Skocz do zawartości

[łańcuch] Ocieranie o przednią przerzutkę po konserwacji

brt0555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Ostatnio w moim Unibike Viper robiłem czyszczenie i mini-przegląd. Zdjąłem kasetę, korbę, łańcuch do czyszczenia, robiłem to pierwszy raz, miałem odpowiednie narzędzia tj. ściągasz oraz klucz do kaset. Założyłem wszystko tak jak było, każda zębatka w kasecie jest tak samo, w przodu w korbie też (napisy hg-40 do środka). Korbę założyłem i gumowym młotkiem dobiłem delikatnie do końca. Po założeniu i nasmarowaniu łańcucha zauważyłem, że pojawiło się ocieranie na największych przełożeniach (tył 6-7-8) przód (średnia-duża tarcza) o przerzutkę przednią -strona zewnętrzna). Zastanawiam się co może być przyczyną, co sprawdzić- skrzywiony blat przedni, scentrowane tylnie koło, czy jednak źle coś złożyłem? Oddałbym do serwisu rower ale tam pewnie sobie za samo sprawdzenie zawołają sporo a w to miejsce wole kupić kolejne narzędzia do roweru. Byłbym wdzięczny za pomoc!

Napęd cały alivio+ deore przerzutka tył.

wykręc regulacje przy lewej manetce o 2 obroty i bedzie git...

Mam ten sam problem. Ja posiadam korbę FC-M542,przerzutkę FD-M580 top swing.

U mnie problem pojawia się gdy z przodu łańcuch jest na największym blacie a z tyłu na 2 ostatnich(32z,28z)

takiego przelozenia sie nie uzywa, nic dziwnego że Ci ociera...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...