Skocz do zawartości

[gps] eTrex a rower

indigo1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej,

mam garmina etrexa i milo by bylo zamontowac go na kierownicy, ale.. zapiecie kosztuje 80-140zł - troszke mi zal kaski na taki bzdet. czy ktos z was wpadl na jakis alternatywny ciekawy sposob przyczepienia "zoltka"? thx, pozdro!

Napisano
zapiecie kosztuje 80-140zł - troszke mi zal kaski na taki bzdet
Firmowy uchwyt kosztuje 75 zł - nie wiem skąd wytrzasnąłeś takie ceny...

A alternatywy niestety nie znam :029: , choć widziałem jakieś amatorskie konstrukcje, ale to nie to...

Ja nic nie kombinowałem - kupiłem firmowy i jest OK.

Gość Gość
Napisano

hmm.. jakoś nie jestem przekonany do wydania 80zł lekką ręką na kawałek plastku :/ (co do ceny to na allegro faktycznie 80zł, ale wejdz na garmin.pl). Tymbardziej, że dopiero kupiłem rower, oświetlenie, jeszcze muszę kupić kask itd...

spróbuję coś pokombinować - przecież to zapięcie to nie powinno imho kosztować więcej jak 10zł - złodziejstwo :/

Napisano

heh oczywiście masz rację, że 75zł - zapatrzyłem się niechcący na jakiś uchwyt morski. ale tak czy inaczej to za dużo :/ normalnie nie robiłbym z tego problemu, ale prawie już bankrutuje: rower + oświetlenie + błotniki + kask + pcmcia z portem com do laptopa (żebym mógł zółtka podłączyć kabelkiem) = przekroczyłem już 200% normy jeśli chodzi o wydatki :) - dlatego tak skąpie. wczoraj próbowałem garminka zamocować "alternatywnie", ale wyszedł mi totalny koszmarek. sh*t, chyba trzeba będzie kupić ten badziew - może się jeszcze jakiś geniusz odezwie w tym topicu z własną tanią koncepcją, bo jak nie to... śmierć głodowa :( pozdro!

Napisano

własną tanią koncepcją

Ja nie dałbym za coś takiego węcej niż 20zł.

Z mocowania starej lampki przedniej, która kosztowała grosze zrobiłem mocowanie kamery miniDV do kierownicy.

Przewierciłem łapkę i przykręciłem do niej kawałek płaskownika aluminiowego.

Zastosowałem śrubki ze stożkowymi łbami, tak że schowały się w sfazowanych otworach w płaskowniku.

Na wierzch przykleiłem kawałek dętki, aby kamera się nie ślizgała i nawet estetycznie to wygląda.

Do 30km/h na gładkim asfalcie da się filmować.

Na złej nawierzchni niestety obraz szarpie, ale to wiadomo mechanizmy kamery nie dają rady.

Pokombinuj wzorując się na konstrukcji uchwytu oryginalnego.

Ja planuję niedłgo zrobić mocowanie eTrexa do mostka.

pict00012fz.th.jpg

Gość Gość
Napisano

no i pomysł jest! :D też coś takiego zmontuje - dzięki majstermod

Napisano

no i pomysł jest! :rolleyes: też coś takiego zmontuje - dzięki majstermod

W piątek zastosowałem inwazyjną metodę montażu eTrexa.

W pokrywie baterii wywierciłem na brzegach 4 otwory i przełozyłem przez nie 2 odcinki drutu.

Pod pokrywą drut zgiąłem i zlutowałem, mam teraz 2 jakby szlufki do przeplecenia paska.

Kupiłem w pasmanterii za 50gr kawałek gumy i rzepa.

Rzep przyszyłem na końcach gumy tworząc opaskę, która będzie mocować GPS do mostka.

W sobotę przejechałem z tym 117km (Wrocław-Kąty Wrocławskie-Mietków-Tąpadła-Ślęża-Tąpadła-Będkowice-Tyniec nad Ślęzą-Żórawina-Wrocław).

eTrexa miałem na mostku i patent zdał egzamin celująco. Nawet przy 30km/h po kamieniach przy zjeździe ze Ślęży GPS trzymał sie idealnie na swojej pozycji.

Na zdjeciu są jeszcze 4 otwory, po prostu pospieszyłem się z wierceniem i drut dotykał styków baterii.

pict00017cn.th.jpg

pict00327ke.th.jpg

Żeby kalpka się zamykała trzeba wyciąc pod drut troche gumy ochronnej.

Radzę zastosować na opaskę węższą gumę, niż moja

Na górze klapki jest dużo miejsca na otwór, a w dół margines się zmnijsza i można trafić między tworzywo klapki, a gumę ochronną, zamiast w tworzywo.

klapkaodsrodka6tp.th.jpg

Rozebrałem też całego eTrexa i w środku jest masa wolnej przestreni, szczególnie pod tym półokrągłym wklęśnięciem na tyle.

To zagłębienie pasuje idealnie do kształtu kierownicy.

Można więc nad nim przewiercić poprzecznie obudowę na przelot i zastosować inne mocowanie do kierownicy, zamiast do mostka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...