Kiciok Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Tak pacze i pacze... i jakoś mi się odechciewa zakupów zza granicy. Pamiętam jak torebkę sprowadzałem gdy nie było ich jeszcze na allegro - podziękuje. http://allegro.pl/lampa-rowerowa-halogen-led-cree-xm-l-2xt6-aku-8921-i5530943637.html lub http://allegro.pl/lampa-rowerowa-halogen-led-cree-xm-l-t6-akumulator-i5249210421.html Coś z tych wezmę, która lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Akurat convoy bez poprawiania jest i tak bardzo dobry. Przeważnie znacznie lepszy niż inne w tej cenie. A ta latarka jest tak często modowana/poprawiana bo jest ona bardzo dobrą bazą do modyfikacji. Choć bez tego i tak jest wystarczająca, tym bardziej na rowerze gdzie chłodzenie jest znacznie lepsze. A sama latarka i tak jest bardzo dobrze wykonana, zapewnia dobre chłodzenie diody (gdyż nie ma pod nią dziury), tak samo sterownik jest dobry i ogólnie cała latarka. Wystarczy popatrzeć chociażby na gwinty i jakość wykonania. W przypadku sklepu fasttech nie trzeba się niczym martwić. Sam zamawiałem kilka razy i jedna przesyłka nie dotarła ale nie było żadnych problemów potem ze zwrotem pieniędzy, również przy jakimś uszkodzeniu podczas transportu nie robią problemu ze zwrotem. A co do lampek to loteria, nie wiesz co trafisz, jedna będzie działała długo a z inną będą same problemy. Do tego wszystkie parametry wymyślone i trzeba je podzielić przynajmniej przez dwa. A po jakimś czasie ta pojemność będzie jeszcze mniejsza. Jak dla mnie to kompletnie nie warto, tym bardziej że za tą samą kwotę można kupić coś znacznie lepszego. A większe problemy niż z zamówieniem z Chin będą przy próbie napraw tej lampki czy wątpliwej gwarancji, które pewnie szybko będzie potrzebna. Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez modelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 3 niemodowane convoye (M2, S2, S2+) na 2 rowerach, nic im się nie dzieje - działają jak trzeba. (Wróć, jest jeden mod - mocniejsza sprężyna wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pejot1975 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 U mnie tez convoy S3 nie jest modowany i super dziala. Wymieniłem tylko kolimator na stripe i do miasta jest ok. Przesyłka szła, z tego co pamietam, 2 tygodnie. Jedyne to uchwyt mi sie ostatnio rozpadl. Mialem taki: http://www.banggood.com/360-degree-Bicycle-LED-Flashlight-Torch-Bracket-Mount-Clamp-Holder-Antiskid-p-74645.html. Mozecie cos polecic sensownego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Jak chcesz się zmieścić w 100zl to wez convoya s2+ tylko w słabszej wersji tzn. 2,1 albo 1,4A ogniwa ze swiatełek po 5 zl i ładowarka z Banggood za 10zl. Zestawik dużo lepszy od proponowanych od Ciebie. Wracając do tematu czasu działania to w teorii latarka pobierająca 3A na ogniwie 3000mAh powinna działać 1h, jednak będzie działa trochę dłużej dlatego, ze napięcie na ogniwie spadnie i dioda zacznie pobierać co eaz mniejszy prąd. Diody mają to do siebie że obciążone prądem np. 350mA dadzą np. 100lm, a 700mA czyli dwa razy wyższym np. tylko 150lm. Więc ich charakterystyka świecenia jest nie liniowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Właśnie po rozmowie z forumowy kolegą Cervandesem, jednak będę brał S2+ T6-4C ze sterownikiem 7135 * 8 : 2.8A (cokolwiek to znaczy) Tylko myślę czy brać nowe aku samsunga po 14zł z allegro, czy właśnie od tego ze światełek po 6zł używane, ale też nie wiem które Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TekedoMK Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Ja od razu zabrałem kilka aku z pakietów zasilających 2,9Ah z Panasonica, praktycznie o połowę tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Bierz wersję 2,1A branie 2,8 mija się z celem jak się nie moduje. Bierz za 5zl ze swiatelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Na początek wystarczą te z rozbiórki baterii laptopów czyli np. stąd http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=14169&start=0 i nie są one używane tylko nowe. A za tą cenę nic lepszego się nie dostanie, oczywiście warto popatrzeć też inne oferty na forum.A za jakiś czas zobaczysz czy potrzebujesz czegoś więcej czy nie i wtedy można sobie dokupić coś pojemniejszego. I również jak ml1 polecałbym wersję 2.1A, bo różnica między 2.8A nie jest aż tak widoczna a powinna być aż nadto wystarczająca. Tym bardziej jeżeli nie używało się czegoś podobnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Z uchwytów używam w stylu http://www.banggood.com/Wholesale-Flashlight-Mount-Holder-Clip-LED-Bicycle-Bike-Torch-360-p-41677.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Światła będzie tyle samo latarka będzie miała dłuższą żywotność, a bateria podziała dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 (edytowane) Ok to wezmę te 2200mAh ze światełek, od razu kilka sztuk... A co do mocy.... czy tam sterownika.. biorę, a raczej chcę wziąć od tego Pana http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15920&postdays=0&postorder=asc&start=0 no i nie widze tam sterownika 2.1A zapytam czy ma coś takiego, a jak nie, to wezmę 2.8A. Nie chcę czekać 2tyg czy tam miesiaca na latarkę... Edit: z resztą z tego co mi pisał Cervandes, to przy 2.8A powinna podziałaś 3h w trybie 30% i około godziny 100% na aku 2600mAh czyli na tym 2200 podziała niewiele krócej, mi to styknie i tak będę dwa aku woził Edytowane 6 Sierpnia 2015 przez Kiciok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2015 Zapytaj może coś poradzi Moim zdaniem też lepiej kupić tańsze ogniwa i więcej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Światła będzie tyle samo latarka będzie miała dłuższą żywotność, a bateria podziała dłużej. Taaa, światła miedzy 2.1 a 2,8A tyle samo. Możesz czymś swoją arcyciekawą tezę poprzeć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Tak, oczywiście, chodzi o latarki nie modowane. - dioda pracująca w wysokiej temperaturze zmniejsza swoją wydajność - dioda pracująca jakiś czas w złych warunkach tzn. wysokiej temperaturze stopniowo zmniejsza swoją jasność -biorąc dodatkowo pod uwagę kwadratowe prawo ściemniania różnica jest niemalże niezauważalne oraz IMO całkowicie nieopłacalna. Pozwól Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 ml1Oczywiście dioda przy większym prądzie zasilania bardziej się grzeje, ale na rowerze nie ma to kompletnie żadnego znaczenia. Bo podczas jazdy chłodzenie jest bardzo dobre. Po za tym czemu od razy takie twierdzenie że przy prądzie 2.1A będzie ok a przy 2.8A już nagle się przegrzeje, w obu przypadkach będzie podobnie tylko po różnym czasie działania. A dodatkowo w przypadku convoy'a dioda jest dobrze chłodzona i latarka dobrze rozprowadza ciepło. Więc gdy nie zostawi się latarki włączonej w bezruchu nie powinno się stać kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Ma znaczenie i to bardzo duże. W większości chodzi o transport ciepła z diody na obudowę. Uwierz mi że różnica między zwykłym podłożem, a miedzianym z diaelektrykiem po zastosowaniu dobrej pasty termoprzewodzącej jest kolosalna. Wiesz jak szybko dioda szybko się nagrzewa? Modowałeś kiedyś latarkę? Convoy jest bardzo dobrze jak na chińską latarkę wykonany, co nie znaczy że nie trzeba niczego poprawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Po wielu przemyśleniach i w ogóle takie tam, kupiłem to: http://allegro.pl/lampa-rowerowa-halogen-led-cree-xm-l-2xt6-aku-8920-i5501152824.html Patrzyłem na youtube filmiki, opcje itd. do tego cena i wysyłka... Niestety z Convoyem nie jest tak łatwo bo zawsze jest COŚ nie było opcji - zamawiam i już. Co nie oznacza, że rezygnuje, bo Convoya sprawie sobie i tak, ale w przyszłym miesiącu P.S Cervandes, nie bij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Szczerze mówiąc wybór taki sam lepiej już było kupić pierwszego lepszego convoya, ale o tym sam się przekonasz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Żeby to jeszcze xm-l2 było a to stare xm-l z podchwytliwie umieszczoną dwójką w tytule aukcji 2xT6... Jak to mówią: koty chodzą własnymi drogami. Ja bym takiego chińczyka nie kupił, bo to ani nie ma 2000lm ani 7200mAh ani jakości, montażu... Z tego to się tylko obudowa nadaje pod kompletnego moda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiciok Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Coś będzie nie tak, będziemy się bawić Lutownice i zdolności mam. Dostęp do tokarki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Jaak tokarkę masz to może wyjść całkiem niezła lampka. Trochę będzie zabawy, ale chyba warto. Jakby co to posz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol12333 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Witam. Poszukuję przedniego oświetelnia. Budżet to około 50 zł. Jeżdżę głównie po słabo oświetlonych drogach, drogach polnych oraz robię krótkie odcinki po utwardzonej dróżce leśnej. Aktualnie używam lampki pozycyjnej; troszkę oświetla drogę przed rowerem, ale jednak siła światła jest jest zbyt mała. Proszę o pomoc na co się zdecydować. Czy na jakąś tańszą latarkę czy zostać przy tradycyjnej lampce? Jeśli ktoś jest w stanie polecić jakieś konkretne modele to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ml1 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Żeby kupić sensowną lampkę to musisz co najmniej podwoić budżet. W tej cenie wszystko będzie działało podobnie. Będzie dobrze sygnalizowało Twoją obecność na drodze, słabo ją oswietlała. Jakiś czas używałem SK 68 świeci tak sobie, chociaż jak za swoją cenę 10zl za granicą ok. 20w Polsce całkiem nieźle. Ale nie jest to lampka wieczna, ani wystarczająca do kazdy po nieoświetlonym terenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol12333 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 No dobrze. A jeśli zwiększyłbym budżet do 100 zł, to co moglibyście polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi