charmside Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Witam Szukam zawzięcie amortyzatora (100mm) na przód pod v-brake (obecnie posiadam pseudo amortyzator Gila RST), wybór padł miedzy dwoma, czyli Epicon LOD i Spinner Reason (cena obydwu około 600zł). Ciężko mi się zdecydować, co byście wzięli na moim miejscu? A może jakiś przegapiłem i w cenie 600zł kupię coś lepszego? Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy84 Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dorzucę swoje 3 grosze, jak w innym temacie, a propos aerisa, bo to chyba te same widelce ( w środku) różniące się tylko mocowaniem pod vki i waga. Ja ujeżdżam Aerisa modelowo 2010-2011. Za niewielkie pieniążki, które za niego dałem, sporo mniej niż na allegro, jest ok. Wypada wyczyścić go ze smaru stałego, którym jest smarowany i zalać go olejem, uszczelniając na dole gwinty taśmą teflonową. W moim, po znajomości, wymieniłem sobie golenie dolne na takie z modelu 2012 (białe i z gąbeczkami smarującymi, takimi jakie są w foxach, rsach itp.) i działa już naprawdę miodnie. Ustawiam go sobie na 10-15% sagu, bo używam go w rowerze wyścigowym i na maratony xc jest genialny. Natłukłem na nim już z 2 tys. od początku tego roku (marzec) i z minusów jakie zauważyłem to: -na goleniach czarnych, z 2010-2011 był bardzo kiepsi lakier, który odpadał od patrzenia na niego; stąd zmiana na białe 2012, które sa lepsze i jeszcze nie udało mi się na nich dorobić odprysku; -luzy; miałem je na goleniach 2010 i mam na 2012. Ten typ tak, najwyraźniej, ma. Nie przeszkadza to w niczym, ale jest. Mam nadzieję, że nie będą się powiększać. Póki co tego nie robią. -i na koniec najwiekszy minus - parę dni temu, po wyścigu, zrypał mi się tłumik. Amortyzator stracił ok. połowy skoku. Na szczęście dystrybutor Spinnera jest z miasta obok mojego i już załatwiłem sobie nowy tłumik, na szczęście w miarę tani w porównaniu do lepszych marek; Ten uszkodzony planuję rozebrać i spróbować naprawić. Dodatkowo zamówiłem sobie częściunię pozwalającą na blokowani amortyzatora z manetki, bo na wyścigach się to przydaje. -tłumik ma regulację powrotu i jej zmiany czuć, ale zakres obrotu pokretła jest mały i bezclickowy; nieco ciężko dobrać ustawienie, a w razie przestawienia, nie ma możliwości powrotu do idealnie tej samej wartości, bo nie ma jak odliczyć clicków; Generalnie uważam, że za te pieniądze jest to w miarę dobry amortyzator. Ładnie pracuje, zwłaszcza po zalaniu olejem. Ma dobre uszczlki przeciwkurzowe (po 4-5 wyścigach i dojazdach do pracy olej w środku bardzo czysty). Posiada gąbeczki smarujące, które naprawdę działają (model 2012) oraz jest w miarę lekki (1670g bez wlanego oleju). Oczywiście wszystko co napisałem odnosi się do spinner'a aerisa, a nie do reason'a, ale to chyba bliźniacze widelce, tylko reason jest po prostu cięższy i ma pivoty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ciekawe gdzie znajdziesz Epicona pod V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Wiesz PoleK można kupić na alledrogo tego z czarnymi goleniami z pivotami. Tylko, że w jego cenie kupisz nowego i jeszcze pompkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Tylko, że w jego cenie kupisz nowego i jeszcze pompkę. wiem ze mozna kupic 2008 - ktory wg mnie jest naprawdę dobrym amorem, z luzami nie ma problemow, a praca jak w 2010... ale w tej cenie to chora propozycja, chodzilo mi o jakas normalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 23 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Oczywiście wszystko co napisałem odnosi się do spinner'a aerisa, a nie do reason'a, ale to chyba bliźniacze widelce, tylko reason jest po prostu cięższy i ma pivoty. Jest Aeris (miałem takiego w 2011) z pivotami, dokładnie model 320A-100 (to A w nazwie modelu to właśnie wersja z pivotami), ciężko dostać, ja kupiłem za chyba 600-700 zł, trzeba poszukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
charmside Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Jest Aeris (miałem takiego w 2011) z pivotami, dokładnie model 320A-100 (to A w nazwie modelu to właśnie wersja z pivotami), ciężko dostać, ja kupiłem za chyba 600-700 zł, trzeba poszukać Znalezienie niestety graniczy z cudem . Przynajmniej mi się nie udało. wiem ze mozna kupic 2008 - ktory wg mnie jest naprawdę dobrym amorem, z luzami nie ma problemow, a praca jak w 2010... ale w tej cenie to chora propozycja, chodzilo mi o jakas normalna Wobec tego co byś polecił w cenie 600zł (pod v-ki)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Jak zadnego spinnera nie mozesz znalezc, to... Raidona? Nie ma sensownych amorków pod V, bo albo smigasz w górach gdzie V-ki sa srednie jednak... albo po plaskim gdzie amor nie ma tyle pracy i wtedy masz V-ki... z takiego zalozenia wychodza producenci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rn6 Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 na ebayu są aerisy pod V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goldie77 Napisano 25 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 na ebayu są aerisy pod V np. ten http://www.ebay.pl/itm/NEW-LOOK-Spinner-Aeris-MTB-Suspension-Fork-300-100-RLC-White-/150869839821?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item23208b0fcd#ht_1619wt_762 z przesyłką wyjdzie jakieś 720 pln czy wersja 2012 bardzo różni się - mechanicznie od 2010 ? bo w cenie różnica jest - jakieś 50 do 100 zeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-air-d-100mm-disc-wyprzedaz-i2628125320.html - Bardzo ciekawa opcja . Mocowanie v-brake, manetka blokady skoku - RST F1rst. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bees Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 2i regulaminu A w opisie aukcji pisze: Wersja D - bez manetki blokady skoku i Disc - bez piwotów pod Vki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 24 Września 2012 Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Tak, zostałem już poprawiony w innym temacie - zasugerowałem się wklejonym opisem i zdjęciem, tym bardziej że zdjęcie modelu bez v-brake jest bez problemów dostępne. Okazji w takim razie nie ma . V-ki wymierają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.