komsi Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Które oznaczenie wybrać mając koło 26? Mało się znam a te oznaczenia ATB nic mi nie mówią Jakie informacje jeszcze są potrzebne do ustawienia tego
mfabry Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Może zacznij najpierw od sprawdzenia jaką masz oponę. Bo 26 cali to średnica a potrzebujesz do tego jeszcze szerokość. Co to za licznik? Ma może możliwość wpisania obwodu koła z ręki?
Tadeus Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Zmierzyć średnicę koła razem z oponą i pomnożyć przez 3,14.
bartkos Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Najdokładniejszy sposób ustawienia licznika, to zmierzyć obwód koła. Ustaw koło tak, żeby wentyl był na samym dole. Zaznacz to miejsce na ziemi. Naciśnij trochę na kierownicę (jak jedziesz, to naciskasz na rower) i tak przepchnij rower o cały obwód koła. Zaznacz miejsce, gdzie jest wentyl. Zmierz odległość pomiędzy zaznaczeniami Tabela nie jest tak dokładna.
Tadeus Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Najdokładniejszy sposób ustawienia licznika, to zmierzyć obwód koła. Ustaw koło tak, żeby wentyl był na samym dole. Zaznacz to miejsce na ziemi. Naciśnij trochę na kierownicę (jak jedziesz, to naciskasz na rower) i tak przepchnij rower o cały obwód koła. Zaznacz miejsce, gdzie jest wentyl. Zmierz odległość pomiędzy zaznaczeniami Odkąd jeżdżę z licznikami zawsze przy nowym zakupie komputerka testowałem powyższą metodę (teoretycznie najdokładniejszą). Za każdym przejazdem wychodzi mi inna wartość. Dlatego się poddałem i mnożę średnicę Najwyraźniej jestem zbyt upośledzony by przepchnąć równo rower
MokryxD Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Nie koniecznie trzeba pchać. Wystarczy wsiąść na siodło i nogami przepchnąć rower ten 1 obrót dalej i wtedy mamy najdokładniejszy pomiar.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.