Skocz do zawartości

[Napęd] Regulacja przerzutki tylnej, nie wskakuje z 8 na 7 mimo wykręcenia baryłki

Terrqge

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy nie miałem problemów z regulacją tylnej przerzutki, zawsze mi to wychodziło, czytałem poradniki więc wiem o co chodzi ale teraz już po prostu tracę siły.

Alvio 8rzędowa.

Mianowicie przerzutka zrzuca z 1 na 8 wszystko pięknie, problem zaczyna się wtedy, kiedy z 8 chcę wejść na 7, nie daje się, potem już idzie gładko i wchodzi na coraz większe koronki.

Czytałem, że jeśli nie chce wejść to trzeba lekko wykręcić śrubkę baryłkową - nic nie daje, to samo kręcenie śrubki bezpośrednio przy przerzutce, również zero, ciągle jest problem z wrzuceniem z 8 na 7, wszystko inne chodzi bezbłędnie. Śruby H i L są wyregulowane poprawnie. Linki nasmarowane.

Jakieś pomysły?

Proszę nie odsyłać do artykułów nt. regulacji przerzutek bo już je czytałem i wszystko rozumiem.

Hak ostatnio był prostowany i wszystko ładnie chodziło, dziś przewoziłem go samochodem, wieczorem smarowałem, więc być może coś się z wózkiem mogło stać, ale nie wygląda mi na krzywy. Sam już tracę siły, od 2h próbuje coś zrobić i zero efektu...

Co to znaczy "nie zgrany napęd"?

• Mod Team

Jeśli ze sprzętem wszystko ok to wykręcając śrubę przy manetce naciągasz linkę, co w końcu powinno spowodować przerzucenie z 8 na 7. Jeśli wykręcasz śrubę do końca i nie wskakuje być może linka jako taka jest za słabo naciągnięta, musisz ją odkręcić w miejscu przy przerzutce i przykręcić bardziej naciągając.

Przebieg linek 3.6kkm, od nowości nie wymieniane, tylko smarowane. Sprawdziłem teraz dokładnie jeszcze wszystko, naciągnąłem linkę bardziej, pancerze wyglądają w porządku. Chyba pojadę do serwisu bo nie mam innych pomysłów.

P.S Dodam jeszcze jedną informację. Może być istotna. Gdy chcę wrzucić z 8 na 7 to przerzutka nie przesuwa się nawet o milimetr, stoi tak jak stała, tak samo jak z powrotem z 7 na 8, również na 7 jak i na 8 jest w tej samej pozycji. Może problem leży w manetce?

Śrubki H i L są w porządku, łańcuch nie spada ani na jedną ani na drugą stronę. Ich regulacja nie przynosi dużych rezultatów.

Ogólnie teraz jak się przejechałem to raz chodzi raz nie, ogólnie z dużymi oporami. Jak wcześniej wspominałem ostatnio przewoziłem rower w samochodzie, może coś się o niego oparło i lekko niezauważalnie wygięło. W poniedziałek w serwisie powinno się wyjaśnić bo po 6 godzinnej próby regulacji straciłem nadzieję, że uda mi się samemu coś z tym zrobić.

Przebieg 3,6kkm. 7 już prawie zużyta, przy mocnym nacisnięciu skacze.

Dziś byłem w serwisie, już mam zrobione, nie wiem co dokładnie było przyczyną bo trochę podokręcał, popsikał brunoxem chyba wszędzie, również tam gdzie ja tego nie rozbiłem, tzn linkę bezpośrednio przy manetce, sprężynkę i jakoś to wszystko na razie chodzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...