ? Sam posiadam i polecam, nie centrowałem ich nigdy bardzo mocne koła. A czy to nie są przypadkiem koła przeznaczone do enduro?
papkin41 Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Napisano 28 Sierpnia 2012 Przydrogawe te Crossmaxy Zasadniczo wolałbym nie przekraczać 1000zł. Nowe x1800 to koszt 900zł, tyle że nie wiem czy są tego warte. Mam na oku Fulcrumy Red 5 za 470zł. Czy jest duża przepaść między Red 5 a Red 10? Jakie są różnice? Na stonie producenta nie mogę znależć nic o 5. Ale przypuszczam, że wszystkie piasty o których tu mowa mają tradycyjny dwuzapadkowy bębenek?
1415chris Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Czego nie lubie w gotowcach, szczegolnie tych zbudowanych ze specyficznych komponentow, ze w razie awarii nic nie da sie samemu zrobic. Szprychy kosztuja majatek, dostepnosc do nich kiepska. Poza tym, w tych samych pieniadzach, skladane beda zawsze lzejsze (prawie...) Jezeli jestes zdecydowany na opcej "tylko gotowe", to wez to pod uwage. Ewentualnie popatrz jaka jest dostepnosc czesci zamiennych do tego co wybierzesz.
jasskulainen Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 red metale 5 to dobre kola, mialem je i moge polecic jedynie na co trzeba uwazac to miekkie gniazda srub , latwo je uszkodzic przy dokrecaniu tarczy, uszkodzilem jeden gwint ale nie jest duzym problemem to naprawic ale skoro masz budzet w okolicach 1000zl to celowalbym w kola shimano xt, stosunkowo lekkie, ust , ja posiadam model 775
papkin41 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 Temat można chyba zamknąć, bo nabyłem jednak Red Metale 5, mimo plusów i minusów jakie się z nimi wiążą. Jestem przyzwyczajony do niestandardowych rozwiązań, bo mam Cannondale'a i ciężko mi znaleźć nawet podkładkę na rurę sterową, ale wychodzę z założenia, że wszystko jest do naprawienia dzięki za opinie
RufusBiker Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 W tej cenie to za 900 zł. wyczaisz Fulcrum Red Power XL 2012 (lepsze niż 5 ) albo DT X1600 za 1300 zł. Ja ze swej strony polecam Mavic Crossride , najlepszy stosunek cena/jakość
papkin41 Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 Ale wydalem polowe tego co napisales, a innych Fulcrumow nie bylo obecnie na sprzedaz. Zwlaszcza, ze jestem zadowolony z zakupu.
RufusBiker Napisano 1 Września 2012 Napisano 1 Września 2012 Ale wydalem polowe tego co napisales, a innych Fulcrumow nie bylo obecnie na sprzedaz. Zwlaszcza, ze jestem zadowolony z zakupu. Fulcrumy są na wyprzedażach w sklepach internetowych: Bike24 Bike-discount
Mod Team durnykot Napisano 1 Września 2012 Mod Team Napisano 1 Września 2012 Koła zostały już kupione. Temat zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.