Skocz do zawartości

[Rura sterowa] Jak się pozbyć widelca?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym pozbyć się starego amortyzatora który kończy sie w połowie rury sterowej (nie wiem czy to dobrze ująłem) do tego potrzebny był taki adapter który nie tylko przedłużał ale pozwolił mi na założenie mostka na 1,1/8'.

Mam teraz problem, gdyz to coś (adapter) był rozporowy i chyba utknął tam :/ Jakieś pomysły by to wyciągnąć?

Aha, może te śruby blokują ten adapter? są one rozmiaru 36mm bodajże. Z tego co widze jeden to przeciw kontra ale powinna dać się odkręcić ale się nie da :/

http://pokazywarka.pl/0z92ry/ (pierwsze zdjęcie)

Napisano

Te sróby służa do skrecenia sterów, stery sa starszej generacji jak odkrecisz mostek+ te nakretki od sterów amorek powinnien swobodnie wylecieć.

Nie bardzo rozumiemi o co Ci chodziło ale w jak najlepszy sposób spróbowałem to opisać w moim mysleniu

• Mod Team
Napisano

musi sie dać odkręcić, one tam mają takie uszczelnienie i to moze przez to, jak nie ręką to kluczem kręc, musi zejść nie ma innej opcji.

Napisano

Ale o to chodzi że ta górna nakrętka nie chce się wykręcić :( Odkręcę ją do pewnoego stopnia i tyle :/

Jak to nie chce się wykręcić?Zdjąłeś mostek,bo na fotach widzę,że nie.Bierzesz klucze i dajesz.Jeśli coś blokuje to może powyżej tej nakrętki rura jest zdeformowana przez ten rozporowy adapter?

Napisano

Więc tak, zdjąłem mostek (głupi nie jestem) i próbowałem wykręcić te 2 nakrętki, kluczem 36. Próbowałem z całej siły ale dochodziło tylko do pewnego momentu i tyle... Więc zakręciłem z powrotem i tak jak myślałem, przeszkadza ten cały adapter, gdyż nie jest to tylko przedłużenie rury sterowej ale równierz przejściówka z 1' na 1 i 1/8'. Więc te 1/8' blokuje nakrętkę -.- A adaptera za cholerę nie wyjmę :/ chyba się w sródku rozklepał

Napisano

i tak jak myślałem, przeszkadza ten cały adapter, gdyż nie jest to tylko przedłużenie rury sterowej ale równierz przejściówka z 1' na 1 i 1/8'. Więc te 1/8' blokuje nakrętkę -.- A adaptera za cholerę nie wyjmę :/ chyba się w sródku rozklepał

Wkręć trochę śrubę w tą przejściówkę i puknij młotkiem. Ten klin się pewnie zaklinował i trzeba go wybić, możesz przedtem siknąć wd40.

Napisano

To jest oczywiste, ale najpierw trzeba wykręcić potem lekko puknąć (a czasem całkiem mocno), potem dopiero do końca odkręcać> A jak ma wykręcona całkowicie to musi wkręcić żeby miał w co pukać.

• Mod Team
Napisano

Jak byś kręcił dostatecznie mocno to by i adapter wypadł ... :D Odkręcasz śrubę od klina w adapterze, obracasz rower tak by mieć dostęp do sterówki od strony opony, bierzesz młot i jakiś pręt kilka strzałów i wyleci aż do sąsiada.

Warto zakropić np wd40 czy innym środkiem penetrującym do rury.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...