Venomiz Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam, Dzisiaj wracając z górskiej wycieczki złapałem gumę z tyłu i w związku z tym mam pewien problem. Otóż wykazałem się niezwykłym sprytem kupując przed wyjazdem nowe, szersze opony i nie kupując szerszych dętek Mam z tyłu zamontowaną oponę o szerokoścu 2.35", a wszystkie dętki, które mam są na szerokość 1,75"-2,125". W każdym razie założyłem tą dętkę, którą miałem i dojechałem na niej, ale przy dynamicznie pokonywanych zakrętach tył nieco "pływał". Poza tym ściany boczne opony są dużo bardziej miękie, bo dętka nie przylega do nich ściśle. Czy można jeździć z za wąską dętką, czy nie? Z przodu mam węższą oponę (2,1), ale szerszą dętkę (pasującą także na tył), ale naturalnie jestem zbyt leniwy, żeby spuszczać z niej powietrze, przekładać na tył, a tylną na przód. Wtedy byłoby dobrze, ale to strasznie dużo pompowania (mam zwykłą, przenośną pompkę). Proszę pomóżcie, bo jutro chcę rozwiązać problem i wyjechać na kolejną wycieczkę możliwie jak wcześniej. Pozdro
tobo Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 To że coś ci pływa to na pewno nie jest wynik wsadzenia węższej dętki do szerokiej opony. Dętka oznaczona 1,75-2,1 osiąga po jednym pierdnięciu objętość podobną do minimalnie mniej napompowanej dętki powiedzmy od 2,2. Poza tym dętki do szerokich opon z reguły nie są lekkie, bo szerokie opony z reguły nie są pomyślane do lekkiej eksploatacji. Z praktycznego punktu widzenia nie ma kompletnie znaczenia czy dętka jest do opony mtb węższej czy szerszej. Znaczenie ma jeśli do opony mtb założysz dętkę 26x1 cal - wtedy musi się ona bardzo dużo rozciągnąć w stosunku do swojej wyjściowej wielkości, a że jest lekka - przez to cienka - to puszcza przez ścianki powietrze i trzeba częściej pompować.
Venomiz Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 To że coś ci pływa to na pewno nie jest wynik wsadzenia węższej dętki do szerokiej opony. Mam na myśli to, że jak z dużą prędkością wejdę w zakręt na zjeździe, tył gorzej trzyma, trochę jakbym miał flaka. No ale możliwe, że to efekt placebo spotęgowany tym, że trochę za słabo napompowałem tą dętkę. W każdym razie dzięki wielkie za odpowiedź
cemator Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 Ja tam bym ci radził jednak albo przełozyć te dętki (chwila roboty ) albo dac jakąć szerszą na tył. Zbyt wąska dętka która jest za bardzo rozpompowana może ci szybciej gdzieś pęknąć.
tobo Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 Pęknąć? Takie rzeczy to tylko w erze Jeśli jest bardzo duża dysproporcja między dętką a oponą (np dętka 1 cal do opony 2,1) to trzeba częściej pompować koła. Ja używałem takich kondoników do jazdy na asfalcie i nie było problemu z awaryjnością. W teren aż takiej dysproporcji bym nie wybrał. Nigdy nie zakładałem dętek szerszych niż 2,125, bez względu na opony, a używałem też nawet 2,5.
zws Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 Sam mam dętki 1,95 w oponach 2.1 i 2.3 cala. Przy wymianach opon o dętkach jakoś zawsze zapominałem... W każdym razie mocno je eksploatuje na kamienistych zjazdach i nic się nie dzieje. Napompowana dętka zawsze dokładnie wypełnia wnętrze opony - nie da się zrobić luzu między 1,95 a 2,3
dymcio111 Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 jak kupowałem w sklepie rowerowym dętki to sprzedawca który też serwisuje rowery mi mówił że dętki 1,75"-2,125" też wkładają np do opon 2,3" że to praktycznie bez różnicy jest taki wymiar. Teraz mam Continentale o troche większym zakresie.
Mod Team Puklus Napisano 26 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 26 Sierpnia 2012 Zbyt wąska dętka do zbyt szerokiej opony skutkuje nadmiernym jej rozciągnięciem przez co łątwiej ją uszkodzić i przez samą gumę może uciekać powietrze.
Venomiz Napisano 27 Sierpnia 2012 Autor Napisano 27 Sierpnia 2012 Ok, dzięki za odpowiedzi W każdyn razie wróciłem już z wyjazdu i spowroten założyłem opony 2.1", na których jeżdżę przez większość roku, tak więc problem rozwiązany Temat do zamknięcia
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.