waldi79 Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Szukam amora na 80kg, ma byc leki - max 1600g, ma być coś nowego, mało znanego na rynku, a warte swej ceny. Na tym etapie RS i Fox odpadają. Zastanawiam się miedzy innymi nad http://www.frmbike.b...7&product_id=83 i http://www.dt4you.pl...4cae3eb138b452 Może ma ktoś doświadczenie z powyższymi? Jeśli tak, to który? A może coś innego? Z dostępnych info mam obawy - FRM ma lagi 30mm, czy zatem bedzie sztywny pod 80kg, zaś DT ponoć mułowato chodzi w niskich temperaturach, czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 German a: Trudno o większą oryginalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) rzeczywiscie starsze dt 29 testowalem w okolicach 5*C i bylem zawiedziony do tego stopnia, ze porownalbym te amory do darta3 albo jakiegos budzetowego suntoura....ponoc poprawiono te kwestie, bo moje odczucia nie byly wyjatkiem i jest ok sztywnosciowo podobno wzor, tak twierdza chocby chlopaki z 29inches...ja powiem tylko, ze z pewnoscia sztywniej, niz reba praca po poprawkach/w letnich temperaturach - nie jezdzilem, ale czesto zwracam uwage na maratonach i jak jest sposobnosc podczas jazdy, to zamieniam pare slow z wlascicielem, bo mnie tez sie toto podoba coraz bardziej....szczegolnie ta opcja na podjazdy ogolnie ludzie sa mega zadowoleni, ale czesto pada, ze trzeba sie troche pobawic z ustawianiem....nie ma tak, ze hop siup i gotowe frm? nie widzialem jeszcze sztywnego amora z lagami 30mm Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez nabial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) A lefti? Na maratonach jakby wysyp kanonów, może są jakieś opinie? Coś mi chodzi po głowie że ta najlżejsza wersja była " słaba" i trzeba było prawie od razu do niej zajrzeć..... A tak przy okazji: jako chyba jeden z najdłużej używających Rebę Race 29" w Polsce - rocznik 2005 nie narzekam, ale trochę już ją przytarłem, stąd myśl o nowym sztućcu... Czemu Reby 2012 albo te tańsze Sidy są złe? ( 75 Kg i zwykła oś koła)? I na koniec - widział już ktoś jakąś Magurę 29" - koledzy i koleżanki bardzo ją polubili w 26" , ( niestety koleżance Kaniona z nią właśnie ukradli z auta)... Ponoć ciekawa praca....bardziej " liniowa".... ale co ja tam wiem skoro 7 sezon na 8 cm skoku albo sztywnym sztućcu jeżdżę na zmianę.... Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez itr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Reba to kiepski widelec, ogólnie bez względu na rocznik. Lefty? Nie jest tani. Wymaga troski, bo jest bardzo wrażliwy na mokre warunki eksploatacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 22 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Reba to kiepski widelec, ogólnie bez względu na rocznik. Rok 2005, wybór widelców pod 29 " przeogromny!!!! w Skitimach i fiszerach marzoki i wchodzące reby, w Polsce ŻADNYCH widelców z drugiej ręki. Kiepski może i tak ale trwały, dwa serwisy na 7 sezonów, zgapiłem uszczelki i przytarłem lagę moja wina... Trzyma ciśnienie... Jedynie można lekko szału dostać z ciśnieniami, w sumie przy 8 cm skoku szały nie ma ale w górach trudno ustawić tak żeby na telewizorach hamulcowych się nie zapadał, i miękko pracował na szybszych zjazdach po kamerdolach jak bułki małgorzatki... Normalnemu pedalcowi trudno przetestować jakiś inny sztuciec, pamiętaj że w sumie to pierwszy taki sezon że ludziom odwaliło i na głupa weszli w 29 cali bo to teraz jedyna słuszna droga No i dla mnie bomba, i koniec zakupów w stanach jak na początku .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldi79 Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ten German A wygląda ciekawie ale także pewnie jest podatny na zabrudzenia, a ja nie chcę serwisować amora co 2 tys.km. Bliżej mi do DT i w tej materii proszę o opinie i ewentualne doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 A może włocha... http://www.formula-italy.com/en/bike-suspensions-overview Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Ten German A wygląda ciekawie ale także pewnie jest podatny na zabrudzenia, a ja nie chcę serwisować amora co 2 tys.km. Bliżej mi do DT i w tej materii proszę o opinie i ewentualne doświadczenia. Na podstawie czego stwierdzasz że ten widelec "jest podatny na zabrudzenia"? Wg ciebie dt jest mniej podatny? Jakieś uzasadnienie takiego przekonania? Poza tym - wg mnie - płacąc za sprzęt dużo powinno się o niego z tego powodu szczególnie dbać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Na podstawie czego stwierdzasz że ten widelec "jest podatny na zabrudzenia"? Wg ciebie dt jest mniej podatny? Jakieś uzasadnienie takiego przekonania? Poza tym - wg mnie - płacąc za sprzęt dużo powinno się o niego z tego powodu szczególnie dbać. Ktoś jeszcze w czasach małokiszkowej dominanty opisywał podobne widelce jako dobre ... ale luzy błoto jak to z zawiasami.... To tak jakoś pewnie nam utkwiło - może to przesąd.. a ten artykuł przeczytany ? twentynineinches.com/2012/08/14/dt-swiss-xmm-twinshot-29er-fork-final-review/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi