szczwanydiplodog Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam. Chciałbym pozbyć się starego amortyzatora który kończy sie w połowie rury sterowej (nie wiem czy to dobrze ująłem) do tego potrzebny był taki adapter który nie tylko przedłużał ale pozwolił mi na założenie mostka na 1,1/8'. Mam teraz problem, gdyz to coś (adapter) był rozporowy i chyba utknął tam :/ Jakieś pomysły by to wyciągnąć? Aha, może te śruby blokują ten adapter? są one rozmiaru 36mm bodajże. Z tego co widze jeden to przeciw kontra ale powinna dać się odkręcić ale się nie da :/ http://pokazywarka.pl/0z92ry/ (pierwsze zdjęcie)
SadurUniBike Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Te sróby służa do skrecenia sterów, stery sa starszej generacji jak odkrecisz mostek+ te nakretki od sterów amorek powinnien swobodnie wylecieć. Nie bardzo rozumiemi o co Ci chodziło ale w jak najlepszy sposób spróbowałem to opisać w moim mysleniu
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2012 Stery zwą sie klasyczne, odkręcając kontrę i nakrętkę wyjmiesz widelec z ramy.
szczwanydiplodog Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Ale o to chodzi że ta górna nakrętka nie chce się wykręcić Odkręcę ją do pewnoego stopnia i tyle :/
Mod Team Puklus Napisano 21 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 21 Sierpnia 2012 musi sie dać odkręcić, one tam mają takie uszczelnienie i to moze przez to, jak nie ręką to kluczem kręc, musi zejść nie ma innej opcji.
marky5 Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Ale o to chodzi że ta górna nakrętka nie chce się wykręcić Odkręcę ją do pewnoego stopnia i tyle :/ Jak to nie chce się wykręcić?Zdjąłeś mostek,bo na fotach widzę,że nie.Bierzesz klucze i dajesz.Jeśli coś blokuje to może powyżej tej nakrętki rura jest zdeformowana przez ten rozporowy adapter?
SadurUniBike Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 zdejmujesz mostek i kluczem <zabka> albo cos w tym stylu odkrecasz kontre i te nakretki i wszystko ladnie wychodzi.
szczwanydiplodog Napisano 21 Sierpnia 2012 Autor Napisano 21 Sierpnia 2012 Więc tak, zdjąłem mostek (głupi nie jestem) i próbowałem wykręcić te 2 nakrętki, kluczem 36. Próbowałem z całej siły ale dochodziło tylko do pewnego momentu i tyle... Więc zakręciłem z powrotem i tak jak myślałem, przeszkadza ten cały adapter, gdyż nie jest to tylko przedłużenie rury sterowej ale równierz przejściówka z 1' na 1 i 1/8'. Więc te 1/8' blokuje nakrętkę -.- A adaptera za cholerę nie wyjmę :/ chyba się w sródku rozklepał
SadurUniBike Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Pozostaje jedynie próbowanie wybijanie jakos rade dać musisz, podgrzej opalarka albo palnikiem a jak nie to boschem i kupuj nowy amor : <
nieborak Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 i tak jak myślałem, przeszkadza ten cały adapter, gdyż nie jest to tylko przedłużenie rury sterowej ale równierz przejściówka z 1' na 1 i 1/8'. Więc te 1/8' blokuje nakrętkę -.- A adaptera za cholerę nie wyjmę :/ chyba się w sródku rozklepał Wkręć trochę śrubę w tą przejściówkę i puknij młotkiem. Ten klin się pewnie zaklinował i trzeba go wybić, możesz przedtem siknąć wd40.
djwiocha Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 To jest oczywiste, ale najpierw trzeba wykręcić potem lekko puknąć (a czasem całkiem mocno), potem dopiero do końca odkręcać> A jak ma wykręcona całkowicie to musi wkręcić żeby miał w co pukać.
nieborak Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 No tak, ważne żeby złapała trochę gwintu. a czasem całkiem mocno Albo większym młotkiem
Mod Team Puklus Napisano 24 Sierpnia 2012 Mod Team Napisano 24 Sierpnia 2012 Jak byś kręcił dostatecznie mocno to by i adapter wypadł ... Odkręcasz śrubę od klina w adapterze, obracasz rower tak by mieć dostęp do sterówki od strony opony, bierzesz młot i jakiś pręt kilka strzałów i wyleci aż do sąsiada. Warto zakropić np wd40 czy innym środkiem penetrującym do rury.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.