Masterjam Napisano 2 Marca 2020 Udostępnij Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) Witam. Jeździmy z córką przeważnie dzień , lecz w tym roku zamierzamy robić trochę większe przebiegi dzienne , wyłącznie ścieżkami rowerowymi wzdłuż Wisły. Raczej nocne jazdy nie będą stosowane , czy coś dobrego można powiedzieć o lampce Prox Apus Cob Led ? Do tej pory zawsze jakieś chińskie i tanie , już wiemy że trzeba zapłacić więcej niż 20 zł za lampkę Ogólnie nie lubię bardzo wystających lampek , najlepiej jak najmniejsze , podobają nam się firmy Knog , ale cena spora, a już marzenie żeby można było zamontować nie na kierownicy ale niżej pod kierownicą Prox Apus Chyba że coś podobnego : KRYPTONITE AVENUE F 65 Edytowane 2 Marca 2020 przez Masterjam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 18 godzin temu, Masterjam napisał: Witam. Jeździmy z córką przeważnie dzień , lecz w tym roku zamierzamy robić trochę większe przebiegi dzienne , wyłącznie ścieżkami rowerowymi wzdłuż Wisły. Raczej nocne jazdy nie będą stosowane , czy coś dobrego można powiedzieć o lampce Prox Apus Cob Led ? Do tej pory zawsze jakieś chińskie i tanie , już wiemy że trzeba zapłacić więcej niż 20 zł za lampkę Ogólnie nie lubię bardzo wystających lampek , najlepiej jak najmniejsze , podobają nam się firmy Knog , ale cena spora, a już marzenie żeby można było zamontować nie na kierownicy ale niżej pod kierownicą Prox Apus Chyba że coś podobnego : KRYPTONITE AVENUE F 65 65 lm to trochę za mało,raczej do sygnalizacji się nadaje. Mała o dużej mocy to oczywiście Convoy. Albo https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-prox-pictor-pd19148/ widziałem tego Proxa u kogoś - był zadowolony Oczywiście możesz wybrac cos innego https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/?page=2, ale te maluchy na baterie guzikowe to tylko do sygnalizacji się nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masterjam Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 W zeszłym sezonie może raz nas noc zastała na trasie , zawsze wracaliśmy o zmierzchu. W mieście to dobra sygnalizacja potrzebna , bo za każdym wyjazdem muszę pilnować córki jadącej przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Godzinę temu, Masterjam napisał: W zeszłym sezonie może raz nas noc zastała na trasie , zawsze wracaliśmy o zmierzchu. W mieście to dobra sygnalizacja potrzebna , bo za każdym wyjazdem muszę pilnować córki jadącej przede mną do sygnalizacji to nawet lampka za kilka zł z Allegro czy bazaru się nadaje Jak kupować cos porządnego to IMO nie zaszkodzi lampkę, która nadaje się też do oświetlana drogi, bo nigdy nic nie wiadomo. Albo do naprawy (np. wymiany dętki) po ciemku. http://www.tiross.com/696,lampy przednie Ta 1W na Allegro jest po 40 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 3 Marca 2020 Udostępnij Napisano 3 Marca 2020 Masz ich lampkę że twierdzisz że to coś "porządnego" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marca 2020 Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 8 godzin temu, Dziubek napisał: Masz ich lampkę że twierdzisz że to coś "porządnego" ? nie kosztuje to 10 zł . Do sygnalizowania i sporadycznego oświetlania powinna sie nadawać. Ale może ktoś ma i się wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 4 Marca 2020 Udostępnij Napisano 4 Marca 2020 Wbrew pozorom, te lampki za 10 zł potrafią naprawdę nieźle świecić. Tanie zoom-y dla kompletnie niewymagających dają radę. Co do powyższej marki, pytałem bo miałem styczność z ich "szperaczami". Jakości nie uświadczysz, przyznam że przewody do ładowania wołają o pomstę do nieba. Ale wiem, ta cena... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Znalazłem przypadkowo w necie Prox Sargas . Przykładowy link https://dmbike.pl/prox-sargas-lampka-z-kierunkowskazami.html " bezprzewodowy PILOT: obsługujemy tryby świecenia, funkcję STOP i kierunkowskazy " czyli że oprócz naciskania klamki hamulca mamy naciskać przycisk stop na pilocie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Labell Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Nie, będzie się to dziać automatycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 16 minut temu, Labell napisał: Nie, będzie się to dziać automatycznie. a gdzie to jest napisane? Na stronie właściciela marki PROX opis jest wyjątkowo ubogi https://aljot.pl/pl/p/LAMPA-TYL-PROX-SARGAS-SMD-LED-20-Lm-USB%2C-PILOT%2C-KIERUNKOWSKAZ/2573 O takim drobiazgu, że sprzedawcy nie informują, że te "kierunkowskazy" nie zastępują wymaganego przepisami sygnalizowania zamiaru zmiany kierunku jazdy za pomocą rąk, już nie wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulek1985 Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Labell napisał: Nie, będzie się to dziać automatycznie. Automatycznie działałoby to tylko wtedy, jeżeli w układ hamulcowy zostałby wpięty czujnik, ewentualnie czujnik przy kole uruchamiany przy określonej ilości obrotów koła. A o tym w opisie produktu nie ma ani słowa. Jedyne w miarę sensowne rozwiązanie, o którym kiedyś czytałem, to dioda wpięta we V-Brake'a - działanie na takiej zasadzie, że naciśnięcie klamki hamulcowej zamyka obwód w diodzie, tym samym zapalając wspomnianą diodę. Jednakże zastosowanie praktyczne obydwu rozwiązań jest w zasadzie żadne, ponieważ nikt nie spodziewa się światła stopu w rowerze, podobnie zresztą jak kierunkowskazów. Edytowane 16 Marca 2020 przez mulek1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4kwiatek Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 3 godziny temu, mulek1985 napisał: Automatycznie działałoby to tylko wtedy, jeżeli w układ hamulcowy zostałby wpięty czujnik, ewentualnie czujnik przy kole uruchamiany przy określonej ilości obrotów koła. A o tym w opisie produktu nie ma ani słowa. Jedyne w miarę sensowne rozwiązanie, o którym kiedyś czytałem, to dioda wpięta we V-Brake'a - działanie na takiej zasadzie, że naciśnięcie klamki hamulcowej zamyka obwód w diodzie, tym samym zapalając wspomnianą diodę. Jednakże zastosowanie praktyczne obydwu rozwiązań jest w zasadzie żadne, ponieważ nikt nie spodziewa się światła stopu w rowerze, podobnie zresztą jak kierunkowskazów. Jest też rozwiązanie oparte o akcelerometr. Zwalniasz - zapala się stop. Na upartego wystarczy nawet prosty mechanizm z ciężarkiem i sprężynką zamykający obwód. Gdzieś nawet widziałem taką chińską lampkę z podobnym "mechanizmem". Przydatność tego faktycznie słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 4 minuty temu, 4kwiatek napisał: Jest też rozwiązanie oparte o akcelerometr. Zwalniasz - zapala się stop. Na upartego wystarczy nawet prosty mechanizm z ciężarkiem i sprężynką zamykający obwód. Gdzieś nawet widziałem taką chińską lampkę z podobnym "mechanizmem". Przydatność tego faktycznie słaba. tu jest taka automatyczna https://www.aliexpress.com/item/4000239342283.html?spm=2114.search0302.3.33.52607b41eVXTcz&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_0,searchweb201603_0,ppcSwitch_0&algo_pvid=06554d5b-206e-4b26-b906-20b0ee6f7d7a&algo_expid=06554d5b-206e-4b26-b906-20b0ee6f7d7a-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aabb Napisano 16 Marca 2020 Udostępnij Napisano 16 Marca 2020 Takie mam, full automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof_Braciak Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Polecam ten zestaw oświetlenia https://www.rowerystylowe.pl/p-9649/zestaw-lampek-rowerowych-axa-niteline-t4-r-usb myślę, że w przystępnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 17 Marca 2020 Udostępnij Napisano 17 Marca 2020 Źle myślisz https://www.goride.pl/zestawy-oswietlenia-rowerowego/axa-niteline-t1-zestaw-lamp-przod-i-tyl?gclid=Cj0KCQjw6sHzBRCbARIsAF8FMpUlqfOZEwosguExz1txblTPe0ugqlyQcWdkxxbAjvhwH5CFaCYAepgaApdnEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 (edytowane) 17 godzin temu, Krzysztof_Braciak napisał: Polecam ten zestaw W opisie z drugiego linka jest coś o krajach Beneluxu, natomiast w obydwu ani słowa o parametrach lampek, szczególnie przedniej: mocy i strumienia świetlnego. A to właśnie interesuje poważnych rowerzystów. No i takie kwiatki, jak "czas świecenia 5 godziny" W pierwszym linku jest info, ze obydwie lampki posiadają po 4 diody LED, w drugim, że po jednej.... Edytowane 18 Marca 2020 przez Thomlodz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 A tak do plus minus 350zł (za dwie lampki) poleci ktoś przód + tył ładowane USB i sterowane po Bluetooth/ANT+ z komputera rowerowego (w moim przypadku Garmin Edge 530) ? Idealnie aby toto w nocy na drodze dobrze świeciło, ale niekoniecznie las no i miało czujnik światła by samodzielnie regulować moc. Prawdopodobnie najlepsze rozwiązanie to szukać promocji ( takiej jak ta: https://bmsbike.com/product-pol-1213837-Zestaw-lampek-Bontrager-Ion-200-RT-Flare-RT-USB-uniw.html?gclid=Cj0KCQjwmdzzBRC7ARIsANdqRRkN8Wbi9NKgU_lYPhNQ5rewCf9kpmhiMmm-vejfknSXiHrgrbWlWZYaAuElEALw_wcB ) na Bontrager ION 200 RT, Bonrager Flare RT, ale może poleci jakąś miłą konkurencję? Może coś taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mulek1985 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 (edytowane) arturooo3 - ja używam tego zestawu - https://bmsbike.com/product-pol-1212081-Zestaw-lampek-Bontrager-Ion-Pro-RT-Flare-RT.html Bontrager Flare RT jest wspólnym elementem obu zestawów. Powiem tak: to świetna lampka (widoczna nawet z 2 km), ma czujnik światła. Łaczy się z Bluetooth/ANT+, ale w tej kwestii nic nie jestem w stanie powiedzieć, bo używam licznika Bontrager RIDEtime Elite w uboższej wersji bez obsługi Bluetooth/ANT+. Jeśli mogę Ci doradzić, to lepiej dołożyć te 200 zł i kupić zestaw z przednią lampką Bontrager Ion Pro RT (ma 1300 lm) - w moim przypadku to było najlepiej wydane 664 zł (kupowałem w Rowerowni, do której mam blisko, no i musiałem go mieć na "już, zaraz, a najlepiej na wczoraj" ). Edytowane 22 Marca 2020 przez mulek1985 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Godzinę temu, mulek1985 napisał: .. w moim przypadku to było najlepiej wydane 664 zł ... Mogę tylko przyklasnąć. Mój pierwszy zestaw światełek do szosówki to był Bontrager Ion 100 R/Flare R Po mniej więcej pół roku użytkowania sprzedałem je, a sam kupiłem wspomniany wyżej zestaw Bontrager Ion Pro RT/Flare RT. Nie żałuję ani złotówki. -- Pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 A Bontrager ION 100 R i Flare R mają łączność z komputerami BT/ANT+ i czujnik światła? W nocy mało jeżdżę, więc może wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steve69 Napisano 22 Marca 2020 Udostępnij Napisano 22 Marca 2020 Ion 100 R/Flare R łączności po Ant+/BT nie mają. Czujniki światła są w obydwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rgd Napisano 24 Marca 2020 Udostępnij Napisano 24 Marca 2020 Koleżanki i Koledzy, zastanawiam się nad zakupem oświetlenia rowerowego. Do tej pory miałem typowe "zabaweczki" byle tylko świeciły i spełniały rolę sygnalizacyjną. Po nocach nie jeżdżę aczkolwiek, w tym roku planuję zacząć (wieczorem, nigdy głęboką nocą). Oświetlenie kupić i tak zamierzam, więc chcę zakupić coś odrobinę lepszego od tego co miałem do tej pory. Na pierwszy ogień idzie lampka tylna (będę jeszcze pytał o przednią, ale to za kilka dni, w osobnym poście). EYEN Augon 50: https://www.centrumrowerowe.pl/lampka-eyen-augon-50-pd19965/ - 54,99 zł Czy w tej cenie znajdę coś lepszego? Wielkich wymagań nie mam, jestem typowym amatorem, który głęboką nocą jeździć nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
c1ach Napisano 25 Marca 2020 Udostępnij Napisano 25 Marca 2020 (edytowane) @Rgd dzisiaj właśnie odebrałem paczkę z Eyen Augon 50. Niestety nie mam porównania do konkurencji w tej cenie, ale dla mnie lampka jest wypas. Bardzo jasna dioda z oszczędnymi trybami (tryb płynnie pulsujący najbardziej praktyczny w relacji jasność/czas działania). Do tego wygodne ładowanie z USB, proste mocowanie do sztycy. Podoba mi się też wygląd strumienia światła, bardzo nowoczesny w porównaniu do zwykłych lampek Miałem obawy czy nie będzie lipy bo o firmie słyszałem pierwszy raz, i co prawda lampka jest prosto z Chin (ciekawe czy nie wisi gdzieś na Ali...), ale okazała się wysokiej jakości w dotyku i działaniu. Wydałbym kasę drugi raz. Zamówiłem też komplet przód/tył EYEN Peleton z sensorem zatrzymywania, takie niby światło stopu gdy zwalniasz Te są na prezent, więc jeszcze nie wiem jak działa w praktyce. Tryby mają te same (tylko jeszcze mocniejsze), różnią się mocowaniem - można je wypiąć bez zdejmowania gumki. Edytowane 25 Marca 2020 przez c1ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Marca 2020 Udostępnij Napisano 28 Marca 2020 W dniu 22.03.2020 o 23:17, steve69 napisał: Ion 100 R/Flare R łączności po Ant+/BT nie mają. Czujniki światła są w obydwu. Finalnie budżet się nieco rozciągnął. Zainwestowałem w tylną Garmin Varia RTL 500, ta lampka z radarem wykrywającym samochody . Teraz zastanawiam się, czy jeżeli na przód kupię lampkę Bontragera to podziałają wspólnie w jednym Light Network-u? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi