Skocz do zawartości

[Lampka] Co kupisz jak masz 50 a co jeśli masz 150zł

PoleK

Rekomendowane odpowiedzi

@KNKS Lezyne Macro StVZO 500+ Front Reverse (to Reverse jest ważne):

20240228_Y18_Presentation_Mega_qPRO_KP-0

1953.jpg

CatEye GVolt 100

1184.jpg

oraz GVolt 70.1

1181.jpg

Knog Blinder 120 StVZO też się chyba da (jak inne Knogi Blindery) zamocować "od góry".

1875.jpg

Blinder 80 StVZO

1874.jpg

Jak widać ocięcie jest w każdej z nich, ale rozkład strumienia jest już rożny i nie zawsze wszystko w nim jest ok...

Poniżej jeszcze to samo zdjęcie w dzień:

1009.jpg

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 2

18 godzin temu, cervandes napisał:

A po co mieć 2000lm? Żeby móc tego użyć w odpowiednim scenariuszu. Jak ktoś oślepia, to można użyć mocnego światła żeby zrozumiał. A w terenie, gdzie nikogo nie ma - jeździ mi się o wiele lepiej niż z poprzednio posiadanym Evo 1700. Dla mnie kategoryczne odcięcie jest złe z powodu tego, że nie widzę w terenie krzaków i gałęzi przed twarzą. Pogoniłem Evo bez żalu także z innego powodu - nietypowa konstrukcja jednak do mnie nie przemówiła - konflikt z pancerzami oraz słabe akku sprawiły, że zdecydowałem się na zmianę.

W moim przypadku, Evo 1700 nie sprawdziła się z tych samych powodów (konflikt z kablami i przeciętny akumulator przy jednoczesnym kiepskim (nieprecyzyjnym) wskaźnikiem stanu akumulatora). Co to za lampka, o której piszesz? :) Ja w podobny sposób używam Sigmy Buster 1100 - podczas jazdy po drogach i po mieście, korzystam z najsłabszego trybu ciągłego 150 lm, a w terenie lub w całkowitej ciemności, gdy nikt nie jedzie z naprzeciwka, pełnej mocy. 

14 godzin temu, Mandoleran napisał:

Dokładnie. Miałem knoga blindera ustawionego tak że praktycznie nie oślepiałem nikogo, a odcięcia lampka nie miała żadnego. A nikt jeszcze mi nie zwrócił uwagi że kogoś oślepiam.

Byłem bardzo zadowolony z tej lamki i chyba kupie ją ponownie. 

Zerknij jeszcze na Sigmę Buster 1600 lub 1100. 

• +1 pomógł 1

Evo 1700 tez zostało przetestowane przez człowieka, od którego wziąłem zdjęcia wyżej...

maksymalny strumień światła dla "świateł mijania" - nie wiem, co autor miał na myśli, bo nie znam tej lampki - można porównywać z tymi wcześniejszymi

2068.jpg

i maksymalny strumień  w ustawieniu "światła drogowe":

2069.jpg

te same warunki i miejsce testu...

Mnie natomiast irytuje, że nie ma na rynku lampek w wersji, którą sobie wydumałem - tzn. akumulatorowa, ale z akumulatorem jako oddzielną, wymienną jednostką, do której podłącza się zarówno oświetlenie na przód jak i na tył. Nawet jak są takie zestawy, to mają jakieś minusy, kompromisy..., a już z=żaden nie pozwala podłączyć obydwy lampek do tego samego źródła prądu.  Jakoś producenci nie potrafią zrobić zestawu, który:

-ma certyfikowaną lampkę przednią z odcięciem, oraz trybem świateł drogowych (długich),

-ma możliwość sterowania światłami z kierownicy - najlepiej w postaci przełącznika bezprzewodowego,

-ma możliwość stosowania różnych baterii/akumulatorów (o różnej pojemności w zależności od potrzeb), z możliwością ich montażu gdzieś na ramie, w torbie, itp. - czyli na oddzielnym kablu,

-ma możliwość podpięcia czerwonego światła na tył...

Ze znanych mi najbliżej do ideału jest w przypadku lampek (a w zasadzie systemu) Lupine, ale to kosztuje tyle, co niejeden tani rower, a i tak  nie ma tych nieszczęsnych tylnych świateł podłączanych do centralnej baterii...

@KNKS na znalezionej przeze mnie stronie https://fahrradbeleuchtung-info.de/ - gdzie człowiek testuje lampki wg jednolitej metodologii i z której pochodzą wklejane dzisiaj przeze mnie zdjęcia - są też amatorskie pomiary strumienia świetlnego w czasie i jest z tym różnie. Niektóre lampki zjeżdżają z wykresami od razu i na wszystkich trybach, inne najbardziej tracą w w czasie tylko w trybach najmocniejszych, a są też takie, które od włączenia, po wyczerpanie prądu dają dokładnie taki sam strumień świetlny...

Edytowane przez HSM
  • +1 pomógł 2

Nowy wypust Konga ma otwory montażowe zarówno na górze jak i na dole. Także można go montować w tradycyjnym uchwycie jak i pod GoPro:

20241122_150751.thumb.jpg.cf966a549e7691d7c10a0037d290cb3a.jpg

20241122_150757.thumb.jpg.897f1f879abceb07e227193e416d2de5.jpg

No i oczywiście lustro daje inżynierom dużo większe możliwości kontroli nad ukształtowaniem wiązki światła. Tu zdjęcie jak działa B&M Space:

DSC_1737.thumb.jpg.a3816261542b290a93c76b2a4725dfef.jpg

Równomierny rozkład światła na całej oświetlanej powierzchni bez hotspotów i oślepiania. Coś czego taki Knog niestety nie potrafi.

• +1 pomógł 2

23 godziny temu, filipog44 napisał:

Co to za lampka, o której piszesz? :)

Magicshine Ray 2600B

Taka sama zasada działania i sterowanie co w Evo1700 - tj jeden klik na pilocie kwadratem i przechodzisz z najsłabszych mijania na pełen palnik. Dużo większa bateria, szerszy strumień światła pod kołem.

3250e4a8439b24c6a02128d871246534.jpeg

• Mod Team

@KNKS W porównywarce na stronie "centrum rowerowego" też są wykresy spadku mocy.

@cervandes Nie obawiasz się wytrzymałości uchwytu, który wygląda jak pasek z tworzywa ?

A, i jakby ktoś był zainteresowany, to w tytułowym budżecie jest obecnie np. Kross Blade 1400 (bez odcięcia).

• Mod Team

W wolnej chwili zrób jakieś w miarę realnie oddające wrażenia wizualne fotki (najlepiej w terenie) - z tego co widzę, to nie jest to łatwe, bo np. lampki Cateye na firmowej stronie świecą jak złe, a w w/w porównywarce CR już dużo gorzej... Wierzymy w Ciebie :yes:

PS  nie miałem nigdy uchwytu tego typu - jak to w praktyce wygląda, i czy są jakieś minusy (oprócz zaliczenia orła na kierę), bo dla laika wszystkie operacje w okolicach śrub mostka niekoniecznie muszą wydawać się bezpieczne (a może nie mając żadnej świadomości wręcz odwrotnie, bo się w ogóle nie zastanawia ;))