Skocz do zawartości

[do 1200 zł] rower crossowy?

Izane

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

nastał taki czas, że znowu chce wrócić do rowerów (jazda samochodem dodała 10 kg wagi),

trochę się pozmieniało od moich ostatnich wyczynów rowerowych, na początku zapytam jaki rower dla mnie?

178 cm wzrostu, 83 kg wagi (mam nadzieje zrzucić do 75), jeździć będe chciał do pracy po utwardzonych miejskich drogach (10 km w jedną stronę) i czasem (a po jakimś czasie częściej) na małe wyprawy ścieżkami rowerowymi które raczej też będą utwardzone albo ścieżka w lesie :)

Z tego co mi wiadomo mam szukać roweru Crossowego?

chciałbym aby był w miarę lekki i szybki z możliwością wyprawy w "lajtowy" teren leśny

Czytałem trochę forum i bardzo polecany jest ten rower:

JUŻ JEST----> LAZARO SENATORE V4 FULL ALIVIO ! (2572302956) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

oraz znalazłem coś takiego:

http://www.activsport.eu/product-pol-9238-Kross-Hexagon-X3-Oki-19-srebrny-mat.html

Prosiłbym o opinie czy to dla mnie i jakieś propozycje, niestety to już nie te czasy, że człowiek wie jakie części są dobre itp

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za każdą odpowiedź

Mariusz

Napisano
JUŻ JEST----> LAZARO SENATORE V4 FULL ALIVIO ! (2572302956) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ten jest całkiem znośny.

Kross Hexagon X3(Oki) 19 srebrny mat | Rowery \ Kross \ 2012 Rowery \ MTB | Centrum sportowe. Największy wybór rowerów Kross w najniższych cenach.

Słabiutki osprzęt,napęd 21 biegowy(wolnobieg,lipa).

Z mojej strony polecę Rometa Orkana 2.0(cross).Ma dobry osprzęt i świetną ramę.

Z rowerów MTB,Romet Rambler disc(model z 2010r),są jeszcze dostępne ramy 17".Rower ma super ramę i dobry osprzęt.Napęd 24 biegowy(kaseta).

Napisano

Lazaro pod względem osprzety miażdży Krossa tak, że aż żal porównywać. Tym bardziej, że z tego co kojarze Hexagony to MTB na kołach 26" a Lazaro to Cross na kołach 28".

Na Twoim miejscu z Twoimi wymaganiami i budżetem Lazaro IMHO jest lepszym wyborem.

Napisano

Ten Hexagon ma wiekszosc osprzetu o 2-3 klasy nizsze. Omijaj szerokim lukiem.

Ten Lazaro jest super za te cene - bardzo duzo takich jest polecanych na forum i ludzie są zadowoleni. Na Twoim miejscu bym kupował i śmigał, by wykorzystać resztkę ładnego lata :)

Napisano

Super, nie spodziewałem się tak szybkich odpowiedzi :)

A na moje rozmiary które podałem w 1 poście jaka wielkość ramy? 19'? Nie mam zielonego pojęcia jak się dobiera rame do siebie

Żałuje tylko, że kupować rower będe na koniec sierpnia gdzie tyle pięknych dni za mną

Napisano

Haha, będziecie sobie linkować nawzajem z obu tematów? :D

Powiem tak, jeden ma osprzęt bazujący na podzespołach Shimano, a drugi na SRAM. W obu przypadkach jest pewna hierarchia ale ciężko jednoznacznie porównać co na jakim poziomie jest lepsze/gorsze (u nas SRAM jest stosunkowo mało popularny, więc i doświadczenia rzadsze i z mniejszej grupy użytkowników).

Zaletą Lazaro jest to, że cały napęd jest z jednej (bardzo przyzwoitej) grupy. Zaletą Crowa jest fajny amortyzator mający funkcję blokowania go z kierownicy (blokujesz gdy jedziesz po bardzo równym, bo wtedy amortyzacja tylko przeszkadza). Za to Crow ma wymieszany starsznie napęd, a manetki do zmiany biegów wydają się z najniższej klasy tego producenta (u Lazaro jest to czwarta klasa od najgorszych - czyli porządna - do tego w Crow są to manetki gripshift - czyli zmieniasz bieg przekręcając częśc chwytu - dużo ludzi tego nie lubi i woli klasyczne dźwignie). Z tego co widzę Crow ma dość minimalistyczną ramę, co potencjalnie może czynić go lżejszym, ale nie ma na przykład porządnych otworów na bagażnik, gdybyś kiedyś jakiś chciał.

Geometria ramy wygląda też tak jakby w Crow pozycja była bardziej pochylona i sportowa, a w Lazaro wygodna i rekreacyjna (choć nadal nie na tyle, by rower nie był dynamiczny). Crow to trochę taki ścigacz, a Lazaro uniwersalno-turystyczny. To samo z oponami - lazaro na ulice i w lekki teren, Crow glownie na ulice, ale przez to ze wyspecjalizowane szybsze.

Mimo wszystko Crow nie jest jeszcze tradycyjną szosówką, a raczej crossem z tendencją w stronę szosówki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...