brt0555 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam! Ostatnio w moim Unibike Viper robiłem czyszczenie i mini-przegląd. Zdjąłem kasetę, korbę, łańcuch do czyszczenia, robiłem to pierwszy raz, miałem odpowiednie narzędzia tj. ściągasz oraz klucz do kaset. Założyłem wszystko tak jak było, każda zębatka w kasecie jest tak samo, w przodu w korbie też (napisy hg-40 do środka). Korbę założyłem i gumowym młotkiem dobiłem delikatnie do końca. Po założeniu i nasmarowaniu łańcucha zauważyłem, że pojawiło się ocieranie na największych przełożeniach (tył 6-7-8) przód (średnia-duża tarcza) o przerzutkę przednią -strona zewnętrzna). Zastanawiam się co może być przyczyną, co sprawdzić- skrzywiony blat przedni, scentrowane tylnie koło, czy jednak źle coś złożyłem? Oddałbym do serwisu rower ale tam pewnie sobie za samo sprawdzenie zawołają sporo a w to miejsce wole kupić kolejne narzędzia do roweru. Byłbym wdzięczny za pomoc! Napęd cały alivio+ deore przerzutka tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Coś mi sie widzi ze kiepsko dokręciłeś korbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubajedlicze Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Mam ten sam problem. Ja posiadam korbę FC-M542,przerzutkę FD-M580 top swing. U mnie problem pojawia się gdy z przodu łańcuch jest na największym blacie a z tyłu na 2 ostatnich(32z,28z) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brt0555 Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Korbe dokrecilem maksymalnie jak tylko moglem, najpierw ja dobilem mlotkiem a pozniej srube wkrecilem ile tylko dalem rade- dodatkowo obracalem korba zeby z wieksza sila jeszcze wkrecac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg000 Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Mozesz sie pobawic i podciagnac lekko linke na przedniej przerzutce. Jak rozbierales naped to ja bym zaczal od poczatku i zrobil to przadnie: http://www.parktool.com/blog/repair-help/front-derailleur-adjustments jeden z lepszych manuali krok po kroku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 wykręc regulacje przy lewej manetce o 2 obroty i bedzie git... Mam ten sam problem. Ja posiadam korbę FC-M542,przerzutkę FD-M580 top swing. U mnie problem pojawia się gdy z przodu łańcuch jest na największym blacie a z tyłu na 2 ostatnich(32z,28z) takiego przelozenia sie nie uzywa, nic dziwnego że Ci ociera... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.