maarten Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam Po wielokrotnym shake'u lancucha w benzynie, wyczyszczeniu wszystkich zebatek i nasmarowaniu (zielony finish line) naped pracuje wrecz nieznosnie glosno w porownaniu do pracy, gdy byl brudny. Do tego pedaly chodza znacznie ciezej do tylu, do przodu nie odczuwam roznicy. Wydaje mi sie, ze halas dobiega z dolnej zebatki w przerzutce (wozka?) aczkolwiek glowy sobie uciac nie dam. Nasmarowac jeszcze raz i czekac na poprawe czy serwis?
mklos1 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 O ile nie słychać chrupania piachu, to w ogólności normalny objaw. Łańcuch się wyciszy jak złapie trochę brudu.
enkoder Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Za poprzednikiem, miałem dokładnie taki sam objaw jeszcze przedwczoraj, dzisiaj już "nie chrupie".
slav4 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Witam Po wielokrotnym shake'u lancucha w benzynie, wyczyszczeniu wszystkich zebatek i nasmarowaniu (zielony finish line) naped pracuje wrecz nieznosnie glosno w porownaniu do pracy, gdy byl brudny. Do tego pedaly chodza znacznie ciezej do tylu, do przodu nie odczuwam roznicy. Wydaje mi sie, ze halas dobiega z dolnej zebatki w przerzutce (wozka?) aczkolwiek glowy sobie uciac nie dam. Nasmarowac jeszcze raz i czekac na poprawe czy serwis? Myłeś w benzynie i pucowałeś zębatki, znaczy rozpinałeś/rozkuwałeś, tak ? Sprawdź czy poprawnie założyłeś łańcuch z powrotem. W przerzutce przy kółeczkach jest taka blaszka i przy przwelekaniu łańcucha i prowadzeniu go z powrotem po wózku przerzutki można się pomylić co daje właśnie takie objawy.Łańcuch ma przebiegać "pod" a nie "nad" nią. Rzuć okiem na zmieniarkę - może akurat to to ?
seebcioo Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 czyściłeś łańcuch może kaseta i blaty korb zasyfione ?
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2012 Jak po myciu napędu napęd pracuje jak byś wsypał piachu do skrzyni biegów to znaczy że nie czyściłeś napęd tylko udawałeś ze go czyścisz Zrób to jeszcze raz ... porządnie tak jak to na forum było wielokrotnie omawiane a powinno być ok.
Kubek76 Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 piszesz, że łańcuch wymyłeś, oczyściłeś zębatki, ale czy zdemontowałeś kółeczka z wózka przerzutki czy tylko oczyściłeś z przyklejonego brudu z zewnątrz. Jeśli chrobocze z tyłu to może wytarł się smar na łożyskach ślizgowych kółek i dostał się brud pod blaszane uszczelnienia. Druga możliwość to zapaprane łożyska suportu. Najlepiej zwal łańcuch i pokręć korbą i kółkami. Kiedyś miałem tak jak napisał slav4. Przez nie uwagę i pośpiech przepuściłem w wózku łańcuch po tej blaszce między kółkami tylko że wtedy napęd nie chrupie tylko raczej terkocze od pukania w nią ogniw łańcucha. Sam nie wiem jak to mogłem zrobić, a jednak zrobiłem
rn6 Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 u mnie po czyszczeniu też gorzej chodził ( dokładnie wymyte wszystko ) , dopiero jak się łańcuch zasyfił to zaczynał śmigać , łańcuch miałem już trochę wyciągnięty i rozjeżdżony nie wiem jak to nazwać inaczej ale taki rozklekotany , zmieniłem na nowy i nie słychać zupełnie nic poza szumem gum na asfalcie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.