Wejherowo Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Lepsze to : http://allegro.pl/lampa-rowerowa-magicshine-mj-872-1600lm-4xxp-g-led-i2573612184.html Czy 2x C8? Chodzi mi o ilość światła i jakość wykonania. Od biedy przeżyję małą mobilność (konieczność odkręcania do supermarketu) Zabawa po lesie 40%/jazda po asfalcie 30%/jazda po mieście 30%.
PoleK Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 na pewno mocniejsze, nie ma porownania do C8, światła sporo (przesada w sumie:P) i cenowo tez...
prawysierpowy Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Brałbym MS, to lampa zaprojektowana na rower. Latarka na kierownicy to rozwiązania kompromisowe, po za tym sensu wożenia dwóch C8 na kierze specjalnie nie widzę. Jaki masz budżet? Będziesz kupował w Polsce? Edit Plusem latarek jest to że możesz sobie je zawsze wypiąć i przydadzą Ci się na co dzień co z czasem docenisz wyjdzie tez taniej.
Wejherowo Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 Brałbym MS, to lampa zaprojektowana na rower. Latarka na kierownicy to rozwiązania kompromisowe, po za tym sensu wożenia dwóch C8 na kierze specjalnie nie widzę. Jaki masz budżet? Będziesz kupował w Polsce? Edit Plusem latarek jest to że możesz sobie je zawsze wypiąć i przydadzą Ci się na co dzień co z czasem docenisz wyjdzie tez taniej. no ja nie biegam po lesie z latarką. chodzi mi o oświetlenie tylko na rower. budżet tak jak widać, ok 450zł. Wiem że na sprzęcie nie ma co oszczędzać bo kto mało płaci - płaci dwa razy. So true! Gdzie mogę kupić taniej ( o ile taniej) chętnie przyjmę wskazówkę na pw.
PoleK Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 odrozniaj placenie taniej by placic 2x od wydawania wiecej bo jest wiekszy kozak światełko niż to tańsze. jeśli masz taki budżet to kupiłbym sobie tego MS z czystej ciekawości, ale jakbym mial naginac budzet zeby ja kupic, to nie ma sensu troche... Taniej kupisz w chinach, to nie tajemnica, zero kosztów dodatkowych, w wiekszosci przypadkow.
DominikM Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Jeśli cię stać i potrzebujesz lampkę na rower, to bierz MS-872 - w kategorii użyteczność / jakość / cena nic lepszego nie dostaniesz.
mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Zabawa po lesie 40%/jazda po asfalcie 30%/jazda po mieście 30%. Mam 2x SkyRay na XML z realnym strumieniem 400 lm/szt. W lesie w zupełności wystarcza, więc jeżeli kupisz 2xC8, która trzyma deklarowane parametry to będzie "na bogato". Jedyne na co bym zamienił 2xC8 to byłoby 2xMJ-880/872. Ale to już koszt blisko 1000 PLN. Piszesz o jeździe 30% asfalt 30% miasto, czyli w 60% przypadków nie będziesz mógł użyć latarek (nie ważne czy MJ czy C8), bo wypalisz oczy ludziom, których będziesz mijał. Mi przy 2x400 lm piesi zwracali uwagę, że za mocno świecę... Zatem albo mocno pochylasz, redukując zasięg, albo zmniejszasz strumień. Tak czy siak w mieście lipa. Ja w mieście używam Roxima RX-5. Droga lampa, ale zaprojektowana pod drogę/miasto. Nie za mocna w porównaniu do 2xC8, ale ma specjalnie kształtowaną wiązkę, która nie oślepia ludzi, dzięki czemu nie tracisz zasięgu. Wygoda użytkowania. Wyciągasz latarki z uchwytu i nic cię nie obchodzi vs rozpinanie zasilania i zdejmowanie gumowych o-ringów. Różnica w cenie to 100 PLN. Nie sądzę, aby różnica w skuteczności była tych pieniędzy + problematyczne odpinanie (o ile będzie częste). Jedynie co poważnie przemawia za MJ to czas świecenia (który też nie jest darmowy - aku przy ramie).
DominikM Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Piszesz o jeździe 30% asfalt 30% miasto, czyli w 60% przypadków nie będziesz mógł użyć latarek (nie ważne czy MJ czy C8), bo wypalisz oczy ludziom, których będziesz mijał. Mi przy 2x400 lm piesi zwracali uwagę, że za mocno świecę... Tu jest znaczna różnica pomiędzy latarką a MJ-872 - powierzchnia emisji tych 300 lumenów jest znacznie większa, przez co jaskrawość / efekt oślepienia pieszego / osoby jadącej z naprzeciwka jest znacznie mniejszy.
mklos1 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Przy założeniu, że świecimy tym samym strumieniem to tak.
zala666 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Jeśli cię stać i potrzebujesz lampkę na rower, to bierz MS-872 - w kategorii użyteczność / jakość / cena nic lepszego nie dostaniesz. Wg mnie poruszając się w przedziale +- 500 śmiało możesz spróbować skontaktować się z Artkiem - autorem wielu ciekawych lampek nie tylko rowerowych. Nie jest obecny z tego co wiem tu na forum ale na forum swiatelka jest od dawna. Poniżej link do jednego w produktów tej małej manufaktury. Myślę, że cenowo dacie radę się dogadać, a z jakości i niezawodności na 100% będzie Pan zadowolony:) Jako bonus otrzymasz lampkę która będzie świeciła na dokładnie tyle lumenów ile powie autor, nie jak w przypadku lampek z chin świecących "chińskimi lumenami" które nijak mają się do rzeczywistości. Co do MagicShine to ii tak jedna firm oferujących lampki w niezłej jakości, ale w tej kwocie już naprawdę można nieźle poszaleć. Pytanie tylko czy aż tyle światła jest Ci potrzebne. Jeżeli chodzi o brak zaufania i wątpliwości przy zakupie lampki od osoby robiącej je we własnym warsztacie vs lampki od sprzedawcy z allegro to w tym konkretnym przypadku możesz być spokojny, zresztą możliwe że Dominik coś może w temacie powiedzieć. Ps. Dominik, czy to nie będzie trochę lepsze rozwiązanie? Możliwe że trochę droższe, fakt. Pozdrower
Wejherowo Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Napisano 28 Sierpnia 2012 Wg mnie poruszając się w przedziale +- 500 śmiało możesz spróbować skontaktować się z Artkiem - autorem wielu ciekawych lampek nie tylko rowerowych. Nie jest obecny z tego co wiem tu na forum ale na forum swiatelka jest od dawna. Poniżej link do jednego w produktów tej małej manufaktury. Myślę, że cenowo dacie radę się dogadać, a z jakości i niezawodności na 100% będzie Pan zadowolony:) Jako bonus otrzymasz lampkę która będzie świeciła na dokładnie tyle lumenów ile powie autor, nie jak w przypadku lampek z chin świecących "chińskimi lumenami" które nijak mają się do rzeczywistości. Co do MagicShine to ii tak jedna firm oferujących lampki w niezłej jakości, ale w tej kwocie już naprawdę można nieźle poszaleć. Pytanie tylko czy aż tyle światła jest Ci potrzebne. Jeżeli chodzi o brak zaufania i wątpliwości przy zakupie lampki od osoby robiącej je we własnym warsztacie vs lampki od sprzedawcy z allegro to w tym konkretnym przypadku możesz być spokojny, zresztą możliwe że Dominik coś może w temacie powiedzieć. Ps. Dominik, czy to nie będzie trochę lepsze rozwiązanie? Możliwe że trochę droższe, fakt. Pozdrower Dziękuję za ciekawy pomysł. Na pewno skontaktuje się z ww Artkiem, o ile to jest ten przedstawiony na forum "midi"? Wygląda bardzo obiecująco. Odpowiadam na pytanie "czy aż tyle światła jest mi potrzebne : tak".
zala666 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Dziękuję za ciekawy pomysł. Na pewno skontaktuje się z ww Artkiem, o ile to jest ten przedstawiony na forum "midi"? Wygląda bardzo obiecująco. Odpowiadam na pytanie "czy aż tyle światła jest mi potrzebne : tak". To ten sam. A skoro "tak" jest jeszcze pogrubione, to śmiało uderzaj do niego. I pochwal się potem finalnym zakupem naturalnie.
PoleK Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 "czy aż tyle światła jest mi potrzebne : tak". a mnie ciekawi czy widziales tyle swiatla na zywo? to jest naprawdę duzo swiatla, musialbys zap*** 50kmph po trasie DH zeby sie przydalo:D Propozycja z Midim baaaardzo dobra, będzie kolejna ciekawa lampa:) Trzymam Kciuki:P
vwothyn Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Ktoś może podać kontakt do niego? Podoba mi się bardzo ten Walle a nie jestem zarejestrowany na forum swiatelka żeby wysłać mu priv. Albo może ktoś zna orientacyjną cenę takiego cacka?
Wejherowo Napisano 29 Sierpnia 2012 Autor Napisano 29 Sierpnia 2012 Albo może ktoś zna orientacyjną cenę takiego cacka? Rejestracja tam trwa 20sek orientacyjna cena to 800zł za cały pakiet. Jak dla mnie jednak zaporowo jeśli idzie o inwestycję w oświetlenie. Wracamy do MJ-872 od Grega i ewentualna modyfikacja z dodaniem przycisku 'spustu' pod manetką.
mklos1 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 orientacyjna cena to 800zł za cały pakiet. Dość drogo, ale to normalne - samodział. MJ to produkcja seryjna. Wolałbym 2x MJ-872 lub dołożyć i kupić 2xMJ-880. Zaleta - można rozsunąć światła na kierownicy. Ja np mam latarki tuż przy manetkach.
drAN Napisano 7 Września 2012 Napisano 7 Września 2012 Nie wiem czy moja uwaga w czymś pomoże, ale wczoraj zrobiłem leśno szutrową wycieczkę w MagicShine 872 (nowy nabytek). Ilość światła jest jak do mnie ogromna!!! W zupełności wystarcza świecenie na 20% (? 30%). Na maxa jest taki czad ... że tam gdzie dużo znaków drogowych chyba powinienem ubierać okulary przeciwsłoneczne... Megastycznie zaskoczony jestem ilością światła..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.