Skocz do zawartości

[kaseta] Co na piaste LX przy klamkomanetkach 7-speed?

ellmo

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatku witam jako nowy.

Mam takie pytanko do szanownych forumowiczow. Rower Merida Kalahari 550, jednak jezdzony 4 sezon wymaga juz usprawnien. Zakupilem kola na piastach Shimano LX, i teraz nie wiem jaka kasete kupic, gdyz klamkomanetki to Acera na 7 biegow. Ze wzgledow finansowych nie moge ich na razie wymienic. Da sie w takim przypadku wlozyc Np. Sram 730 (7 speed), czy jestem zmuszony wlozyc min. 8 speed?

Licze sie oczywiscie z tym,ze zakladajac 8-ke jeden tryb bedzie nieobslugiwany.

Czytalem, ze tylne kola nieco inaczej zaplata sie na 7 speed i inaczej na powyzej 8... (strona zbooya) bedzie z tym jakis problem?

Dzieki za odpowiedzi

generalnie jest chyba tak, że do 7 przełożeń to jest wolnobieg, a powyżej już tylko kasety. Jesli masz koła na piastach lx to na bank nie będize problemu z kasetą 8 rzędową. Załóż na 8 i jeździj nie używając jednego :)

Oczywiscie , ze sa kasety 7 rzedowe ;)

Ja jak jezdzilem na kasecie 7 i piastach deore mialem zalozony taki pierscien srebrny na piaste , a nastepnie kasete . Takie cos mozna spokojnie dostac w sklepie rowerowym ( ja kupowalem w rojaxie w Rzeszowie ) :)

Jeden sezon tak przejezdzilem , pozniej przesiadlem sie na 8 .

masz paiste na kasety na 8 i 9 biegow i tylko takie mozesz zalozys i jest ono taplecione w taki sposob ze obie pasuja idelanie gdyz maja identyczna szerokosc kasety na 7 biegow nie zalozysz chyba ze wykombinujesz jakis pierwscien dystansujacy tak aby nie bylo luzu gdyz bedzie tak jakby brakowalo jednego trybka prosciej moim zdnaiem kupic kasete na 8 biegow chocby sram 3.0 lub lepiej 5.0 i ostawic ogranicznik przerzutki tak aby nie obslugiwala jednego biegu pozostale 7 bedize chodzic ok z manetkami itd.niestety nie wim jaka maksymalna wielkosc kaset obsluguje Twoja przerzutka warto sie dopytac bo moze 32 nie dac razy i trzeba bedzie kpuic kasete z najweiksza 30 albo 28-bez problemu do dostania dla kaset 5.0 na 8 biegow(sa tez na 9 tak przy okazji ale ta nie bedize pasowac jak juz mowilem)

A moim zdaniem prosciej bedzie zalozyc pierscien dystansujacy niz opuszczac jeden bieg .

Musialbys opuscic jedna ze skrajnych zebatek ( czyli 11 lub w zaleznosci od kasety 28...34 )

A kazda z nich sie moze przydac . Piasty Deore tez sa na 8,9 - na takiej jezdzilem uzywajac podkladki .

Luz nie był az tak znaczący .

Jedno co Ci radzę na początek - kup kasetę 8speed najlepiej z najmniejszym trybem 11 tj:11-28, 11-30, 11-32. Na razie możesz tak jeździć nie używając największej zębatki. Potem sprzedaj te klamkomanetki (np. Allegro), dołóż trochę (albo nawet bez dokładania) i kup (Allegro) klamkomanetki 8speed (Altus, Acera, lub jak będziesz miał więcej kasiorki to najlepiej Alivio).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...