pranek Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam. Posiadam stary rower mtb w którym chcę wymienić przedni widelec amortyzowany na nowy. Średnica główki ramy to 1 cal a rozmiar kół to 24 cale. Używam hamulców typu V- brake. Hamulca przedniego nie używam w ogóle. Jeźdźę po leśnych drogach a czasami po asfalcie i drodze rowerowej. W związku z tym, że wybór amortyzatorów przednich do mojego roweru jest bardzo mały to zastanawiam się czy jest możliwość wymiany amortyzatora na takie którego rura sterowa pasuje pod główkę ramy o średnicy 1 cala a rozmiar koła do którego jest dostosowany to 26 cali a nie jak w moim rowerze 24 cale. Czy w rowerze z główką ramy 1 cal który ma koła o rozmiarze 24 cale można zamontować amortyzator pod główkę 1 cal ale koło 26 cali pod warunkiem, że nadal będę używał koła o rozmiarze 24 cale? Myślałem, że jeśli byłaby taka możliwość to kupiłbym np taki amortyzator Amortyzator 2011 Suntour XCM V3 26" 1" 210/55mm gwint skok 100 mm piwoty, czarny | CZĘŚCI ROWEROWE \ Amortyzatory \ Przednie | Profesjonalny sklep sportowy rowerowy w sieci! Rowery, sprzęt, akcesoria i części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Przemyśl logicznie na jakiej wysokości znajdują się miejsca pod hamulce vbrake *_* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Możliwość zawsze jest, ale. Problemem jest właśnie to ale. Widelce 24" to widelce do rowerów dla dzieci, skoku mają max 50mm (przynajmniej w teorii). Koło 26" jest większe, więc i dolne golenie amortyzatora muszą być dłuższe, dodatkowo sama piasta znajduje się wyżej. 2" to 50,8mm. Do tego V-ki, do których musisz mieć koło 26". Sumując, po założeniu widelca pod 26" do ramy pod koło 24" przód podniesie się o minimum 100,8mm. A to ogromna różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Czy jeśli hamulce v- brake zamieniłbym na tarczowe mechaniczne a koło nadal miałoby rozmiar 24 cale to czy wtedy nadal przód roweru byłby podniesiony? Pytam bo wiem że gdybym zamontował koło 26 cali w amortyzatorze pod takie koło to oczywiście przód by się podniósł ale co jeśli w amortyzatorze pod koło 26 cali będzie mniejsze koło bo 24 cale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Odejmij 25,4mm. Tak czy siak to nadal minimum 75,4mm, coś jakbyś do ramy XC włożył widelec do FR. Gra nie warta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pranek Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Dziękuje za udzielone odpowiedzi i porady. Proszę o zamknięcie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.