sylwek9990 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Wiem, że wybieram z innej ligi niż pokazywane przez Was konstrukcje, ale doradźcie, która z nich: http://allegro.pl/lampka-rowerowa-przod-cree-q5-240-lm-aluminium-i5164101160.html http://allegro.pl/przednia-lampka-cateye-hl-el135n-3xled-jasna-150cd-i5137297675.html Chyba, że macie lepsze pomysły, za które również będę wdzięczny. Cayete lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmx Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Czołem. Potrzebuję lampkę na tył. Max cena to 20-30zl wiem ze cudów za to nie kupie ale żebym przynajmniej był chodź trochę widoczny na nie zbyt ruchliwych wiejskich drogach asfaltowych. Nocą nie jeżdżę ale czasem wracałem to już się zaczynało ściemniać. Proszę o poradę co kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrtur Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Moim skromnym zdaniem cokolwiek co ma minimum dwie diody i najlepiej opcje migania. Wierz mi,że to zupełnie wystarcza. Ja osobiście mam http://www.mactronic.pl/pl/products/oswietlenie_rowerowe/1547/lampa_rowerowa_tylna_5_led__swiatlo_czerwone/629.html i oczywiście zupełnie starcza. Koszt z tego co pamietam 14zł. Osobiście wkurza mnie mnogość "typów pracy". Nie wiem czy kiedyś taką znajdę ale bym chciał dwa tryby off oraz pulsacyjny bo za kazdym razem muszę 4 razy dusić przełącznik żeby ją wyłączyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) 15 zł w decathlonie http://www.decathlon.pl/lampka-vioo-100-tylna-id_8322801.html Można sie śmiać, przedniej nie warto (chyba że jako pozycyjna) ale tylna jest super (jak na cenę i niepozorny wygląd). I ma właśnie tylko dwa tryby, miganie i ciągły. Edytowane 15 Września 2015 przez goTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrtur Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Może żle się wyraziłem. Chcę jeden tryb tylko migany. I przy okazji lampi którą zaproponowałeś pytanie amatora. Czy taka lampka nie wymusza posiadania dodatkowo (pytam o przepis ruchu drogowego) posiadanie również odlbasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Też jestem amatorem ale wydaje mi się, że przepisy rozporządzenia o obowiązkowym wyposażeniu pojazdów czy jakoś tak mówią o obowiązku posiadania na stałe czerwonego światła odblaskowego z tyłu oraz tylnego pozycyjnego które mozna zdjąć kiedy nie trzeba nim świecić. Czyli odblask chyba musi być zawsze Takiego światełka które na tylko tryb migający, to raczej nie znajdziesz, natomiast przeciwnie, znajdziesz takie, które mają tylko tryb ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmx Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 A co sądzicie o takiej lampce na tył http://allegro.pl/mocna-lampka-tylna-led-kellys-element-2x-0-5w-i5441152369.html Będzie ok? Nie ma miliona trybów a tylko dwa miganie i ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goTomek Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Fajna, to chyba to samo co Walle, a nawet w dizajnie WALLe II (IMO ładniejszym), tylko za mniejszą cenę, no i Mactronic Walle II ma właśnie tylko tryb ciągły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seczuan Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 kellys element wypala oczy - posiadam i polecam (nie polecam jeździć za gościem z taką lampką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madmx Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 Właśnie taką zamówiłem. Jak przyjdzie postaram się co nieco napisać więcej o niej może kilka fotek a i filmik jakiś się nagra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kluska Napisano 15 Września 2015 Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) witam na YT jest prezentacja fajne tryby świecenia dodatkowo na cenreum rowerowe jest za 29,90 Edytowane 15 Września 2015 przez Kluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 16 Września 2015 Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Ten pierwszy tryb jest naprawdę fajny, brak mi takiego w wall-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kluska Napisano 17 Września 2015 Udostępnij Napisano 17 Września 2015 witam mam takie pytanie czy duża jest różnica w oświetleniu drogi między Roxim RX5 a Busch & Muller Ixon IQ Premium 80 lux opłaca się sprzedać RX5 i dołożyć do Ixon IQ, czy lepiej zmodować RX5 wkładając diodę Cree XP-G2, tak jak piszą na light-test.info, sam bym nie modował, trzeba było by zlecić komuś kto się zna na tym, oraz jeszcze jedno pytanie, jak wtedy czas świecenia, o ile skróci się czas działania na akumulatorkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 A czego ci brakuje w RX5? Według mnie nie ma przepaści ale mogę się sugerować jedynie zdjęciami. Dopłacić będzie trzeba z 200zł, chyba że trafisz na wersję bez akumulatorów i ładowarki w zestawie, wtedy połowę mniej będziesz musiał dołożyć. Opłacalność zależy od twoich potrzeb. Jeżeli sterownik da tyle samo prądu na diodę, to czas działania nie zmieni się. Sprawniejsza dioda przy tym samym prądzie świeci po prostu jaśniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kluska Napisano 18 Września 2015 Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) hmm poza terenem zabudowanym trochę mało światła (nie chce kupować Convoy) RX5 za 150 pójdzie, a Ixon IQ Premium 80 lux za 235+30 przesyłka akumulatorki i ładowarkę mam, wiece nie potrzebuję czy 25lux jest odczuwalne, bo porównując RX5 i Philips SafeRide 80 to widać różnice zdjęcie wyżej RX5 zdjęcie poniżej SafeRide 80 wiem że te dwie lampki mają różny rozkład światła zdjęcia zapożyczone z serwisu light-test.info hmm, może najpierw skontaktuje się z kimś z swiatelka.pl w sprawie modowania, jakby to wyglądało, czy jest to opłacalne EDIT ale porównując Ixon IQ 40lux i RX5, to RX5 lepszy ma rozkład światła czyli Ixon IQ Premium będzie miało podobny rozkład światła, tylko że będzie jaśniejsza Edytowane 18 Września 2015 przez Kluska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Premium ma inny rozkład światła: http://www.baslerbikes.de/files/BaslerBikes/Bilder/Fotos/Leuchtentest%202013/Leuchtentest%202%201sec/8.%20SON%20Edelux%202%20%28STVZO%20Version%29%2030kmh%2C%20%2C%20so%20eingestellt%2C%20dass%20er%20auf%2050m%20gerade%20nicht%20blendet.jpg Prawdopodobnie Saferide: http://www.baslerbikes.de/files/BaslerBikes/Bilder/Fotos/Leuchtentest%202013/Leuchtentest%202%201sec/11.%20Philips%20Bikelight%2C%20Akkuscheinwerfer.jpg Ixon: http://www.baslerbikes.de/files/BaslerBikes/Bilder/Fotos/Leuchtentest%202013/Leuchtentest%202%201sec/16.%20Busch%20%26%20M%C3%BCller%20Akkuscheinwerfer%20Ixon%20IQ%2040Lux.jpg Z odczuwalną jasnością jest różnie. Miałem 60lux i przesiadłem się na 70lux z dopalaczem na 90lux. Wydaje mi się, że jest ciemniej (ale znacznie szerzej), a tryb 90lux niewiele jaśniej. Niestety jasność na zdjęciach ciężko porównywać jak nie są od jednej osoby. Na pewno zyskasz szersze oświetlenie, co sporo daje, ale czy dużo jaśniej to nie wiem. Na pewno nie będzie gorzej, więc kwestia wydanej kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kluska Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 hmm dzięki za zdjęcia w RX podoba mi się jeszcze możliwość wyboru trybu świecenia (extrime, power, eco, drl, power+drl, eco+drl), a ixon iq premium (hight power i low power) czyli muszę się jeszcze kilka nocek „przespać” z problemem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motiks Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 kupiłem convoya S2+ z kolimatorem 20/60 i i diodą 4C od dariusz70 swiatelka.pl śle podzękowania dla: cervandes który pomógł mi z namiarami na solidny produkt do jazdy nocą w lesie... mała ale zapodaje dzień w nocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nhar Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Sporo tego się nazbierało. To w końcu jest sens kupić coś w okolicach 200-250 zł. Czy jednak nie ma sensu przepłacać, bo i tak nie osiągnie się niczego lepszego niż w przedziale cenowym 150-250 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mathiu Napisano 25 Września 2015 Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Może ktoś chętny?Convoy s2+, wysyłka kolejnego dnia http://www.forumrowerowe.org/topic/192260-latarka-convoy-s2-900lm-28a/?do=findComment&comment=1750485 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bar Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Polećcie proszę jakieś tanie małe lampki - generalnie jako światła tzw. pozycyjne (żeby spełnić przepisy dotyczące wymaganego oświetlenia roweru), choć fajnie gdyby przednia dawała trochę światła (wieczorami jazda w oświetlonym mieście, jednak zdarzają się odcinki ciemniejsze bez oświetlenia), ale przy zachowaniu niewielkich wymiarów i wagi. Zasilanie koniecznie na baterie, najlepiej małe okrągłe, ewentualnie AAA lub AA. Cena oczywiście adekwatna do powyższych warunków, czyli niewielka. Wiem, że jest tego multum w sklepach, ale pewnie większość jest totalnie słabych, a może ktoś jest szczególnie zadowolony ze swojego kompletu i zechce polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Przepraszam, ale nie do końca rozumiem. Oczekujesz lampki oświetlającej drogę na baterie typu "zegarkowego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bar Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Niekoniecznie, zależy mi na niewielkich gabarytach i wadze (stąd pomysł na lampki "pozycyjne"), ale dopuszczam również większe (stąd wspomnienie o bateriach AAA lub AA). Ale być może jakaś lampka pozycyjna wystarczy, wszak niektóre świecą mocniej, inne słabiej. Czuję, że jakaś możliwie najlepsza/mocniejsza z nich by mi wystarczyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
parmenides Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Do właśnie takich celów używam od roku Cateye Nima. Tylna lampka dobrze sygnalizuje Cię na rowerze, przednia daje nawet możliwość oświetlenia minimalnie drogi na krótkim odcinku. Należy je jednak traktować jako lampki tylko sygnalizacyjne. Do roweru szosowego, miejskiego się nadadzą. Tył będzie dobry w każdych warunkach, ale do mtb i jazdy nocnej na przód musisz mieć coś o wiele mocniejszego. Lampki są lekkie, każda zasilana na 2 baterie cr 3032. Dodatkowe baterie można wozić ze sobą, bo są niewiele większe niż łatki samoprzylepne. Wcześniej używałem gumowych lampek z deca: http://www.decathlon.pl/lampka-rowerowa-vioo-100-przednia-czarna-id_8322807.html Taki komplet kupiłem kiedyś zimą łącznie za 15 zeta. Są ultra lekkie, ale o wiele słabsze niż Cateye. Ale też robią robotę na oświetlonych drogach, ścieżkach rowerowych. pozdr PS konkurencją dla Ceteye nima będą lampki knoga https://www.knog.com.au/bike/lights.html?utm_source=homepage&utm_medium=hpbanner&utm_term=shop%20bike%20lights&utm_content=bike%20lights&utm_campaign=shop%20bike%20lights oraz Lezyne: np komplet: na tył Femto, na przód Zecto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 30 Września 2015 Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Jeżeli chodzi o małe lampki które mogą oświetlić drogę to potrzeba zasilania przynajmniej AA, oczywiście jeżeli chodzi o zasilanie jednym ogniwem. CR2032 nadaje się tylko do lampek pozycyjnych, latarki na 1 AAA mogą oświetlić trochę drogi, ale przeważnie i tak będzie to bardzo mało dodatkowo jeszcze też krótko. Dlatego jeżeli chcesz oświetlić trochę drogę to trzeba szukać czegoś na 1 AA, ale jeżeli wystarczy Ci jedynie być widocznym dla innych to gumowe lampki na CR2032 powinny wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi