Piszaman Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam. Jako, że zawsze lubię coś zmieniać i modyfikować, a akurat mi się nudzi, więc mam pomysł jak zmodyfikować rower (specyfikacja w profilu). W rowerze mam praktycznie wszystko z MTB, oprócz widelca i oponek, to wpadł mi do głowy taki pomysł, żeby przerobić go z powrotem na MTB. Od początku: -Sprzedać mój sztywny carbonowy widelec i hample Shimano Deore M535 + Tarcze SLX 160mm... No i Xbox'a :D (Myślę, że jakieś 1500 zł będę miał do dyspozycji) Przy okazji link do wyceny. Potem kupić jakieś gumy i jakiś amorek (tutaj pytanie jaki? Waga~70KG, kwota 400-550) Potem koniecznie hample: SLX? Elixir? Coś w podobnym przedziale. A w odległej przyszłości SPD. No i w tym miejscu proszę o Wasze uwagi, propozycje i pomysły.
cemator Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 No rodzaj amorka musisz dobrac do terenu w jakim bedziesz podróżował
Mod Team michuuu Napisano 26 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 26 Sierpnia 2012 Cemator możesz rozwinąć swoją myśl.
tobo Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 Avidy niet. Powody określone pierdylion razy na tym forum. Co do zmian: ich sensowność, szczególnie amortyzator, ma uzasadnienie jeśli zachodzi potrzeba użytkowa, ty podałeś znudzenie (się). Jeśli poruszasz się na rowerze z widelcem sztywnym i on zaspokaja twoje potrzeby to wymiana na amortyzator nie ma sensu. To tak jakbym ja uznając że sztywniak mi się znudził zmieniłbym go na amorka i nadal poruszał się w takich samych warunkach jak wcześniej. Jeśli ktoś ma rower mtb i zamienia widelec na sztywny to znaczy że przerzucił się na jazdę po równym podłożu. tak ja przynajmniej to widzę.
beskid Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 No rodzaj amorka musisz dobrac do terenu w jakim bedziesz podróżował No gadasz głupoty. Rodzaj wideł dobiera się pod styl jazdy plus rodzaj ramy, terenu i paru innych szczegółów. Co do amorka to np. powietrzno olejowy Epicon zbiera dobre opinie. Albo coś cięższego ze sprężyną np. RS XC 30 TK lub RS Tora. Tu nie zaszalejesz bo i kwota jest niska. Deore 535 nie zbierają pochlebnych opinii choć mi w zupełności wystarczają ale jak się masz męczyć to faktycznie sprzedaj. Z racji bez obsługowości i małej awaryjności to najlepiej Shimano więc SLX'y jak najbardziej. Co do SPD to dla przykładu http://allegro.pl/bu...2579359439.html To wszystko jest raczej pod jazdę w terenie bo inaczej nie rozumie tych ewentualnych zmian ale jak to się mówi nic mi do tego.
Piszaman Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 Oczywiście, że zmiany niosą za sobą zmianę terenu. Do Bielska mam 2 godziny pociągiem, a mój ojciec ma tam dom. Fla mnie nie ma problemu wyskoczyć na weekend w góry i sobie pojeździć. A zmiana z powodu, że przeróbka MTB na turystyczne wozidło szosowe jest syzyfową pracą. Może kiedyś... Co do amorka chętnie kupiłbym coś używanego z forum, ale na dzień dzisiejszy nic ciekawego (przynajmniej tak mi się zdaje) nie ma. Co do hamulców znalazłem na forum formule RX. "Prawie nowe" za komplet sprzedawca woła 680, raczem tarcze 180 i wysyłka. Jak dla mnie wydaje się to troszkę za dużo, może sami oceńcie: http://www.mbk.com.pl/?120,formula-rx
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.