Skocz do zawartości

[programy do rejestrowania trasy] Żaden nie nagrywa

Rekomendowane odpowiedzi

@bryla33

Trudno wróżyć na odległość, ale myślę że poprostu Twój odbiornik GPS był włączony ale nie złapał sygnału. Na zrzutach, które zamieściłeś widać, że odbiornik zafiksował się tylko na 4 satelitach i podaje pozycję z dokładnością około 100 metrów, a to bardzo słaby wynik.To że wcześniej w danym miejscu nie miałeś problemu ze złapaniem fixa niestety nic nie znaczy.

@bryla33

Trudno wróżyć na odległość, ale myślę że poprostu Twój odbiornik GPS był włączony ale nie złapał sygnału. Na zrzutach, które zamieściłeś widać, że odbiornik zafiksował się tylko na 4 satelitach i podaje pozycję z dokładnością około 100 metrów, a to bardzo słaby wynik.To że wcześniej w danym miejscu nie miałeś problemu ze złapaniem fixa niestety nic nie znaczy.

@bryla33

Racja... 4 satelity to trochę mało

Powiedz jeszcze gdzie trzymasz telefon podczas nagrywania trasy. Dobrze było by abyś przed trasą złapał Fixa.... na balkonie (jeszcze w domu) tak z 6,7 satelit. Wtedy przy włączaniu na rowerze szybciej znalazł fixa z większej ilości satelit.

Telefon trzymam w tylnej kieszeni w koszulce. Te 4 satelity złapało właśnie z balkonu.

Dobrze było by abyś przed trasą złapał Fixa.... na balkonie (jeszcze w domu) tak z 6,7 satelit. Wtedy przy włączaniu na rowerze szybciej znalazł fixa z większej ilości satelit.

Wystarczy je jednorazowo złapać żeby później łatwiej się z nimi łączyło?

Jakiś czas temu miałem tak, że złapało mi z 25km tylko 7km. Ale później już ok, nie raz łapie po kilkunastu metrach, nie raz po 1km-3km.

Mam Nokie C6 na Symbianie i zawsze uruchamiam WAP w ustawieniach przed jazdją.

Wystarczy je jednorazowo złapać żeby później łatwiej się z nimi łączyło?

Niestety nie. Żeby telefon szybko łapał sygnał trzeba dość często ściągać poprawki.

Poczytaj w sieci o programie GPS Status, u mnie na Galaxy S+ znacznie skrócił czas potrzebny na złapanie fixa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...