kolcichy Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam Użytkuję Specialized Carve Comp 29er od 1500tys km. Tylną tarczę posiadam taką Shimano BR-M446 hydrauliczne, tarcza 160mm Już raz była prostowana. Teraz bardzo mocno trze, wydając mocno metaliczne dźwięki (porównywalne do dźwięku wytartych do zera klocków w samochodzie w trakcie hamowania). Tarcie jest chwilowe w trakcie jednego obrotu (ewidentnie krzywa tarcza w jednym miejscu). W serwisie powiedziano mi, że mam się do tego przyzwyczaić, że tak po prostu jest z tarczami hamulcowymi... Hmm... Dźwięk wyprowadza mnie z równowagi i bardzo przeszkadza w trakcie treningu... Tak faktycznie jest, że te tarcze tak hałasują (naprawdę dźwięk jest mega)? Dodam, że jak na stojąco przechylę się na kierownicę w trakcie jazdy (bez obciążenia na tylne koło) hałas ustaje do zera. Mam tarczę wymieniać, czy faktycznie przyzwyczaić się do dźwięku ostrzenia noży?? Dzięki za wszelką pomoc. Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Miałem podobny problem. Początkowo zawsze przystawałem i ręcznie "doginałem" tarczę by nie tarło, lecz problem wracał. Ostatecznie przyzwyczaiłem się do tego i problem sam ustał. Skoro samo przyszło - samo pójdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Użytkuję Specialized Carve Comp 29er od 1500tys km. 1,5mln kilometrów ? o ja pierdacze O_O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolcichy Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Oj czepiasz się :-) Miało być 1,5 tys :-) Miałem podobny problem. Początkowo zawsze przystawałem i ręcznie "doginałem" tarczę by nie tarło, lecz problem wracał. Ostatecznie przyzwyczaiłem się do tego i problem sam ustał. Skoro samo przyszło - samo pójdzie Rozumiem, że przestało trzeć, tak? Czy problem ustał, bo się przyzwyczaiłeś :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jeśli wiesz, że to krzywa tarcza i nie da się jej wyprostować to kup nową problem zniknie. Jeśli nie jesteś pewien, a możesz pożyczyć tarczę lub całe koło (mniej roboty) od kolegi to wtedy będziesz miał już pewność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bociek28 Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 witam przyłacze si do pytania tylko troche w innym sensie:) chce kupic nowe okładziny a jako że jestem na wczasach nie jestem w stanie sprawdzic jakie okładziny sa w hamulcach montowane (jaki kształt) a nie znalazłem na allegro koll stopów czerwonych pod zaciski 446,czy mógł by mi ktoś z Was pomóc w tej sprawie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeep Napisano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 witam przyłacze si do pytania tylko troche w innym sensie:) chce kupic nowe okładziny a jako że jestem na wczasach nie jestem w stanie sprawdzic jakie okładziny sa w hamulcach montowane (jaki kształt) a nie znalazłem na allegro koll stopów czerwonych pod zaciski 446,czy mógł by mi ktoś z Was pomóc w tej sprawie?? Jasne, właśnie takowe zamontowałem potrzebujesz modelu 620 http://xtrabike.pl/403/1183,1,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 28 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Oj czepiasz się :-) Miało być 1,5 tys :-) Rozumiem, że przestało trzeć, tak? Czy problem ustał, bo się przyzwyczaiłeś :-) Tak, wystarcza chwilę pojechać na hamulcu i u mnie problem znika. ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolcichy Napisano 28 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 No mi jakoś nie znika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomiz1 Napisano 31 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Wiesz dlaczego niektórzy jeżdżą z głośną muzyką? ...bo nie słyszą jak im się samochód rozsypuje. ;p Najwyższa pora chyba włożyć radio do ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.