Terrqge Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Nigdy nie miałem problemów z regulacją tylnej przerzutki, zawsze mi to wychodziło, czytałem poradniki więc wiem o co chodzi ale teraz już po prostu tracę siły. Alvio 8rzędowa. Mianowicie przerzutka zrzuca z 1 na 8 wszystko pięknie, problem zaczyna się wtedy, kiedy z 8 chcę wejść na 7, nie daje się, potem już idzie gładko i wchodzi na coraz większe koronki. Czytałem, że jeśli nie chce wejść to trzeba lekko wykręcić śrubkę baryłkową - nic nie daje, to samo kręcenie śrubki bezpośrednio przy przerzutce, również zero, ciągle jest problem z wrzuceniem z 8 na 7, wszystko inne chodzi bezbłędnie. Śruby H i L są wyregulowane poprawnie. Linki nasmarowane. Jakieś pomysły? Proszę nie odsyłać do artykułów nt. regulacji przerzutek bo już je czytałem i wszystko rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artwro Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Krzywy wózek? nie zgrany napęd? luz na manetce? tylko metoda prób i błędów przychodzi mi do głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Hak ostatnio był prostowany i wszystko ładnie chodziło, dziś przewoziłem go samochodem, wieczorem smarowałem, więc być może coś się z wózkiem mogło stać, ale nie wygląda mi na krzywy. Sam już tracę siły, od 2h próbuje coś zrobić i zero efektu... Co to znaczy "nie zgrany napęd"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Jeśli ze sprzętem wszystko ok to wykręcając śrubę przy manetce naciągasz linkę, co w końcu powinno spowodować przerzucenie z 8 na 7. Jeśli wykręcasz śrubę do końca i nie wskakuje być może linka jako taka jest za słabo naciągnięta, musisz ją odkręcić w miejscu przy przerzutce i przykręcić bardziej naciągając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Linka z jakim przebiegiem? Przy problemach ze zmianą biegów najpierw ostatni pancerz potem linka. Oczywiście jeżeli sprzęt sprawny i prosty. Mogła z linki zrobić się miotła i blokuje ruch przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Przebieg linek 3.6kkm, od nowości nie wymieniane, tylko smarowane. Sprawdziłem teraz dokładnie jeszcze wszystko, naciągnąłem linkę bardziej, pancerze wyglądają w porządku. Chyba pojadę do serwisu bo nie mam innych pomysłów. P.S Dodam jeszcze jedną informację. Może być istotna. Gdy chcę wrzucić z 8 na 7 to przerzutka nie przesuwa się nawet o milimetr, stoi tak jak stała, tak samo jak z powrotem z 7 na 8, również na 7 jak i na 8 jest w tej samej pozycji. Może problem leży w manetce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekMJ Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 A śrub ograniczających nikt nie ruszał? EDIT: Nie doczytałem, że śruby ustawione OK. Przepraszam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 26 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Śrubki H i L są w porządku, łańcuch nie spada ani na jedną ani na drugą stronę. Ich regulacja nie przynosi dużych rezultatów. Ogólnie teraz jak się przejechałem to raz chodzi raz nie, ogólnie z dużymi oporami. Jak wcześniej wspominałem ostatnio przewoziłem rower w samochodzie, może coś się o niego oparło i lekko niezauważalnie wygięło. W poniedziałek w serwisie powinno się wyjaśnić bo po 6 godzinnej próby regulacji straciłem nadzieję, że uda mi się samemu coś z tym zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cemator Napisano 26 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Odkręci linkę od przerzutki i sprawdz w rece, czy manetka puszcza linkę przy kazdym przełozeniu. W ten sposób wyeliminujesz problem menatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Miałem podobny problem. Nawet był temat na forum (1>9 ok, ale, 9>8>7>6> źle a 5>1 ok). Jaki masz przebieg kasety i łańcucha? U mnie wymiana kasety i łańucha rozwiązała problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Przebieg 3,6kkm. 7 już prawie zużyta, przy mocnym nacisnięciu skacze. Dziś byłem w serwisie, już mam zrobione, nie wiem co dokładnie było przyczyną bo trochę podokręcał, popsikał brunoxem chyba wszędzie, również tam gdzie ja tego nie rozbiłem, tzn linkę bezpośrednio przy manetce, sprężynkę i jakoś to wszystko na razie chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.