Skocz do zawartości

[Opona] Jaka opona do koła tylnego "Grubości"

xdnowak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , mój problem polega na tym że chciał bym zmienić oponę tylnego koła.

Koło 26cali , grubości felgi 2cm.

Rama odległości ramy obok opony : 7cm (czyli 7cm-1cm na minimalną centre żeby opona nie haczyła o ramę.

Oponę chciał bym kupić w normalnym sklepie u mnie w Rybniku. Problem polega na tym że ja bym chciał jak najgrubszą i w miarę tanią , stara opona ma 2.00. Rowerem jędze po lasach , asfalt , kamienie , chciał bym kupić 2.35 lub 2.45 ale nie wiem czy mi wejdzie. I na dętce pisze mi od 1.75-2-20.

Napisano
Rowerem jędze po lasach , asfalt , kamienie , chciał bym kupić 2.35 lub 2.45 ale nie wiem czy mi wejdzie.

Szerokie opony,jednocześnie są ciężkie.

Do takiego zastosowania wystarczą opony o szerokości 2,25".

Wybór,oczywiście należy do ciebie.Przykładem może być Schwalbe Mady Merry,szerokość 2,35.Cena:79 zł.

Napisano

Ciężkie to pojęcie względne - 2,4 ro ro waży 510 gram - jest ciężka? W liczbach bezwzględnych jest ciężka w porównaniu do węższych ale realnie 100 gramów nie ma żadnego znaczenia (zakładając że opona 2,4 nie jest do ścigania).

To jaka jest opona nie zależy od rozmiaru podanego przez producenta - dany rozmiar jest interpretowany różnie przez różnych wytwórców, nawet w ramach różnych modeli przez tego samego producenta.

Załóż najszerszą jaka ci podpasi i jaka wejdzie - różnica komfortu i trakcji jest duża.

Napisano

Ok , ale czy do tej obręczy 20mm taka 2,25" wejdzie mi ? Nie zrobi się tak zwana żarówka , albo tak samo do ramy bo ja nie wiem czy nie ma jakiś ograniczeń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...