Skocz do zawartości

[Kaseta] Nakrętka od kasety SRAM robi bagno w piascie.

Jaca911

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakieś 600km temu zmieniłem kasetę na SRAM PG-950. Rower w tym czasie był kilka razy wykąpany w błocie, ze dwa razy jechałem na szosie w ulewie a właściwie w oberwaniu chmury. Po błoceniu rower myje szlauchem (nie myjką) raczej szorując miękka szczotką spłukując woda a nie myjąc dużym ciśnieniem z węża.

Trzy dni temu po ostatnim myciu usłyszałem przejmujące trzaski "z ramy". Trzaski dochodziły tylko podczas jazdy, niezależnie czy kręcę korbą czy nie. Wyszło, że to tylna piasta.

Po zdjęciu kasety i rozkręceniu piasty włosy mi na głowie stanęły. To co było po stronie kasety w bieżni piasty to da się nazwać tylko gnój. Brązowa breja składającą się z resztek ŁT-43, błota i... rdzy. Kulki łożyska były brązowe (zardzewiałe?), które po mocnym czyszczeniu nie odzyskały blasku. Szukałem przyczyny i jedyne co przychodzi mi do głowy to nakrętka od kasety bo jako jedyna ma lekki rdzawy nalot? Czy to normalne w kasetach SRAM'a.

Wyczyściłem co się da (bębenka nie zdejmowałem i nie rozbierałem bo nie miałem czasu - swoją drogą, ciekawe jak tam środek wygląda?) i jest poprawa - podczas jazdy bez pedałowania błoga cisza, ale sam początek jazdy - po ruszeniu lekkie trzaski są, które po dwóch obrotach korba znikają potem już raczej ich nie ma - pewnie to wina bębenka, który w najbliższym czasie też rozbiorę.

A piasta to jakaś prostą, na zwykłych łożyskach z konusami, praktycznie bez uszczelnienia - Formula Alum QR - nie znalazłem wiele informacji o niej.

A teraz pytania:

Czy takie zachowanie nakrętki SRAM'a to norma? Żeby po 600km taki syf zrobiła? Wcześniej około 5000km z kasetą Shimano CS-HG30 i w piaście czysto, jedynie smar rozcieńczony wodą.

Czy da się zastosować nakrętkę SHIMANO zamiast SRAM?

Czy po prostu dać sobie siana i zmienić piastę na jakąś porządną.

• Mod Team
Napisano

Nakrętka kasety nie pełni funkcji uszczelniającej. Możesz mieć kasetę XTR lub PG990 i nic to nie zmieni.

A piasta to jakaś prostą, na zwykłych łożyskach z konusami, praktycznie bez uszczelnienia - Formula Alum QR

Sam sobie odpowiedziałeś.

Napisano

A o tym, że po kilku tysiącach kilometrów piaście po prostu przydałby się serwis to już nie pomyślałeś?

A to, że piastę rozkręcałem 600km temu to nie doczytałeś? Zmieniając kasetę czyściłem piastę. Fakt - jeszcze ani razu nie rozkręcałem bębenka ale z nim jeszcze nie było problemów.

Nakrętka kasety nie pełni funkcji uszczelniającej.

To wiem, ale nakrętka shimano w najtańszej 8 rzędowej kasecie nie rdzewiała, a w najtańszej SRAM 9-rzędowej rdzewieje. :P To jest dla mnie zagadka...

Napisano

Napisałeś, że 600km temu zmieniłeś kasetę. Ale mniejsza. Może ten smar, którego używasz, nie nadaje się do piast? Miałem do czynienia z ŁT-43 różnych producentów, jedne były super, inne nic nie warte.

Nakrętka nie jest tu nic winna, ona tylko wszystko utrzymuje na swoim miejscu.

• Mod Team
Napisano

Prywatnie omijam smary ŁT z daleka, szczególnie w przypadku piast ze słabym uszczelnieniem. Rdzewienie nakrętki w PG950 trochę mnie dziwi- swego czasu jeżdziłem na tych kasetach i zero tego typu problemów.

Napisano

Oprócz ŁT-43 (niebieski) jest jeszcze do łożysk jakiś łatwo dostępny smar syntetyczny do dużych obciążeń - będzie lepszy?

Co do nakrętki to może nie jest klasycznie zardzewiała, ma na sobie taki brązowy nalot kolory tej mazi w piaście. Bardzo możliwe, że nędzne uszczelnienie piasty plus woda ze szlauchu spowodowały że błoto z kasety upchałem do środka piasty, a to co wziąłem za rdzę nakrętki to błoto ;) jeszcze zgłębię temat mocniej przy czyszczeniu bębenka.

Dzięki za sugestie. Najwyżej w zimie kupię nowe piasty i na wiosnę zmienię ;) Nie chcę zmieniać już teraz, bo mam zamiar jak najdłużej jesienią i wczesną zimą pojeździć i nowych by mi było trochę szkoda w soli moczyć ;)

Edit: Moja bieżnia w piaście wyglądała tak jak na zdjęciu 9 z tego poradnika:

http://mtbikes.pl/artykuly/warsztat/serwis-piasty-z-lozyskami-kulkowymi-i-bebenka-na-przykladzie-piasty-shimano-fh-m580/

Czyli chyba trochę mnie poniosło z paniką, wygląda, że u mnie jest normalnie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...