Skocz do zawartości

[hydrauliczne] Obcieranie klocków o tarczę

emo2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam hydrauliki LX m585. Mam problem z hamulcem przednim. Odległość między klockami i tarczą jest bardzo mała, powoduje to ciągle ocieranie o tarczę. Dodam, że w tylnym hamulcu ta odległość jest znacznie większa, nawet bicie w tarczy (ok. 1mm) nie powoduje obcierania.

Czy płynu w układzie z przodu jest za dużo?

Może przesmarowanie tłoczków coś pomoże?

płyn dużo bezpieczniej odciągnąć ze zbiorniczka przy klamce, ale jeżeli tłoczki Ci się całkowicie chowają to nie jest to wina za dużej ilości płynu hamulcowego i lepiej go wtedy nie ruszać ;)

mam te same hamulce, miałem identyczny problem, wyczyszczenie tłoczków i nasmarowanie ich WD40 pomogło (nie stosuj innych smarów, bo zbierają syf i problem szybko się powtórzy)

tak, całkowitego rozepchania czyli do momentu, kiedy powierzchnia tłoczka "pokrywa się" z powierzchnią zacisku, jeżeli tłoczki da się rozepchać w ten sposób to ilość płynu jest OK

ja zresztą polecam hamulce Shimano, bo to jedyna część roweru, której nie musiałem serwisować przez 35 tys. km (nie licząc wymiany klocków i smarowania tłoczków WD40)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...