Skocz do zawartości

[opony] jakie kupić - uniwersalne

labalab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Kiedyś po prostu sobie jeździłem potem zachorowałem mam uszkodzony błędnik po chorobie, więc rower sprzedałem, lecz teraz troszkę na wadze przybrałem i zakupiłem rower KROSS Hexagon X6 2012 lecz mój błędnik daje o sobie znać i w związku z tym chciałbym zmienić opony na szersze miałem okazje pojeździć rowerem znajomego on ma opony o szerokości 2.40

I tu mam parę pytań

Czy do mojego roweru mogę założyć takie grube opony?

Jeżeli tak to, jakie mam kupić

Jeżdżę – lasy górki trawki piaski ubite czasami luźne

Oraz miasto – asfalt, kostka brukowa i chodnikowa sucha i mokra czasami posypana piaskiem

Czy są takie opony, które będą się dobrze spisywać na takich nawierzchniach z uwzględnieniem terenów miejskich żeby dość łatwo się toczyły i były ciche wytrzymałe i dobrze trzymające się terenu przy przechyłach

Dziękuje za odpowiedzi

Napisano

Witam

Kiedyś po prostu sobie jeździłem potem zachorowałem mam uszkodzony błędnik po chorobie, więc rower sprzedałem, lecz teraz troszkę na wadze przybrałem i zakupiłem rower KROSS Hexagon X6 2012 lecz mój błędnik daje o sobie znać i w związku z tym chciałbym zmienić opony na szersze miałem okazje pojeździć rowerem znajomego on ma opony o szerokości 2.40

I tu mam parę pytań

Oraz miasto – asfalt, kostka brukowa i chodnikowa sucha i mokra czasami posypana piaskiem

Czy są takie opony, które będą się dobrze spisywać na takich nawierzchniach z uwzględnieniem terenów miejskich żeby dość łatwo się toczyły i były ciche wytrzymałe i dobrze trzymające się terenu przy przechyłach

Dziękuje za odpowiedzi

witaj

Jeżeli byłby to tylko teren to bierz X-kinga 2,4 drutówkę , ale na asfalty i inne miejsskie szkoda bo szybko zejdzie, tutaj może pomóc Race King 2,2, są bardzo komfortowe - wysoki profil, bardzo uniwersalne opony, na lekko mokrym też trzymają

pzdr

Napisano

Musisz zdobyć się na kompromis. Opona 2.2-2.4 z pewnością nie będzie dobra do miejskiej jazdy. Musisz podliczyć ile jeździsz w terenie, ile w mieście.

Spójrz na modele Schwalbe Sammy Slick, CX Comp, Hurricane. Bieżniki typowo zorientowane pod lekki teren + szosa (szczególnie Hurricane). Osobiście mam model Smart SAM, ale jednak ta opona jest bardziej w teren niż miasto/szosa - choć niektórzy sobie ją chwalą także na asfalcie.

Osobiście Race King'ów nie używałem. Miałem ostatnio okazję stanąć na światłach obok kogoś, kto je miał. Ślady na bieżniku wskazywałyby na to, że jest dość miękka... Jak to jest w rzeczywistości?

PS. Może przy okazji dołączą się do tematu z własnym "problemem". Poszukuję opony 28x1,75 (lub podobnej) z typowo terenowym bieżnikiem. Koniecznie zwijana, bo nie mam gdzie trzymać drutowych. Poszukuję czegoś do trekingowego na zimę.

Napisano

A ja bym spróbował na Twoim miejscu opony Kenda Nevegal 2.1 Jej jedyny minus to dużo opory toczenia w miescie/asfalcie. Ale w terenie przejezdza wszystko. No i nie sciera sie szybko. Moje przy przebiegu 3200km maja sie caly czas bardzo dobrze. I te 2.1 wyglada jak co najmniej 2.2 innych opon.

Napisano

A więc wybiore Continental RACE KING 2.2 Supersonic - i zapytam czy zdarzają się podróbki czy musze zwracać na coś uwagę kupując na allegro czy innych serwisach aukcyjnych

a jakie polecicie mi dętki ??

Napisano

Supersonic szybko zajedziesz na asfalcie bo są miękkie , już lepiej weź tańsze zwijane , różnica w wadze nieduża ale na pewno dłużej pojeździsz .

Ja do RK 2.2 używam obecnie dętek Maxxis Ultralight , z zaworem samochodowym , waga po 128g sztuka , cena 20-22zł za sztukę

Napisano

Witam

I tu mam parę pytań

Dziękuje za odpowiedzi

Mam dla ciebie propozycje: Schwalbe Big Betty 26x2,4 bardzo dobre grube opony z przyzwoitymi oporami toczenia, lecz ich cena rowniez niska nie jest bo 1szt. to wydatek kolo 140zl. Pozdrower :D

Napisano

a więc opony wybrane ,dętki też i teraz pytanie jakiej szerokości kupić opaskę na obręcz

i czy warto zakupić taśmę ochronną między dętke a oponę

w necie znalazłem coś takiego

Panaracer Flataway

Taśma ochronna wykonana z włókien aramidowych. Umieszczona pomiędzy oponą i dętką dodatkowo chroni przed przebiciami.

65,90 zł *

700 x 30mm

79,90 zł *

26" x 40mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...