Skocz do zawartości

[Opony] Jakie opony wejdą do tej obręczy?

jacme

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą opon z 2.1" na coś węższego. Jaka najwęższa opona wejdzie mi do obręczy RODI VR19 MUDROCK? W przyszłym roku pewnie przesiądę się na szosę, ale na razie muszę sobie poradzić inaczej.

Napisano

Wewnątrz ma 19mm.

Ja ma obręcz o takiej wewnętrznej szerokości włożyłem ostatnio Kendę Kwick 30mm. Siedzi bez problemu, jednak trochę zbyt plaskata się zrobiła, zamiast tworzyć ładny owal, przez co przylega do podłoża większą powierzchnią niż powinna. Za wąska opona nie ochroni też obręczy przed uderzaniem o luźne kamienie.

Zwinięte od Sheldona Browna

TireWidth.jpg

Napisano

Te wymiary to są szerokości opon w milimetrach? Zastanawiam się nad zupełnie wąskimi opnami i nadal nie wiem czy wejdę mi 1.0 ; 1.25 czy 1.5?

Napisano

tak, w milimetrach.

1.0" to jeden cal czyli 25,4mm

1,25" to 31,75mm

1,5" ~38mm będzie ładnie leżało

Wiele zależy tez od konkretnego bieżnika. Czy ma jakiekolwiek boczne klocki? Jeśli tak, to nie może być zbyt rozciągnięta na obręczy, bo boczne klocki w oponach typu semi-slick są wyższe niż centralna część bieżnika. Wtedy boczne klocki mogłyby stale dolegać do podłoża zwiększając opory toczenia. Węższa opona wcale nie musi być szybsza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...