Skocz do zawartości

[piasta] wymiana szybkozamykacza na zwykla os

MDz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Googlowalem, szukalem - byl taki problem poruszany tutaj 3 lata temu, jednak nie udalo sie wtedy uzyskac jednoznacznej i prostej odpowiedzi.

Rzecz tyczy sie kola przedniego. Mam zwykla, klasyczna shimanowska piaste i chcialbym skonczyc z szybkozamykaczem.

Czy dobrze mysle, ze taka os to wszystko co bedzie mi potrzebne?

http://allegro.pl/os-rowerowa-przednia-drazona-10x108mm-stal-czarna-i2567752912.html

+oczywiscie nakretki

Napisano

Nie prościej założyć bolt-on np. dartmoora? Ja właśnie na jego rzecz zrezygnowałem z szybkozamykacza. Plusy: lekki, skręcany imbusem, który pewnie masz przy sobie jeżdżąc rowerem, fajnie wygląda. Minusy: jest z alu, podobno ludziom się gięły albo pękały przy ostrzejszej jeździe. Rozwiązaniem problemu byłyby tytanowe, jeśli nie masz co z kasą robić.

Napisano

Nie prościej założyć bolt-on np. dartmoora? Ja właśnie na jego rzecz zrezygnowałem z szybkozamykacza. Plusy: lekki, skręcany imbusem, który pewnie masz przy sobie jeżdżąc rowerem, fajnie wygląda. Minusy: jest z alu, podobno ludziom się gięły albo pękały przy ostrzejszej jeździe. Rozwiązaniem problemu byłyby tytanowe, jeśli nie masz co z kasą robić.

Slyszalem o takim rozwiazaniu ale to nie do mojego roweru, ktory jest oldschoolem, ma rozwiazania techniczne conajmniej sprzed 30 lat i chce byc konsekwentny. Czyli pozostaje stwierdzic czy mam 9 czy tez 10mm os i polowac w grodzie kraka (coby nie placic za przesylke) na taka klasyczna os, jak mniemam konusy beda w zestawie.

Napisano

Konusy przecież masz na aktualnej osi. Wystarczy je przekręcić na nową. W Krakowie pełne osie znajdziesz z pewnością na Kościuszki, mały sklepik na wysokości Rossmana, po drugiej stronie ulicy. Albo możesz jeszcze podskoczyć do Windsportu na Zwierzyniecką 30.

Napisano

a może nagwintuj ośkę na M6 i załóż do tego jakieś śruby od v-brake'ów. Trzyma lepiej niż szybkozamykacz, nie odstaje wcale i w oczy się tak nie rzuca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...