Morin Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam! W moim rowerze mam amortyzator Suntour XCM V3 RL. W instrukcji roweru znalazłem informację o ugięciu wstępnym tego amortyzatora, który ma mieć 1.5cm - 2cm. Cały czas jechałem pokrętłem na minus, aż w końcu się zablokował. Wsiadam na rower w takiej pozycji jak jeżdżę, dałem opaskę na amortyzator i okazuje się, że ugina się jakieś 1cm. Ważę ok. 75KG (może troszkę mniej). Czy można jeszcze w jakiś sposób dokonać regulacji tego amortyzatora? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Nie. Musiałbyś wymienić sprężynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil13342 Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 A jaki czas go posiadasz? U mnie na początku był bardzo tępy i praktycznie nie pracował, teraz, po 500km wykorzystuje nawet 70% skoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morin Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Ja dopiero przejechałem 35KM ;D Ale czytałem, że elastomer po pewnym czasie traci twardość. Także może faktycznie muszę zaczekać aż trochę się "dotrze". Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Możesz też użyć Brunox Deo na golenie. Powinno to też poprawić pracę, ale w minimalnym stopniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Nie oczekuj od tej sprężyny cudów, to uginacz a nie amortyzator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herodot Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Miałem takowy amortyzator do całkiem niedawnej chwili. Możliwości regulacyjne są znikome. Nie zauważyłem większego wpływu kręcenia pokrętłem od naprężenia wstępnego na pracę amortyzatora. Ale uginanie było i tak większe niż opisywane powyżej. Fakt, stosowałem Brunnoxa od samego początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m0rdeczka Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Ja wlałem do goleni olej silnikowy i powiedzmy, że działa płynniej, ale po każdej jeździe zbiera się syf na goleniach. W niższych temperaturach to już kompletnie zamula. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bomberFR Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ja do swojego od czasu do czasu wlewam 50ml oleju silnikowego do goleni gdzie jest sprężyna i jeszcze przyciolem elastomer na tyle ze zaczyna "asystować" sprężynie dopiero po 7cm ugięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.