Skocz do zawartości

[Dual-air] i liniowa praca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytam tylko teoretycznie. Jak wiemy, widelce ze sprężyną powietrzną, w przeciwieństwie do stalowej, charakteryzują się zupełnie inną pracą. O ile długa sprężyna stalowa zapewni nam niezłą pracę liniową, o tyle powietrze, ze względu na swoje właściwości fizyczne, zapewnia pracę progresywną. Im większe ugięcie tym amortyzator bardziej twardy .

Moje pytanie brzmi:

Czy jeśli w miejsce wentyla komory pozytywnej wkręciłbym dodatkowy zbiorniczek - coś w rodzaju "Brain" z tłumików Foxa czy Specialized, wpłynąłbym na liniowość pracy? Teoretycznie zwiększyłbym objętość tej komory więc i zmniejszyłbym progresję, czy tak?

Napisano

Masz na myśli zbiorniczek olejowo powietrzny z przegrodą IFP - tak wiem.

Przecież napisałem "coś" jak "Brain". Nic nie stoi na przeszkodzie by wylać olej i wyjąć przegrodę. Chodziło mi tylko o dodanie dodatkowych cm3 do komory pozytywnej.

• Mod Team
Napisano

Brain nie ma komory IFP - istotą Brain'a jest zawór bezwładnościowy otwierający lub zamykający przepływ oleju pod wpływem ruchu wahacza/amorka ( bardzo upraszczając)

Kontynuując Twoje rozważania ... w podobnym kierunku poszedł Fox stosując technologię DRCV.

BTW- Dlaczego mnie nie dziwi Twój temat?

Kupiłeś dopiero co nowy amorek, i , nie znajac jego charakterystyki, już chcesz go przerabiać?

• Mod Team
Napisano

Dual air da sie bez dodatkowych wynalazków ustawić w miarę liniowo, wiem bo tak go ustawiałem u siebie. Tylko pobaw sie pompką dłuższą chwile.

Napisano

Tylko nie rozpisujcie się znowy o ustawienieniach Reby, bo ile głów tyle pomysłów. Chodziło mi tylko o teoretyczne zagadnienie. Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego Fox ma bardziej liniową pracę, a wykorzystuje ten sam system.

Napisano

Tylko nie rozpisujcie się znowy o ustawienieniach Reby, bo ile głów tyle pomysłów. Chodziło mi tylko o teoretyczne zagadnienie. Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego Fox ma bardziej liniową pracę, a wykorzystuje ten sam system.

fox ma bardziej liniową od czego? do czego porównujesz? jaki taki sam system wykorzystuje? jak kto ?

mi bardziej odpowiada praca powietrznych widłów, lepiej wykorzystuję cały skok, sprężynowe jakoś dziwnie się szybko utwardzają.

chociaż kumpel wczoraj pokazywał mi swojego bombera 55 2011 i tam jest sporo ustawień i 'dziwnie' działająca regulacja tłumienia kompresji.

nie tłumiła kompresji tak jak jestem przyzwyczajony z innych widelców, tylko tak jakby utwardzała go od połowy skoku.

Napisano

Tak się zastanawiam, czy autor tematu kiedykolwiek jeździł na jakimś mitycznie i epicko liniowym widelcu. Póki co widzę tylko temat z narzekaniem na Recona i początki narzekań na Rebę.

@razorjack Teoretycznie to sprężyna, właśnie o liniowej charakterystyce, nie powinna się szybko utwardzać :icon_mrgreen:

• Mod Team
Napisano
Zastanawia mnie tylko fakt dlaczego Fox ma bardziej liniową pracę, a wykorzystuje ten sam system.

Jaki system? Fox nie ma Dual Air , a DRCV to zupełnie inna bajka.

Tak na marginesie- co rozumiesz pod pojęciem "Liniowa praca" i dlaczego się tak na nią upierasz?

Napisano

@razorjack Teoretycznie to sprężyna, właśnie o liniowej charakterystyce, nie powinna się szybko utwardzać :icon_mrgreen:

teoretycznie tak, wiem

ew. może to nazwać degresywną charakterystyką? nie wiem, po prostu ich praca jakoś bardziej mi odpowiada, chociaż nigdy dużo na sprężynie nie jeździłem (a, no i waga zniechęca :) )

Fox może nie ma 'dual air' (czy Marzok Doppio Air) (czyli dwóch oddzielnych zaworów), ale nadal ma pozytywną i negatywną komorę, tylko z tym samym ciśnieniem - pod tym względem można powiedzieć że mają podobną budowę

Napisano

Razor, mnie się wydawało,że Fox ma jedną komorę plus stalowa sprężyna negatywna.....

jaki fox? może Van ?

marzoki niektóre mają i powietrze i sprężynę (powietrze chyba za preload odpowiadało), ale też były marzoki z asystą powietrzną i to jakoś inaczej działało, na marzokach się nie znam.

float jest powietrzny w pełni i żeby uzyskać liniową (albo podobną) pracę, są tam dwie komory

Napisano · Ukryte przez safian, 24 Sierpnia 2012 - Brak powodu
Ukryte przez safian, 24 Sierpnia 2012 - Brak powodu

a ja bym proponował urlop co niektórym, bo moze modzi nie zauwazyli, ale kolega wybitnie Trolluje... i wymysla problemy, które nie istnieja.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...