Skocz do zawartości

[Opony] Nowe do XC...

mosq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Obecnie mam schwalbe rapid rob 29c... takie o:http://allegro.pl/opona-schwalbe-rapid-rob-29x2-25-57-622-i2519943739.html

Ale niestety, tylna opona juz bez beznika, a nawet juz dzisiaj dziure zauwazylem.

Jako ze ze mnie laik (nadal :P) w tematyce rowerowej, to moge tylko liczyc na Was :)

A mianowicie, potrzebuje do jazdy XC(błoto,las) 29c z bieznikiem takim samym, nie wiekszym, no moze ciut, poniewaz przy tych mam przeswit miedzy widelkami cos ok. 3-6mm ;P

A nie chce na slepo zamawiac na allegro :x

Cena do 100... ciut wiecej :D

Dziekuje i pozdrawiam :)

ps przepraszam za ten bajzel w temacie ;P

EDIT:

http://allegro.pl/opona-kevlar-schwalbe-nobby-nic-perfor-29x2-25-i2548636969.html

Co powiecie o tej ?

Napisano

Nobby Nic jest generalnie świetną oponą, jednak będzie nieco wolniejsza i szersza w tym samym rozmiarze, bo ma odstające boczne klocki i wyższy bieżnik. Mogę Ci zmierzyć mojego NN 2,25.

Opona na las, a tym bardziej na boto musi mieć naturalnie głębszy bieżnik, żeby się nim wgryźć w miękkie podłoże.

Gdzie masz taki mały prześwit? między balonem opony a widełkami? Między samymi bocznymi klockami a widłami? Czy może opona jest tak wysoka, że dostaje w najwyższym miejscu do wspawek między widełkami? Jaką właściwie masz ramę, że tak mało tam miejsca?

Nobby Nic 2,25 może się mieścić na styk... weź poprawkę na to, że opona się zaklei błotem. Może więc Nobby Nic 2,1? Albo Rocket Ron 2,1 - będzie lżejszy od Nobby Nic, pewnie też szybszy, ale delikatniejszy.

Napisano

Maly przeswit miedzy bocznymi widlami... rower kross b6...

a ze tak zapytam to, 2,25, 2,10 to jest srednica... ? Chodzi mi o wytrzymalosc, obecne mialem 2-3 tygodnie, i to bez jakis masakrycznych warukach i zdarty biznik i dziurka...

Napisano

To co ty robisz z tymi oponami, że tak szybko tracisz bieżnik???

Naucz się właściwie hamować, bo wnioskuję, że to twój główny problem. Większość opon umożliwia bezproblemowy przebieg 2-3 tys.km, a sporo z nich o wiele więcej...

Napisano

2,25 to szerokość - jedni producenci podają szerokość balona inni szerokość karkasu (czyli bieżnika włącznie z bocznymi klockami).

Niemożliwe, że zdarłeś opony tak szybko, chyba że jakieś racingowe na ultramiękkiej mieszance do DH)

Wrzuć zdjęcie tych zdartych opon, sam rozważam dla kumpla te Rapid Roby, nie chce mi się wierzyć, że tak schodzą.

Napisano

Naprawde, zawiodlem sie bo myslalem ze te oponki beda lepsze. A jednak, moze nie mam pojecia jakiegos specialnego pojecia o hamowaniu, ale troche to dziwne. Jutro wrzuce fotki...

Dzieki za wyjasnienie :)

Napisano

jesli masz auto, to podobnie zacznij nim jezdzic, co rowerem...tez bedziesz zdziwiony po miesiacu? u mnie nobby nic jest wezszy, niz ralf i to zarowno po balonie jak i klockach :)

Napisano

Przepraszam za brak obicanych fotek, ale wrocilem pozno z pracy, i brak checi juz na to. Ucze sie dopiero, a ze sie podoba i kreci to sie naucze :). Mam zamiar jutro zajechac jeszcze do sklepu rowerowego w mojej okolicy zapytac jakie tam maja oponki. A jak nie to zamowie sobie te nobby nic 2.25... jezeli beda za duze klocki boczne to zamienie na 2.10...

pozdrawiam

Napisano

co do kupowania w sklepach stacjonarnych to czasem można się zdziwić jeżeli idzie o cenę , mi ostatnio chcieli sprzedać drutówkę prawie w cenie zwijanej na allegro :) , a niby taki dobry sklep itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...