Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Przejście z 24" na 26" bez wymiany koła na większe

pranek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam stary rower mtb w którym chcę wymienić przedni widelec amortyzowany na nowy.

Średnica główki ramy to 1 cal a rozmiar kół to 24 cale.

Używam hamulców typu V- brake.

Hamulca przedniego nie używam w ogóle.

Jeźdźę po leśnych drogach a czasami po asfalcie i drodze rowerowej.

W związku z tym, że wybór amortyzatorów przednich do mojego roweru jest bardzo mały to zastanawiam się czy

jest możliwość wymiany amortyzatora na takie którego rura sterowa pasuje pod główkę ramy o średnicy 1 cala a rozmiar koła do którego jest dostosowany to 26 cali a nie jak w moim rowerze 24 cale.

Czy w rowerze z główką ramy 1 cal który ma koła o rozmiarze 24 cale można zamontować amortyzator pod główkę 1 cal ale koło 26 cali pod warunkiem, że nadal będę używał koła o rozmiarze 24 cale?

Myślałem, że jeśli byłaby taka możliwość to kupiłbym np taki amortyzator Amortyzator 2011 Suntour XCM V3 26" 1" 210/55mm gwint skok 100 mm piwoty, czarny | CZĘŚCI ROWEROWE \ Amortyzatory \ Przednie | Profesjonalny sklep sportowy rowerowy w sieci! Rowery, sprzęt, akcesoria i części.

Możliwość zawsze jest, ale. Problemem jest właśnie to ale. Widelce 24" to widelce do rowerów dla dzieci, skoku mają max 50mm (przynajmniej w teorii). Koło 26" jest większe, więc i dolne golenie amortyzatora muszą być dłuższe, dodatkowo sama piasta znajduje się wyżej. 2" to 50,8mm. Do tego V-ki, do których musisz mieć koło 26". Sumując, po założeniu widelca pod 26" do ramy pod koło 24" przód podniesie się o minimum 100,8mm. A to ogromna różnica.

Czy jeśli hamulce v- brake zamieniłbym na tarczowe mechaniczne a koło nadal miałoby rozmiar 24 cale to czy wtedy nadal przód roweru byłby podniesiony?

Pytam bo wiem że gdybym zamontował koło 26 cali w amortyzatorze pod takie koło to oczywiście przód by się podniósł ale co jeśli w amortyzatorze pod koło 26 cali będzie mniejsze koło bo 24 cale?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...