Nehre Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam, szykuję się do zakupu pierwszego full'a, do tej pory ujeżdzałem cały czas HT. Byłem zdecydowany na wzięcie czegoś 120/120 ale ostatnio jak już zacząłem się żwawiej rozglądać za konkretnymi modelami, znajomi (po paru sezonach na fulu) zmącili me podejście sugerując, że takiego skoku szybko mi zabraknie, a później będzie płacz..; ) Roweru będę używał głównie w celach rekreacyjnych, bez ścigania się, jazda po górskich ścieżkach w dół jak i w górę.. dojazd asfaltem. modele, którymi się interesuje to: Radon Stage 6.0 (http://www.bike-disc.../stage-6-0.html) Frame Stage Series Alu 7005, 2-fach konifiziert Fork Rock Shox SID RL PopLoc Rear Shock Fox RP2 BV Travel Gabel: 120mm; Hinterbau: 125mm Wheelset Mavic Crossride Brakes Formula RX, 180/180mm Crankset SRAM S 1000 Bottom Bracket SRAM Shifters SRAM X9 Trigger 10-Speed Rear Derailleur SRAM X9 10-Speed Front Derailleur SRAM X9 10-Speed High, Clamp/ 34,9mm Cassette SRAM PG-1030, 10-speed 11-36 Chain SRAM PC-1051 10-Speed Tyres Schwalbe Nobby Nic 2,25" Stem Syntace F 149 Handlebar Easton EA 30 Riser Seatpost Syntace P6 Alu, 31,6 * 300mm Headset FSA No.10 Grips Radon Schraubgriff by Velo Saddle Radon lite by Velo Pedals Aluminium Bärentatze Weight 12,1 kg in RH 16" Merida One-Forty 900-D (http://www.bike-disc...hite-black.html) Configuration: Frame One-Forty-D-Single BSC A-Link Fork Rock Shox Sektor R 140 mm SA Taper Rear Shock X-Fusion O2RL Brakes Shimano BR-M505 hydr. discbrake (180/180mm) Crankset Shimano M552-10 42-32-24 Z. Bottom Bracket Shimano M552 Shifters Shimano SLX Rapidfire Rear Derailleur Shimano Deore XT-10 Front Derailleur Shimano SLX Cassette Shimano CS-HG62-10 11-36 Z. Chain KMC X10 10-speed Hubs Shimano HB-M/FH-M435 Centerlock Spokes black stainless Rims Merida XCD Lite Tyres Schwalbe Nobby Nic Performance 2.25 folding Stem Merida Pro OS Handlebar Merida Pro OS 680 mm R15 Seatpost Merida Pro 2 31.6 mm Headset BC Pro Neck Saddle Merida Sport Pedals XC Alloy Weight 13.4 kg Colours white / black Cena bardzo podobna, ok 5k, różnica w sprzęcie widoczna. Wcześniej byłem zdecydowany na Radona, a teraz chciałbym usłyszeć czy ktoś może ma coś w tym temacie do powiedzenia. Dzięki, pozdrawiam Rafał
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 W temacie Meridy mam do powiedzenia, że w 2013 wchodzi nowy model z zawieszeniem virtualnym, więc radzę poczekać ... i stawiał bym właśnie na tego virtuala.
Peterp079 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Z tych powyższych to bym nie brał żadnego. Popatrz może na Gianta Trance. Moze osprzetowo bez szalu w tej cenie ale konstrukcja i praca zawieszenia sprawdzone i uzywane z zadowoleniem przez wiele osób. Jesli nie to faktycznie poczekaj jeszcze trochę na tą nową Meridę. Ewentualnie całkiem przyzwoitą pozycją jest również Cube AMS.
rebel Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Meride odpuść, OIDP jeździłem takim modelem z wypożyczalni przy Rychlebskich stezkach. Jest słaby, buja dość mocno i zawiecha jest mało czuła na małe i średnie nierówności, w zasadzie to nie czułem że to fullsus. Jeśli chodzi o skok to szukałbym ponad 140 mm, biorąc pod uwagę SAG jakieś 20-30% to już sporo z tego skoku odejdzie. Popatrz (jak już tu wspomniano) na Trance'a albo lepiej Reign'a. Po sezonie dostępny za ca. 6/7 tysi.Ciekawą ofertę ma Canyon ale oni tylko wysyłkowo. W Bielsku jest fajny sklep bodajże Horizon Five czy coś takiego, oni mają kilka znakomitych marek jak Commencal, Cove, Pivot czy Santa Cruz, dobrze doradzają na pewno będziesz zadowolony.
Nehre Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Dzięki za pomoc. Może rzeczywiście ani radon z niewiadomą ramą, ani merida z marnym zawieszeniem nie sa rozwiązaniem. Tranca oczywiście też rozważałem i dalej rozważam, tylko trochę odrzuca mnie reszta osprzętu montowana w tym biku, patrz alivio w x4 za ponad 5k.. ew. jakiś używany sprzęt. Polecacie jakiś sklep z dobrymi cenami na te Gianty czy podobne Fulle? niekoniecznie w pl? Sprawdzę ten Horizon Five, tyle że ja krk a internetowej oferty nie widze.. Pozdrawiam!
Peterp079 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Popatrz po sklepach w CZ. Ja tam kupowalem Trance i mnie wyszedl z przesylka 0 7 stowek taniej niz byl w PL w tym samym czasie w zeszlym roku. Moze akurat
rebel Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Poczytaj emtb.pl tam się kolesie z HF pokazują, tutaj nie wiem, może też. Sądzę że jak kupuje sie rower za relatywnie dużą kasę (jak na rower) to nawet warto pojechać po niego gdzieś dalej. Ktoś tutaj na forum kupił w Czechach, patrząc na heureka.cz też dochodzę do wniosku, że warto by było się przejechać na południe (chociaż masz dużo bliżej niż ja). Ponoć jeszcze można się potargować.
Rulez Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Jest jeszcze taka Merida z virtualnym zawieszeniem (pod inną nazwą ale faktycznie to Merida) : http://www.centurion.de/pl_pl/bikes/2011/123/MTB+Full+Suspension/No+Pogo+600
Sol Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Poczytaj emtb.pl tam się kolesie z HF pokazują, tutaj nie wiem, może też. Sądzę że jak kupuje sie rower za relatywnie dużą kasę (jak na rower) to nawet warto pojechać po niego gdzieś dalej. Ktoś tutaj na forum kupił w Czechach, patrząc na heureka.cz też dochodzę do wniosku, że warto by było się przejechać na południe (chociaż masz dużo bliżej niż ja). Ponoć jeszcze można się potargować. Nie Horizon Five tylko Horizonbikes http://horizonbikes.com/ Dużo fajnych sprzętów, ale jeżeli budżet to 5k, to obawiam się, że poza zasięgiem.
Tomash Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Mówicie panowie o firmach: Horizon Bikes http://horizonbikes.com/ i Crazy Crank http://www.santacruz-pl.com/ Commencal albo Pivot za 5000zł? Santa za 5000? Nie wydaje mi się Jakby dołożyć drugie, a nawet trzecie tyle to coś by z tego było. Poza tym Commencale to nie są czasem jednozawiasy? Ja sam rozglądałbym się za Giantem.
marcin_ostrów Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 120 a 140 , ehhh.... Ja po dwóch latach na 100mm rozglądam się już za czymś większym . I też myślę o Trance , chociaż Stumpi z 140mm kusi , ale to już tylko używka . M
Rulez Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Właściwie ten Radon to dobry rower, tyle że jako "ścieżkowiec" ma jak dla mnie zbyt zawodniczy amor i zbyt maratońską geometrię. Tutaj test wersji 7.0 : Radon Stage 7.0 SL bei mountainbike-magazin.de
rebel Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 A tak sorry pokrzaczyło mi się z zawodami które ci kolesie organizują. http://www.horizonfive.com/ Za pięć będzie ciężko coś kupić, ale bez przesady z tą wielokrotnością. Jakąś Sante za 8 już się wyhaczy, może z gorszą bizuterią ale w końcu o ramę chodzi.
Peterp079 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Tak tyle że 8K tyo zdecydowanie nie 5. Różnica jest bardzo duża.
Nehre Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Napisano 23 Sierpnia 2012 tak jak napisał Kolega powyżej, 8k to już trochę poza budżet. Przyjrzałem się bliżej geometrii wymienionego Radona, i rzeczywiście, małe kąty, krótka górna rura (chociaż to pewnie do obejścia), ale nawet na ścieżkowca przydały by się trochę inne parametry. Ciekawą alternatywą jest jeszcze treck fuel ex, 120/120, chociaż też się tam cenią strasznie.. No nic, jeśli coś znajdę ciekawego albo się na coś zdecyduję dam znać; )Pozdrawiam!
rebel Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Treka bym sobie odpuścił, sam ma Treka HT już drugiego, i mogę śmiało powiedzieć, że obecny Trek to nie ten Trek co kiedyś.Jest dużo gorzej niż w latach dziewięćdziesiątych. Potwierdzają to opinie innych Trekowców. ale wydaje mi się że tendencja ta dotyczy wszystkich dóbr konsumpcyjnych oferowanych obecnie. Zastanów się, może warto poczekać i dozbierać sosu do czegoś lepszego niż iść na kompromisy a potem żałować.
Peterp079 Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Akurat jeśli chodzi o Trek Fuel EX to zbierta bardzo pozytywne opinie. Raczej nie porównywałbym rowerów HT i FS tej samej marki. Często się zdarza dokładnie odwrotnie (np. Merida) że mają super HT a nie bardzo już im wychodzi FS...
f16marcin Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 Kolega w temacie podał linka do bardzo fajnego roweru (a raczej fajnej ramy z takim sobie osprzętem) http://www.centurion.de/pl_pl/bikes/2011/123/MTB+Full+Suspension/No+Pogo+600 Nie wiecie gdzie można dostać taką ramę ? może być inne kolorowanie tylko ten kształt
Nehre Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Parę dni temu przymierzałem się do Treka fuela ex 6 2012, całkiem fajna maszyna, a parenaście dni temu jeździłem na ex6 z 2011. Znajomy, który jest jego właścicielem, oprócz tego, że już mu 120 skok nie pasuje; )nie narzeka na inne rzeczy i ciska nim raczej ostro. Z tego co widzę, w czechach można dostać tranca x3 w okolicach 6k, pasowałoby jeszcze ten 1k zbić w jakiś sposób...; )nawet używek jak na lekarstwo, nie ma lekko..; )pozdro!
Peterp079 Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Jeśli chodzi o używkę to ma tam Ktoś na emtb do zgolenia rocznik 2011 w rozmiarze L.
Nehre Napisano 24 Sierpnia 2012 Autor Napisano 24 Sierpnia 2012 Mówisz o kolesiu który sprzedaje ramke tranca x5? czy moze coś innego? daj namiary..
LukaszBike Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 jakbyś miał w planie wycieczkę do Czech, to aktualnie w cyklopointu mają Meridę http://www.cyklopoint.cz/horske-kolo-merida-one-twenty-2000-d-87d/ - gdybyś do tego wszystkiego przyjechał do Brna, to mam kartę, która uprawnia do kolejnych 10% zniżki.
Eastern Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisano 28 Sierpnia 2012 Tak od siebie - jesli szukasz fulla w gory-140mm to minimum, a warto szukac jeszcze wiecej. Sam stalem niedawno przed kupnem pierwszego fulla, zastosowanie-rekreacyjnie gory. Kupilem wiec x-controla 120/100 i rame po dwoch miesiacach jazdy najwyrazniej zdecyduje sie sprzedac. Do tej pory jezdzilem na xc ht i sprzet fakt faktem ograniczal. Teraz rower z dosyc trailowa geometria ciagnie w terenie jak szalony, a to uczucie kiedy na bardziej technicznych, kamienistych zjazdach czegos brakuje jest potwornie nieprzyjemne. To tak na przestroge.
Peterp079 Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 Bez przesady... Ja już drugi sezon mam przejeżdżony na FS o skoku 120mm i nie mam najmniejszego zamiaru nic wymieniać na większy skok. Więc wcale nie jest powiedziane że każdy zaraz chce zmiany na niewiadomo jaki skok.
LukaszBike Napisano 29 Sierpnia 2012 Napisano 29 Sierpnia 2012 ja rówież był bym ostrożny ze skokiem. U siebie mam 125/125 i według mnie całkowicie wystarcza. Zależy gdzie będziesz jeździł ale im większy skok tym gorzej na podjazdach. Nie każdy potrzebuje skoku 160 mm - często na większości tras nie będziesz w stanie tego wykorzystać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.