Skocz do zawartości

[Dojazd] Jak dojechać na single track od strony Polskiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym się wybrać na Single Track . Wie ktoś może jak dojechać tam od strony Polskiej , oraz czy jest możliwość wjechania na Singla w Polsce czy tylko wchodzi w grę Smerk ?? Może jest ktoś chętny na wypad ?? Fajnie by było pośmigać z kimś a nie samemu . Jestem okolic Lubania (jeśli ktoś nie wie to tak ok 30km od Jeleniej góry) . Oraz czy za parking trzeba płacić ?? Śmigam w freeridzie wszelako rozumianym . Zainteresowani piszcie ;D

Lub wiecie co wstukać w gps ?? Też by pomogło ;P

Byłem tam wczoraj i wjechałem na trasę tuż za granicą. Na byłym przejściu granicznym jest parking, a dosłownie kilka metrów dalej drogę przecina Singltrek. Mam kilka śladów z Endomondo, więc jeśli chcesz, mogę je tu wstawić :)

Jeśli jeździsz freeridowo, nie powinieneś być rozczarowany. Trasy są co prawda łatwe (nawet te czarne, teoretycznie najtrudniejsze), ale mimo to jazda singlem daje dużo frajdy :) Choć wszystkie trasy można przejechać hardtailem, to czasem można zjechać freeridowo :)

Ja proponuje inaczej. Lepiej jest zajechać na czeską stronę do Novego Mesta, czyli pierwszego miasteczka za granicą. W owym miasteczku na pierwszej większej krzyżówce jedziesz w prawo. Po około 300-500 metrach masz parking Centrum. Warto tam zajechać ponieważ masz możliwość kupienia czegoś do jedzenia, części do rowerów, pooglądania wypasionych rowerów. Możesz też wybrać kilka innych szlaków, czego nie masz w perspektywie jazdąc tuż z przejścia granicznego. Najlepszy szlak to ten najdłuższy, warto go przejechać, nie jest jakiś specjalnie trudny, jednak jazda i tak daje niesamowite wrażenia. Parking przy centrum kosztuje około 50 koron, lub 8zł. Kiełbasa ostatnio kosztowała 12 zł. Tu masz opis kilku naszych ostatnich wyjazdów rowerowych + ślady poszczególnych tras.

W jakiej miejsc przekraczałeś granicę ??Mógłbyś te inf z Endomondo wstawić ??

Granicę przekroczyłem drogą 361. Możesz też wjechać na trasę w Novym Mescie, tak jak proponował Sender, ale moim zdaniem lepiej w tamtym miejscu skończyć, bo można w centrum Singltreka wymyć rower (za 30 koron).

Tu masz jedną trasę z Endomondo: http://www.endomondo.com/workouts/84965974

Na tej stronie możesz zobaczyć także inne trasy. Niestety czasem trening się przerywał, więc tras aż 6. Zwłaszcza polecam odcinek zjazdu do Lacne Libverda :)

Te trasy to są pętlę, tak ze zawsze mozna wrócić singlem do auta. Nie czytałem wszystkiego wyżej, ale jest możliwość zostawić auto pod gondolami w Swieradowie. Podjechać kawałek asfaltem i jesteśmy przed Czerniawa (górny kawałek Swieradowa) . Tu tez pewnie mozna auto zostawić żeby pominąć szosowych pojazd;) Z tego miejsca na prawo mamy Nad Zajacznikiem, na lewo resztę singli.

Co robiliście z samochodami ?? Zostawialiście na  tym parkingu , wsiadaliście na rower i wracaliście po samochód z końca trasy czy mieliście kierowce , który czekał na was na końcu trasy ?? . Gdzie wyjeżdżaliście jak przejechaliście całą trasę??

Mnie rodzice podwieźli na granice, do wjazdu na singla. Przejechałem prawie wszystkie trasy i wróciłem asfaltem od strony Zajęcznika do Świeradowa, gdzie spotkałem się z rodzicami. Generalnie jadąc po trasie prędzej, czy później dojedziesz do punktu, gdzie zacząłeś, więc nie ma problemu z "końcem trasy". Można wyróżnić 3 zasadnicze pętle. Jedna to singltrek niebieski i sąsiadujący z nim czerwony, druga to trasa oryginalnego Singltreka, prowadząca z centrum w stronę Lazne Libverda i z powrotem, oraz trzecia pętla, czyli trasy po polskiej stronie.

Samochód można zostawić generalnie w 4 miejscach:

1. przy granicy Czerniawa-Nove Mesto - kilka darmowych miejsc parkingowych, trochę pustawo, nie wydaje się zbyt bezpiecznie, ale to chyba najlepszy punkt wypadowy gdyż znajduje się w środku między trasami;

2. W centrum Singltrek, jadąc od Czerniawy, w N.M w prawo na skrzyżowaniu i kawałek drogą - parking płatny ale miejsce super, trawka, bajorko, bufet, toalety, myjka, ogólnie b. przyjemnie, po objazdach można spędzić przyjemnie trochę czasu :)

3. Parking leśny U Kryselki - również w N.M. tylko nie skręcamy w prawo do Centrum Singtrek ale jedziemy prosto i wypatrujemy przy drodze w lewo słabo widocznej strzałki z napisem Singltrek. Skręcamy i wjeżdżamy pod górę do końca drogi. Rok temu było płatne, w tym roku nie widziałem żadnej obsługi, również tabliczki informujące o opłatach były pozrywane;

4. Parking przy kolei gondolowej w Świeradowie - darmowy, 100 m. pod górę asfaltem zaczynają się single. W lewo czarny łączy się z czeskim czerwonym.

Jest jeszcze parking w Lazne Libverda, przy wielkiej beczce, ale to najbardziej odległe miejsce patrząc z naszej strony więc lepiej je odwiedzić w trakcie zjazdu niż zostawiać tam auto.

Osobiście najczęściej parkuję na granicy.

Tu masz link do aktualnej mapki z lokalizacją tras i parkingów: http://www.singltrek...ap_sps_2012.pdf

Ja od siebie polecam dojazd do Centrum Singla. Parking wprawdzie 8zł kosztuje, ale moim zdaniem jest to najlepsza miejscówka do parkowania. Tym bardziej, że sporo tam aut, głównie lepszych od mojego, zatem ewentualny złodziej pewnie skusi się na coś innego :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...