Skocz do zawartości

[piasta tył] Nukeproof Generator - złamana ośka

c4r0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam złamaną na pół ośkę w piaście Nukeproof Generator 135 x 12 mm (prawie taka piasta jak tu: link). Ośka dokładnie taka jak tutaj na obrazku: link

Czy da się gdzieś to dostać poza powyższą stroną? Zapadki w piaście mają też wyraźne ślady użytkowania (dwie są zjechane, cztery pozostałe wyglądają OK). Łożyska wydają się w porządku. Czy w takiej sytuacji warto ładować kasę w ośkę, czy lepiej poszukać nowej piasty?

W jaki sposób można tak załatwić ośkę? Nie jeżdżę jakoś super hardkorowo, nie robię dużych dropów, jedynie jeżdżę po dużych kamieniach co skutkuje dużą ilością wibracji i "dzwonienia" w rowerze. Nie pamiętam też żebym kiedykolwiek dobił zawieszenie. Myślałem, że takiej piasty mi się nie uda połamać, a przynajmniej nie bez jednoczesnego połamania dupy, a tu proszę. Czy możliwe jest, że ośka była złamana odkąd kupiłem rower ale tego nie zauważyłem (rower kupiłem używany)? Jeżdżę około 2x w tygodniu od dwóch miesięcy. Ostatnio zaczęło coś strzelać przy pedałowaniu i częstotliwość wskazywała na koło a nie korbę, więc stwierdziłem że zajrzę i to właśnie znalazłem.

Mam taki szybkozamykacz (czy jak to się zwie w tej wersji):

http://i.ebayimg.com...m1Kkw~~60_3.JPG

Czy zwężenie na środku wpływa negatywnie na wytrzymałość ośki? Jeśli tak, to mogę w przyszłości wymienić na to:

http://i.ebayimg.com...w--w~~60_12.JPG

To działa tak, że wkręca się w hak osi w ramie roweru a potem "zamknięcie" dźwigni blokuje ośkę rozporowo, zabezpieczając przez odkręceniem (nie dociąga naprężenia wzdłużnego osi piasty). W tym przypadku, jak ciasno należy dokręcić tą wewnętrzną ośkę szybkozamykacza?

Siedzę teraz w USA ale i tak jest problem, bo jedyne co znalazłem byłyby wysyłane z UK. Koszt to byłby około $30 z wysyłką. Poza tym jeszcze trzeba by było czekać pewnie ze trzy tygodnie, a mi się chce jeździć :P Nie wiem ile tutaj tokarz sobie policzy, ale pewnie więcej. Z jakiego metalu powinno to być zrobione? Al 6061?

Popytałem u dystrybutorów nukeproof i w lokalnym sklepie i bieda. W końcu zamówiłem ośkę z Chain Reaction Cycles, za $20. Powinna przyjść w ciągu tygodnia.

Pytanie z innej beczki: czy mrożenie takich elementów wpływa jakoś na trwałość (czy występuje coś jak anty-hartowanie)? Nie wiem jak będzie z wpasowaniem ośki w łożyska, jeśli byłby problem to mam możliwość wrzucenia jej na chwilę do ciekłego azotu, skurczy się troszkę i wejdzie :whistling: Pytam tak na wszelki wypadek.

Azotu używam w pracy codziennie więc to dla mnie nie problem, a schłodzi kilkakrotnie szybciej i bardziej niż zamrażarka więc i bardziej skurczy. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czekam zatem na paczkę i jak przyjdzie to chyba będę musiał wziąć dzień wolny żeby szybko złożyć i od razu wypad na górki :D

Azotu używam w pracy codziennie więc to dla mnie nie problem, a schłodzi kilkakrotnie szybciej i bardziej niż zamrażarka więc i bardziej skurczy. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czekam zatem na paczkę i jak przyjdzie to chyba będę musiał wziąć dzień wolny żeby szybko złożyć i od razu wypad na górki

W Hope Pro II wszystko sie robi gumowym mlotkiem. A czy jak os dostanie temp -200c to nie wiadomo czy przezyje jakies uderzenie:-P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...