Skocz do zawartości

[czyszczenie] ramy i opon ze sprayu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W skrócie - znajomy malował coś sprayem, a przy okazji część zeszła na rower, przez co lewa strona - w szczególności rama i część koła - jest finezyjnie upaskudzona srebrną farbą. Odnośnie czyszczenia rowerów ze sprayu nic nie znalazłem, jest natomiast trochę informacji jak usuwać spray z samochodu. Wiele osób podaje benzynę, bądź pastę tempo, ale przed podjęciem pracy chciałbym wiedzieć, czy dla roweru metoda postępowania może być ta sama. No i czy np. benzyna nie wpłynie negatywnie na oponę? A już w ostateczności - czy może ktoś polecić piaskowanie/malowanie proszkowe w Poznaniu?

Napisano

Problem w tym, że to nie jest napylone, a mniej-więcej takie, jak przy bezpośrednim malowaniu - szara warstwa zakrywająca fabryczny lakier.

Z opon zeszło benzyną, w kolejce czekają szprychy i rawka...

Napisano

Ostatnio miałem podobny problem.Zależy jaki masz rodzaj tego właściwego lakieru. Mój nie reagował z rozpuszczalnikiem NITRO i warstwa sprayu zeszła bez problemu zostawiając nienaruszony lakier właściwy.

Napisano

Malowanie proszkowe raczej odpada jak rama jest z czegoś innego niż stal czarna (marketowe rowery) bo konieczne jest wypalenie farby w piecu i rama może stracić właściwości nadane przy produkcji.

Napisano

Spróbuj rozpuszczalnikiem nitro lub acetonem. Z powodzeniem możesz też spróbować papierek wodny 1500 i 2000 i zetrzeć na mokro tą farbę a następnie wypolerować pastą np farecla G5

Napisano

Robię nieśmiałe próby z acetonem - boję się o fabryczny lakier, a spray schodzi wybornie, ścierek zaczyna brakować ;)

Rama jest aluminiowa, a z tego co czytałem, również tego się podejmują, choć wiadomo - jest drożej. Zacznę się martwić, jak aceton wszystko zmyje.

Napisano

Malowanie proszkowe raczej odpada jak rama jest z czegoś innego niż stal czarna (marketowe rowery) bo konieczne jest wypalenie farby w piecu i rama może stracić właściwości nadane przy produkcji.

Maluje się proszkowo ramy aluminiowe.

Napisano

Niestety aceton zbyt mocno ingeruje w lakier, przez co tam, gdzie spray został starty pojawiły się rysy, jak w przypadku użycia bardzo drobnego papieru ściernego. Przy bliższych oględzinach nie wygląda to ciekawie, więc chyba oddam ramę do lakiernika. Może ktoś polecić zakład w okolicy Wałbrzycha? ;)

Napisano

Za Świebodzicami (w stronę Jeleniej Góry) był zakład malowania proszkowego, można było u nich zlecić malowanie ramy rowerowej. Nr do nich był 748542202, nie wiem czy jest aktualny.

Napisano

Za Świebodzicami (w stronę Jeleniej Góry) był zakład malowania proszkowego, można było u nich zlecić malowanie ramy rowerowej. Nr do nich był 748542202, nie wiem czy jest aktualny.

Pod tym nr tel znalazłem firmę 'Anel' na ul. Chmielnej - trzeba będzie sprawdzić + jeszcze 2 inne w Legnicy :)

Napisano

Ramę do nich musiałbyś dostarczyć przygotowaną, tzn wypiaskowaną, bo lakier proszkowy nie złapie na innej powłoce lakierniczej. Ceny mieli bardzo sensowne, tylko poczekać czasem trzeba trochę - rama to mały element i jego malowanie wykonają przy okazji wykonania zlecenia na większych rzeczach, oczywiście istotny jest też kolor - popularne barwy pewnie częściej są w użyciu.

• Mod Team
Napisano

Niestety aceton zbyt mocno ingeruje w lakier, przez co tam, gdzie spray został starty pojawiły się rysy, jak w przypadku użycia bardzo drobnego papieru ściernego. Przy bliższych oględzinach nie wygląda to ciekawie, więc chyba oddam ramę do lakiernika. Może ktoś polecić zakład w okolicy Wałbrzycha? ;)

Niekoniecznie od razu malowanie. Pasta polerska i jedziesz :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...