Yassey Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 Bierzesz dwa convoye S2+, jeden ref, drugi z kolimatorem 15*90 albo 20*60 (ja mam ten pierwszy). Do tego ogniwa panasy 3400mAh i masz mega zestaw. W trybie 30% na panasach masz prawie 4 godziny świecenia w trybie 32% i moooorze światła. W sumie to do normalnej jazdy to i 18% styka (6 godzin) a i na 10% będziesz miał więcej światła niż prawie wszyscy napotkani po drodze rowerzyści. 100% to się nadaje do zapierniczania na urwanie głowy w lesie wąską ścieżką. Solarstorm ani żaden inny lampek z pakietem nie zagościł u mnie właśnie z tego samego powodu. Paskudny i wielki pakiet na kablu. Dłużej niż 3h wieczorem nie jeżdżę. Zawsze mam zapas czasu i mnóstwo światła na kierownicy. A w razie W jeśli bym planował dłuższy przelot, to dwa dodatkowe akku w kieszonce prawie nic nie ważą. A czym ładujesz swoje ogniwa? Czy ładowarki z alledrogo za około 20 złociszy są coś warte i nie poniszczą aku po pierwszym ładowaniu? Bo przeglądając różne ładowarki to albo takie własnie plasticzaki za 12-25 złotych, albo (chyba) modelarskie full opcja za prawie dwie stówki. Wydać tyle na ładowarkę, do tego 2 Panasoniki z zabezpieczeniem i robi się już bardzo spora kwota, a jeszcze samego Convoya trzeba przecież kupić... To już zdecydowanie nie mieściłoby się w moim budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) Wszyscy moi znajomi mają te ładowarki właśnie po 15-20 pln i jadą na nich rok czy dwa. Ja burżuj jestem i mam intellicharger i2, z fasttecha zdaje się ciągnąłem, kosztowała mnie 40pln. Nie majątek a maszynka klasę albo dwie lepsza. Ale nie ma konieczności. Skoro oszczędzamy to odpuść panasy po 21pln, kup na światełkach ogniwa. http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=18113&start=0 Co do zasadności zakupu - zmobilizuj się. Żadnych półśrodków. Będziesz miał mega zestaw pod względem wygody ilości światła i czasu pracy. Na dodatek trwałość: moje mają już dwa lata, żadnych śladów zużycia a katowane są regularnie. Ewentualnie jeśli chcesz mimo wszystko troszkę oszczędzić to może jednak tylko jeden Convoy ale taki na mega wypasie, trzydiodowy? Bo dwa to 250-280pln. A jeden wypasiony to 180 czy 190pln... No i ogniwa wtedy dwa a nie cztery? I jeszcze jedna zaleta latarek modułowych - każdą inną jak zepsujesz - wywalasz. Koniec. Do Convoi dokupisz każdą, najmniejszą nawet część. Uszczelki, włączniki, szybki, obudowy... Kumpel miał dzwona ostrego, poniszczył obudowę latarki, brzydko wyglądała bo miała kilka otarć. Przełożyłem mu całe bebechy w nowego hosta, czyli nową obudowę. Zrób tak z jakimkolwiek innym świecidełkiem. Za 8 dolców ma nową latarkę Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez cervandes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Dodatkowo warte uwagi też są LiitoKala lii 100 lub UM10 NITECORE. Z Chin z tej trójki Lii 100 najtańsza. Jenak obie które wymieniłem nie mają ładowarki do sieci, ale to możesz obejść podpinając się do swojej od smartfona bądź dokupując za grosze gdzieś lokalnie lub na alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yassey Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 (edytowane) @cervandes dzięki, pomogłeś mi się w tym trochę bardziej ogarnąć. Na razie będzie jeden convoy i 2 ogniwa, jeśli jedno wytrzyma ze 3 godzinki na 40% to w zupełności 2 mi wystarczą, dłużej jeździć nie będę. Jak się okaże, że jedna latarka to za mało to pomyślę o kolejnej sztuce, ale wątpię czy będzie potrzebna, bo raczej w ciemnościach nie gnam po lesie na złamanie karku. Po prostu nie chciałbym zostawić jedynek w jakiejś przypadkowej gałęzi . I w pełni się zgadzam z tym, żeby nie iść w półśrodki, bo i tak się kasę wyda czasem niewiele mniejszą, a efekt nie zadowala, stąd moje pytania, bo w temacie tych latarek się kompletnie nie orientowałem. Edytowane 28 Sierpnia 2016 przez Yassey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Sterownik wybierz z programowaniem cobyś miał możliwość samodzielnego określenia na jakich trybach chcesz pracować. A z optyką masz do wyboru REFa albo kolimator. Jeśli jeździsz szybciej to REFa polecam, jeśli wolno, dostojnie to myśl o 20x60*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Ja w x2 już bym nie wrócił na ref. 60x20 to po prostu bajeczka Kurcze, chciałbym zmierzyć dokładnie ile amper idzie w diody, ale mój miernik szwankuje. Niby zmieniłem kable, ale ciągle zaniża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mageek Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 @ KIciok - spodziewam się, że tam nie ma stałego prądu, tylko sterowanie PWM - "zwyklym" miernikiem tego się nie da zmierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Przecież ludzie mierzą takie rzeczy. Problem w tym, że ja mam jakiś miernik z targu i o ile napęcie mierzy dobrze, to z amperami sobie nie radzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pestka87 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Ja mam taką https://www.decathlon.pl/lampka-rowerowa-vioo-700-usb-przednia--id_8247734.html w mieście sprawdza się elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yassey Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 @up W mieście sprawdzi się dużo więcej lampek niż poza nim. Nie wiem jak 700, ale koleżanka kupiła tą vioo 500 i następnego dnia oddała,bo bateria nawet godziny nie dawała rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 Przecież ludzie mierzą takie rzeczy. Problem w tym, że ja mam jakiś miernik z targu i o ile napęcie mierzy dobrze, to z amperami sobie nie radzi.Zbuduj bocznik. Na światełkach masz opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Cześć. Nie zakładam nowego tematu bo po co :-) Potrzebuje przednią lampkę. Moje typy to: http://allegro.pl/mactronic-lampa-przednia-tripper-bpm-600l-moc-500-i6172749502.html http://allegro.pl/lampa-przod-cateye-hl-el-461-rc-volt-400-nowosc-i6242396403.html lub tez http://allegro.pl/latarka-rowerowa-przednia-mactronic-citizen-300-lm-i6282891133.html http://allegro.pl/lampka-przednia-cateye-hl-el-151rc-volt200-promo-i6141901814.html Czego potrzebuje? Aktualnie mam bardzo jasna latarkę, z mocna dioda led. Problem w tym ze sama się przełącza (zmienia tryby) i szybko się rozładowuje. Potrzebuje mocnej lampki widocznej z daleka w słoneczny dzien. Większość czasu na rowerze jeżdżę w dzień i zdarza mi się jechać po drogach krajowych itp. (dojazdy do innych tras) Zdarzają się powroty po zmierzchu i oświetlenie drogi tez się przyda. Zależy mi na moim bezpieczeństwie. Jak jeździcie samochodami to widzicie jak wyglądają nasi rowerzyści. Nie chcę jakiegoś badziewia, już takie miałem. Nie chcę też wydawać dużo bo to bezsens. Aktualnie skłaniam się ku Mactronic Citizen. Mam już Wall-ego na sztycy i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli macie własne typy to proszę pisać. Edytowane 1 Września 2016 przez Spascmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Za ten piniondz to Roxim RX5 Premium czy B&M IQON IQ Premium. Ewelntualnie latarka ale rasowa, COnvoy S2+ z kolimatorem 20x60* albo z refem jeśli masz w zadzie oślepianie. Za 250pln to kupisz mega wypasioną wersję Convoya, świetną ładowarkę i worek ogniw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ja mam Trippera i uważam, że naprawdę dobrze swieci, póki co nie zawiodł mnie ani przy lekkim minusie anie przy upale, dodatkowa zalet, może być jako powerbank. Do bardzo ekstremalnego szybkiego terenu moze i sie nei nadaje, ale za to taka kopaktowa,zę nie trzeba dodatkowych ogniw oddzielnie mocować do ramy itp. Masz światło i zasielanie w jednej obudowie i choć moze mocowanie nie wygląda za pewnie, to póki co mi sie sprawdza, trzyma mocno, stabilnie nawet na hopkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 za to taka kopaktowa,zę nie trzeba dodatkowych ogniw oddzielnie mocować do ramy itp Convoy s2 też nie wymaga jakiś przytwierdzeń pakietów do ramy. W standardzie jest tam zasilanie na 1 x ogniwo 18650. Mocno zaokrąglając gabaryty, i biorąc pod uwagę że obie lampki to prostokąty, finalnie objętościowo convoy jest mniejszy niż Trippera (gabaryty zsumowane z danych w sieci). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Ale jako powerbank nie posłuzy... a mi się Tripper w tej funkcji kilka razy przydał daleko od domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Masz rację, ale czy to aż tak bardzo potrzebne? Moim zdaniem słaby argument biorąc pod uwagę nie za dużą pojemność aku, ale co kto woli Edytowane 1 Września 2016 przez Dziubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sansei6 Napisano 1 Września 2016 Udostępnij Napisano 1 Września 2016 Cóż jeszcze mi nigdy na wyprawie nie padł, nawet jak doładowywałem z niego telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 To tylko pokazuje jaki jest słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amberladys Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Panowie/Panie, szybkie pytanie: http://salon-rowerowy.pl/przednie/3320-lampka-przednia-kross-agon.html Brać czy nie? Dobieram do kross red eye na tyle. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 2 Września 2016 Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Kross - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 Cateye Rapid x3 i Lezyne Strip Drive Pro Jak ktos szuka lampki na cienkie aero sztyce, to Cateye jest perfekcyjna. Z dodatkowa nakladka lampka sama sie trzyma na sztycy, bez zadnych gumek. To tylko zeby zobrazowac, jak dobrze jest dopasowana. X3 ma dwie podluzne diody, ktore sa obslugiwane przez osobne przyciski. 6 trybow, ktore mozna miksowac, takze jest tego troche. To dla tych, ktorym zawsze jest malo Do dego, to naprawde swieci. W zestawie krociutki kabelek, troche roznej srednicy gumek i wspomniana aero nakladka. Lezyne tez ma swoja moc, jest wieksza i sprawia wrazenie solidniejszej. Lepsze zabezpieczenie usb portu. Co mi sie w niej nie podoba, to ze nie ma mini usb, tylko pakuje sie do gniazd usb. Co najwazniejsze, nie pasuje do mojej sztycy. Mocowanie jest na tyle szerokie, ze lampka przekrzywia sie na ktoras ze stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sm4rek Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 To tylko pokazuje jaki jest słaby. To że nie padł podczas wyprawy przy doładowywaniu telefonu świadczy że jest słaby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajaraNy Napisano 3 Września 2016 Udostępnij Napisano 3 Września 2016 to znaczy że słabo świeci skoro starczyło prądu na światło i ładowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tommykrk Napisano 4 Września 2016 Udostępnij Napisano 4 Września 2016 http://www.cateye.com/en/products/detail/HL-EL135/ Cześć, Jakie opinie na temat powyższej lampki? Czy firma jest ok? Ma mi służyć głównie do dojazdów z tras do domu. Miasto. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi