Skocz do zawartości

[opona] Ocena stanu

mklos1

Rekomendowane odpowiedzi

Idzie zima dużymi krokami. Mam zamiar dojeżdżać do pracy (kiedy tylko się da).

Planowałem kupić bieżnik Smart Sam, ale nie ma zwijanych. Z drugiej strony na okres niezimowy chciałbym jakąś Marathon... Ktoś jeździł na Marathonach?

Kiedys tez jezdzilem przez jakis czas na takiej popekanej oponie. Podczas zjazdu po drodze lesnej z duza iloscia drobnych kamieni opona (przednia) po prostu pekla a jakis kamien przecial detke. Cale powietrze ulecialo w jakies dwie sekundy a ja wyhamowalem na krzakach. Ogolnie nie polecam, zawsze moze byc gorzej. :P

Jeżeli chodzi o ryzyko całkowitego rozerwania opony podczas jazdy jest ono raczej niewielkie, ja w motocyklu miałem dziurę na kilka cm

Ano właśnie - w motocyklu! Oponka rowerowa jest znaaacznie cieńsza..więc nie wykluczałbym tak szybko takiej możliwości....

Nie sądzę, żeby opona miała eksplodować, ale nie mam zamiaru kusić losu, bo spękania mają charakter postępujący. Być może trafiłem na jakiś leżak magazynowy czy coś. Mam Smart Samy w Levelu A4 (w rozmiarze 26x2.1) i nie ma z nimi problemów. Podobnie jak z oponami w rowerze mojej dziewczyny (Road Cruiser). Dodatkowo na przedniej oponie tego zjawiska nie ma - ale tez jest mniej obciążona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...