Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam amora na 80kg, ma byc leki - max 1600g, ma być coś nowego, mało znanego na rynku, a warte swej ceny. Na tym etapie RS i Fox odpadają.

Zastanawiam się miedzy innymi nad http://www.frmbike.b...7&product_id=83 i http://www.dt4you.pl...4cae3eb138b452

Może ma ktoś doświadczenie z powyższymi? Jeśli tak, to który? A może coś innego?

Z dostępnych info mam obawy - FRM ma lagi 30mm, czy zatem bedzie sztywny pod 80kg, zaś DT ponoć mułowato chodzi w niskich temperaturach, czy to prawda?

Napisano (edytowane)

rzeczywiscie starsze dt 29 testowalem w okolicach 5*C i bylem zawiedziony do tego stopnia, ze porownalbym te amory do darta3 albo jakiegos budzetowego suntoura....ponoc poprawiono te kwestie, bo moje odczucia nie byly wyjatkiem i jest ok

sztywnosciowo podobno wzor, tak twierdza chocby chlopaki z 29inches...ja powiem tylko, ze z pewnoscia sztywniej, niz reba

praca po poprawkach/w letnich temperaturach - nie jezdzilem, ale czesto zwracam uwage na maratonach i jak jest sposobnosc podczas jazdy, to zamieniam pare slow z wlascicielem, bo mnie tez sie toto podoba coraz bardziej....szczegolnie ta opcja na podjazdy :) ogolnie ludzie sa mega zadowoleni, ale czesto pada, ze trzeba sie troche pobawic z ustawianiem....nie ma tak, ze hop siup i gotowe

frm? nie widzialem jeszcze sztywnego amora z lagami 30mm

Edytowane przez nabial
Napisano (edytowane)

A lefti? Na maratonach jakby wysyp kanonów, może są jakieś opinie? Coś mi chodzi po głowie że ta najlżejsza wersja była " słaba" i trzeba było prawie od razu do niej zajrzeć.....

A tak przy okazji: jako chyba jeden z najdłużej używających Rebę Race 29" w Polsce - rocznik 2005 nie narzekam, ale trochę już ją przytarłem, stąd myśl o nowym sztućcu... Czemu Reby 2012 albo te tańsze Sidy są złe? ( 75 Kg i zwykła oś koła)?

I na koniec - widział już ktoś jakąś Magurę 29" - koledzy i koleżanki bardzo ją polubili w 26" , ( niestety koleżance Kaniona z nią właśnie ukradli z auta)... Ponoć ciekawa praca....bardziej " liniowa".... ale co ja tam wiem skoro 7 sezon na 8 cm skoku albo sztywnym sztućcu jeżdżę na zmianę....

Edytowane przez itr
Napisano

Reba to kiepski widelec, ogólnie :) bez względu na rocznik.

Lefty? Nie jest tani. Wymaga troski, bo jest bardzo wrażliwy na mokre warunki eksploatacyjne.

Napisano

Reba to kiepski widelec, ogólnie :) bez względu na rocznik.

Rok 2005, wybór widelców pod 29 " przeogromny!!!! :) w Skitimach i fiszerach marzoki i wchodzące reby, w Polsce ŻADNYCH widelców z drugiej ręki.

Kiepski może i tak ale trwały, dwa serwisy na 7 sezonów, zgapiłem uszczelki i przytarłem lagę moja wina... Trzyma ciśnienie... Jedynie można lekko szału dostać z ciśnieniami, w sumie przy 8 cm skoku szały nie ma ale w górach trudno ustawić tak żeby na telewizorach hamulcowych się nie zapadał, i miękko pracował na szybszych zjazdach po kamerdolach jak bułki małgorzatki... Normalnemu pedalcowi trudno przetestować jakiś inny sztuciec, pamiętaj że w sumie to pierwszy taki sezon że ludziom odwaliło i na głupa weszli w 29 cali bo to teraz jedyna słuszna droga :) No i dla mnie bomba, i koniec zakupów w stanach jak na początku ....

Napisano

Ten German A wygląda ciekawie :) ale także pewnie jest podatny na zabrudzenia, a ja nie chcę serwisować amora co 2 tys.km. Bliżej mi do DT i w tej materii proszę o opinie i ewentualne doświadczenia.

Napisano

Ten German A wygląda ciekawie :) ale także pewnie jest podatny na zabrudzenia, a ja nie chcę serwisować amora co 2 tys.km. Bliżej mi do DT i w tej materii proszę o opinie i ewentualne doświadczenia.

Na podstawie czego stwierdzasz że ten widelec "jest podatny na zabrudzenia"? Wg ciebie dt jest mniej podatny? Jakieś uzasadnienie takiego przekonania? :) Poza tym - wg mnie - płacąc za sprzęt dużo powinno się o niego z tego powodu szczególnie dbać.

Napisano

Na podstawie czego stwierdzasz że ten widelec "jest podatny na zabrudzenia"? Wg ciebie dt jest mniej podatny? Jakieś uzasadnienie takiego przekonania? :) Poza tym - wg mnie - płacąc za sprzęt dużo powinno się o niego z tego powodu szczególnie dbać.

Ktoś jeszcze w czasach małokiszkowej dominanty opisywał podobne widelce jako dobre ... ale luzy błoto jak to z zawiasami.... To tak jakoś pewnie nam utkwiło - może to przesąd..

a ten artykuł przeczytany ?

twentynineinches.com/2012/08/14/dt-swiss-xmm-twinshot-29er-fork-final-review/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...