Skocz do zawartości

[rama] pęknięty hak

marcin1212

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa wygląda tak że skrzywiłem ostatnio hak przerzutki. Niestety nie był on wymienny i przy prostowaniu w serwisie pękł. Czy myślicie że jest jeszcze jakaś szansa żeby odratować ramkę? Myślałem o tym żeby spróbować patentu z hakami przerzutki montowanymi na oś w starszy modelach.Jest wogóle sens bawienia się z tym? Rama to trek 3700.

Napisano

masz na myśli taki najtańszy sis? Zastanawiam się czy obsłuży kasete 9rzedową. Jak w ogóle wyglądały te mocowania bo szczerze powiedziawszy nie pamietam jak to się montowało. Podejdzie takie coś wogole pod ośke z zaciskami czy trzeba by kombinować coś innego?

Napisano

A jak ten hak wygląda Możesz dać zdjęcie bo tamte nie działa? Sprawdzałeś na necie haki do ram może jakiś będzie pasował?

A co do tej samoróbki zawsze można zrobić po wewnętrznej stronie i ostatecznie lekko rozgiąć widelec tylni.

Jest jeszcze inna metoda zlecić komuś lub samemu zrobić odlew haka.

Czy przypadkiem nie masz takiego haka http://allegro.pl/hak-ramy-przerzutki-kross-merida-trek-itp-lodz-i2588512272.html

Ostatni najlepszy sposób stosowany w latach 70 osobny hak uniwersalny http://allegro.pl/hak-przerzutki-do-ram-bez-haka-hn-3314-i2595748752.html

Napisano

Chodzi o to że hak nie jest wymienny. Jest zintegrowany z ramą. Jest ułamany mniej więcej w połowie gwintu. Ten hak uniwersalny mógłby się sprawdzić, zastanawiam się tylko w jaki sposób zrobić dziurę w rami na tą śrubke blokująca..

• Mod Team
Napisano

Co do mojej przeróbki nic nie trzeba rokigać przerabiać ( poza dziura w ramie do przykręcenia haka. Oś piasty i zacisk pasują. mimo ze ten Hak ma 4mm ( znaczy moj) przerzutka spokojnie obsługiwała cała 9 rzędową kasetę.

W moim przypadku było to wiertło 3.5 następnie gwintownik 4mm. albo wiertło 4 i gwintownik 5 ... już nie pamiętam :D w planie było frezowanie wgłębienia w ramie tak by "nowy" hak wszedł głębiej ale skoro działało bez tego pomysł został porzucony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...