spidelli Napisano 5 Lutego 2023 Napisano 5 Lutego 2023 @Nemrod82 Ten B&M to konkret, na ich stronach pokazane jest jak świecą lampki w różnych trybach... Fajna opcja, konkretne mocowanie. Lezyne - też mi wpadła w oko, a tu jeszcze super cena. Szkoda, że mocowanie na gumkę. Domyślam się, że to nie jest taki paździerz jak różne uchwyty plastikowo - gumowe z alle... A Sigma Aura 80? Też gumka, fajnie świeci, czytałem relację u Szaja na jej temat. Można ją znaleźć za 180 zł. Nie wiem jak dwie pozostałe ale Sigmę można ładować w czasie użytkowania, to też jest fajny bonus do użyteczności. Czy któraś z nich jest wyraźnie lepsza? Co sądzisz? Przyznam, że Sigma mi się podoba ze względu na cenę, bo dzięki temu mógłbym kupić Bustera na MTB (nawet myślałem o dwóch - 300 na kierownicę i 100 na kask - one niby mają uchwyt pozwalający na to) i pozbyć się tych chińskich latarek wreszcie Druga opcja to zostawić latarki na MTB, wyciepnąć z nich "kolimatory", a to co myślałem wydać na 3 Sigmy wydać na B&M... Aura na YT Cytuj
Nemrod82 Napisano 5 Lutego 2023 Napisano 5 Lutego 2023 Jak dla mnie Sigma jak i Lezyne mają tą samą wadę. Świecą dość wąsko. Jest to do zaakceptowania ale ja wole lampki świecące nieco szerzej. Ale to już osobiste preferencje. Rocka również można ładować w czasie świecenia. Ha a wybór lampki nigdy nie jest łatwy i jednoznaczny. 1 Cytuj
spidelli Napisano 5 Lutego 2023 Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) Bezpośrednie porównanie Aura 80 vs. Ixon Rock I zrzuty: Ixon Rock: Sigma 80: Edytowane 5 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 5 Lutego 2023 Napisano 5 Lutego 2023 I jeszcze oficjalne obrazki (wykadrowane przeze mnie): Ixon Rock: Sigma Aura 80: Cytuj
spidelli Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 No dobra, jeden szkopuł. Obaj producenci pokazują lampki na maksymalnym trybie. Dla Ixona jest to 100 luksów czyli 2,5 godziny świecenia, dla Sigmy - 80 luksów i 4 godziny. Tylko przy nocnej jeździe, np. ultra, trzeba by zejść przynajmniej o poziom. Ixon dostarcza obrazek dla kilku trybów, weźmy 50 luksów (6 godzin): Sigma niestety nie dostarcza dla innych trybów, kolejny to 60 luksów (5 godzin). Ale jest obrazek dla lampki Sigma Aur 60, dla której 60 luksów to max, a daje takie światło: Faktycznie Ixon świeci mocniej na boki ale w porównaniu do Aury 60, Aura 80 świeci coś na boki.. Cytuj
spidelli Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 (edytowane) Dzięki @Nemrod82 ale pod tym linkiem jest ten właśnie filmik, nie wspomniałem o Aurze 100 W dniu 5.02.2023 o 20:30, spidelli napisał: Bezpośrednie porównanie Aura 80 vs. Ixon Rock Stamtąd pochodzą te dwa pierwsze zrzuty. Chyba przeboleję i wezmę tego Ixona - będzie porządna lampka nie tylko na sakwy ale może wreszcie coś ultra pojadę. Lampkę można ładować w czasie jazdy, może być sama powerbankiem, ma porządne mocowanie. Za Aurą przemawia cena w zasadzie. Znalazłem uchwyty na kask do Sigmy. Wyglądają na gopro, może przetestuję na kasku Convoy'a, bo mam takie oczko pod gopro: Tu są szczegóły: Na MTB chyba kupię Bustera 100 z myślą o kasku i Bustera 300 na kierownicę. W takim układzie Convoy'e pójdą precz. Ale najpierw dostana szansę Edytowane 6 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj
keltu Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 Mi się jakoś nie chce wierzyć żeby to tak świeciło przy 100lm, chyba że po prostu zdjęcia przekłamują. Cytuj
rambolbambol Napisano 6 Lutego 2023 Napisano 6 Lutego 2023 @spidelli Chciałbyś może poprawionego Convoya S2+ do testów, żeby porównać z tym co masz? Jeśli tak to pisz na priv. Cytuj
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) 6 godzin temu, keltu napisał: Mi się jakoś nie chce wierzyć żeby to tak świeciło przy 100lm, chyba że po prostu zdjęcia przekłamują. Pewnie ten betonowy (jasny) parking wybrany nieprzypadkowo Sigma też w ciekawy sposób podaje informacje: 80 lux, 90 metrów, 15 godzin.... Tylko dwie pierwsze informacje dot. trybu max, a ostatnia - eco Oczywiście chyba nikt się na to nie nabierze @rambolbambol Dzięki, biję się z myślami ale chyba pora spróbować zwykłej lampki, bo mają choćby taki ficzer, jak wskaźnik naładowania. Do gravela na 100% wezmę lampkę z odcięciem, jeszcze się waham, którą. Przemyślałem ostatnio temat wożenia różnych ogniw na sakwy - 18650 do Convoya, AA do eTreksa, AAA do czołówki i tylnego światła i wyszło mi, że skoro i tak wożę powerbank, to lepiej ładować z niego jak najwięcej urządzeń. Czołówkę już wymieniłem na maleństwo od Petzla, teraz pora na główne światło. Wciąż będę woził 2x AA do nawigacji i 2xAAA jako zapas do tylnego światła ale ładowarkę też zmieniłem na mikroskopijnego magnetycznego Olighta UC. Udało się trochę zejść z wagi i objętości i już etui z elektryką nie trzeba domykać kolanem. Co innego MTB - tutaj nie ma to takiego znaczenia, dlatego też Convoya nie skreślam jeszcze, chociaż Bustery są lżejsze Edytowane 7 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 14 zł uchwyt do Sigmy na kask: Oczko już miałem, latarkę też: Efekt rzeźby: Trochę to ciężkie ale da się. 1 Cytuj
Nemrod82 Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) 21 godzin temu, keltu napisał: Mi się jakoś nie chce wierzyć żeby to tak świeciło przy 100lm, chyba że po prostu zdjęcia przekłamują. Przy stu luxach nie lumenach. Tu Ixion Space 150 luxów: Na drzewach na poboczu drogi ładnie widać linię odcięcia. Edytowane 7 Lutego 2023 przez Nemrod82 1 Cytuj
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 Mnie właśnie przekonuje najbardziej porównanie z tego filmiku pomiędzy Aurą 80 i Ixonem (oraz Aurą 100). A teraz Twoja fotka to potwierdza. A jak to wygląda w słabszych trybach? No bo tego maksa raczej się nie nadużywa, poza jazdą "wokół komina"... Cytuj
keltu Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 34 minuty temu, Nemrod82 napisał: Przy stu luxach nie lumenach. Tu Ixion Space 150 luxów: Na drzewach na poboczu drogi ładnie widać linię odcięcia. 100 lux = 100 lm/m2 Cytuj
sky87 Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 Potrzebuję lampkę czołową. Przeznaczenie - dłubanie w garażu ale też czasem jakiś biwak. Aku wbudowane. Do 150zł coś znajdę sensownego? Cytuj
Nemrod82 Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 Godzinę temu, keltu napisał: 100 lux = 100 lm/m2 Heh czyli lampka oświetla 1 m2 powierzchni aby mieć te 100lumenów ? Cytuj
keltu Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Z internetów: Cytat Lumen Lumen jest jednostką prądu świetlnego. Oznacza to całkowitą ilość światła emitowanego przez źródło światła, niezależnie od tego, w jakim kierunku się znajduje. W Lumenach skuteczność jest szczególnie ważna, ponieważ wskazuje, jak wydajne źródło światła przekształca energię w światło. Nazywa się to współczynnikiem Lumen / Watts (Lm / W). W przypadku diod LED wartość ta jest znacznie wyższa, ponieważ potrzebują mniej mocy do generowania określonego prądu Lumen. Luks Lux służy do pomiaru ilości światła w danym obszarze - jeden luks jest równy jednemu lumenowi na metr kwadratowy. Pozwala nam zmierzyć całkowitą "ilość" widocznego światła widzialnego i natężenie oświetlenia na powierzchni. Dlatego ważne jest, w jakim kierunku świeci źródło światła. Ta wartość jest niezależna od liczby wykorzystanych źródeł światła, koloru lub struktury, w której świeci światło. Jeżeli ilość światła Lux jest wskazywana przez lampę, zwykle znajduje się w środku wiązki, gdzie natężenie światła jest najwyższe. Różnica między lumenami i luksami polega na tym, że luks uwzględnia obszar, na którym rozprzestrzenia się strumień świetlny (lumenów). Strumień 1000 lumenów, skoncentrowany na powierzchni jednego metra kwadratowego, oświetla ten metr kwadratowy o natężeniu oświetlenia 1000 luksów. Na przykład: Źródło światła 500 Lumen oświetla 1 metr kwadratowy z 500 Lux. To samo źródło światła, które musi oświetlić 10 metrów kwadratowych, które oświetla ten obszar zaledwie 50 luksów. Edytowane 7 Lutego 2023 przez keltu Cytuj
Nemrod82 Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 He po co wklejać definicje których samemu jak widać się nie rozumie ? Zapytałem czy owa lampka oświetla jedynie 1 m2 powierzchni gdyż twierdzisz, że przy 100 luxach ma strumień równy 100 lumeną. To raczej nie jest zbyt skomplikowane pytanie ? Cytuj
chrismel Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 Spanninga dla modelu 60 USB przelicza 60 lux = 300 lumenów. I to się z grubsza zgadza z jednym ale. W przypadku lampek z odcięciem o takiej konstrukcji jak wymieniona Spanninga czy lampek z lustrem jak B&M Space czy Rock można tą wartość powiększyć o prawie 2 razy (w porównaniu do lampek bez żadnego odcięcia) bo cały strumień światła idzie w drogę a nie w nie w niebo. W porównaniu do lampek ze zmodyfikowanym odbłyśnikiem typu Fenix BC25R mnożnik to około 1,5x. Cytuj
Nemrod82 Napisano 7 Lutego 2023 Napisano 7 Lutego 2023 No dla porównania lezyne pro 115 przy 290 lumenach podaje 115 luxów. Co to oznacza ? Wspomniana Spaninga oświetla obszar około dwukrotnie większy przy zbliżonym strumieniu z mniejszym natężeniem rzecz jasna. Cytuj
spidelli Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 7 godzin temu, sky87 napisał: Aku wbudowane. Do 150zł coś znajdę sensownego? Kupiłem Bindi Petzla, chociaż założenia ciut inne - jak najlżejsza i na USB (cel: sakwy). Ciut poza budżetem, bo pod 200 zł. Ale fanie świeci. 1 Cytuj
spidelli Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 Ixon Rock w akcji. Filmik z tego testu: https://www.fahrradmagazin.net/testberichte/ixon-rock/#Wenn_die_Rote_LED_am_Schalter_blinkt Zamówiłem tę lampkę. Cytuj
itr Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 (edytowane) 9 godzin temu, spidelli napisał: Kupiłem Bindi Petzla, chociaż założenia ciut inne - jak najlżejsza i na USB (cel: sakwy). Ciut poza budżetem, bo pod 200 zł. Ale fanie świeci. Kiedy masz Knoga, a chcesz mieć Petzla Bindi, wykorzystaj materiały: -gumka ze starej maski ffp2 -kasetka po starym filmie bez szpulki albo inna rurka korek o średnicy kierownicy i włala można w namiocie czy na biwaku mieć żarówkę na głowie 😀 resajkling!!! Edytowane 8 Lutego 2023 przez itr 2 Cytuj
spidelli Napisano 8 Lutego 2023 Napisano 8 Lutego 2023 Nie mam Knoga 😉 Ale chwilowo mam na trytki na kasku najtańszą czołówkę z Dekla. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi