Skocz do zawartości

[amortyzator] Epicon LOD czy Spinner Reason?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam zawzięcie amortyzatora (100mm) na przód pod v-brake (obecnie posiadam pseudo amortyzator Gila RST), wybór padł miedzy dwoma, czyli Epicon LOD i Spinner Reason (cena obydwu około 600zł). Ciężko mi się zdecydować, co byście wzięli na moim miejscu? A może jakiś przegapiłem i w cenie 600zł kupię coś lepszego? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Artur

Dorzucę swoje 3 grosze, jak w innym temacie, a propos aerisa, bo to chyba te same widelce ( w środku) różniące się tylko mocowaniem pod vki i waga.

Ja ujeżdżam Aerisa modelowo 2010-2011. Za niewielkie pieniążki, które za niego dałem, sporo mniej niż na allegro, jest ok. Wypada wyczyścić go ze smaru stałego, którym jest smarowany i zalać go olejem, uszczelniając na dole gwinty taśmą teflonową. W moim, po znajomości, wymieniłem sobie golenie dolne na takie z modelu 2012 (białe i z gąbeczkami smarującymi, takimi jakie są w foxach, rsach itp.) i działa już naprawdę miodnie. Ustawiam go sobie na 10-15% sagu, bo używam go w rowerze wyścigowym i na maratony xc jest genialny.

Natłukłem na nim już z 2 tys. od początku tego roku (marzec) i z minusów jakie zauważyłem to:

-na goleniach czarnych, z 2010-2011 był bardzo kiepsi lakier, który odpadał od patrzenia na niego; stąd zmiana na białe 2012, które sa lepsze i jeszcze nie udało mi się na nich dorobić odprysku;

-luzy; miałem je na goleniach 2010 i mam na 2012. Ten typ tak, najwyraźniej, ma. Nie przeszkadza to w niczym, ale jest. Mam nadzieję, że nie będą się powiększać. Póki co tego nie robią.

-i na koniec najwiekszy minus - parę dni temu, po wyścigu, zrypał mi się tłumik. Amortyzator stracił ok. połowy skoku. Na szczęście dystrybutor Spinnera jest z miasta obok mojego i już załatwiłem sobie nowy tłumik, na szczęście w miarę tani w porównaniu do lepszych marek; Ten uszkodzony planuję rozebrać i spróbować naprawić. Dodatkowo zamówiłem sobie częściunię pozwalającą na blokowani amortyzatora z manetki, bo na wyścigach się to przydaje.

-tłumik ma regulację powrotu i jej zmiany czuć, ale zakres obrotu pokretła jest mały i bezclickowy; nieco ciężko dobrać ustawienie, a w razie przestawienia, nie ma możliwości powrotu do idealnie tej samej wartości, bo nie ma jak odliczyć clicków;

Generalnie uważam, że za te pieniądze jest to w miarę dobry amortyzator. Ładnie pracuje, zwłaszcza po zalaniu olejem. Ma dobre uszczlki przeciwkurzowe (po 4-5 wyścigach i dojazdach do pracy olej w środku bardzo czysty). Posiada gąbeczki smarujące, które naprawdę działają (model 2012) oraz jest w miarę lekki (1670g bez wlanego oleju).

Oczywiście wszystko co napisałem odnosi się do spinner'a aerisa, a nie do reason'a, ale to chyba bliźniacze widelce, tylko reason jest po prostu cięższy i ma pivoty.

• Mod Team
Oczywiście wszystko co napisałem odnosi się do spinner'a aerisa, a nie do reason'a, ale to chyba bliźniacze widelce, tylko reason jest po prostu cięższy i ma pivoty.

Jest Aeris (miałem takiego w 2011) z pivotami, dokładnie model 320A-100 (to A w nazwie modelu to właśnie wersja z pivotami), ciężko dostać, ja kupiłem za chyba 600-700 zł, trzeba poszukać ;)

Jest Aeris (miałem takiego w 2011) z pivotami, dokładnie model 320A-100 (to A w nazwie modelu to właśnie wersja z pivotami), ciężko dostać, ja kupiłem za chyba 600-700 zł, trzeba poszukać

Znalezienie niestety graniczy z cudem :(. Przynajmniej mi się nie udało.

wiem ze mozna kupic 2008 - ktory wg mnie jest naprawdę dobrym amorem, z luzami nie ma problemow, a praca jak w 2010... ale w tej cenie to chora propozycja, chodzilo mi o jakas normalna

Wobec tego co byś polecił w cenie 600zł (pod v-ki)?

na ebayu są aerisy pod V

np. ten

http://www.ebay.pl/itm/NEW-LOOK-Spinner-Aeris-MTB-Suspension-Fork-300-100-RLC-White-/150869839821?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item23208b0fcd#ht_1619wt_762

z przesyłką wyjdzie jakieś 720 pln

czy wersja 2012 bardzo różni się - mechanicznie od 2010 ? bo w cenie różnica jest - jakieś 50 do 100 zeta

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...