Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe]Shimano BR-M446 - hałas przy hamowaniu

kolcichy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Użytkuję Specialized Carve Comp 29er od 1500tys km. Tylną tarczę posiadam taką Shimano BR-M446 hydrauliczne, tarcza 160mm

Już raz była prostowana. Teraz bardzo mocno trze, wydając mocno metaliczne dźwięki (porównywalne do dźwięku wytartych do zera klocków w samochodzie w trakcie hamowania). Tarcie jest chwilowe w trakcie jednego obrotu (ewidentnie krzywa tarcza w jednym miejscu). W serwisie powiedziano mi, że mam się do tego przyzwyczaić, że tak po prostu jest z tarczami hamulcowymi... Hmm... Dźwięk wyprowadza mnie z równowagi i bardzo przeszkadza w trakcie treningu...

Tak faktycznie jest, że te tarcze tak hałasują (naprawdę dźwięk jest mega)? Dodam, że jak na stojąco przechylę się na kierownicę w trakcie jazdy (bez obciążenia na tylne koło) hałas ustaje do zera.

Mam tarczę wymieniać, czy faktycznie przyzwyczaić się do dźwięku ostrzenia noży??

Dzięki za wszelką pomoc.

Piotrek

Oj czepiasz się :-) Miało być 1,5 tys :-)

Miałem podobny problem. Początkowo zawsze przystawałem i ręcznie "doginałem" :laugh: tarczę by nie tarło, lecz problem wracał.

Ostatecznie przyzwyczaiłem się do tego i problem sam ustał. Skoro samo przyszło - samo pójdzie

Rozumiem, że przestało trzeć, tak? Czy problem ustał, bo się przyzwyczaiłeś :-)

Jeśli wiesz, że to krzywa tarcza i nie da się jej wyprostować to kup nową problem zniknie. Jeśli nie jesteś pewien, a możesz pożyczyć tarczę lub całe koło (mniej roboty) od kolegi to wtedy będziesz miał już pewność.

witam przyłacze si do pytania tylko troche w innym sensie:) chce kupic nowe okładziny a jako że jestem na wczasach nie jestem w stanie sprawdzic jakie okładziny sa w hamulcach montowane :) (jaki kształt) a nie znalazłem na allegro koll stopów czerwonych pod zaciski 446,czy mógł by mi ktoś z Was pomóc w tej sprawie??

witam przyłacze si do pytania tylko troche w innym sensie:) chce kupic nowe okładziny a jako że jestem na wczasach nie jestem w stanie sprawdzic jakie okładziny sa w hamulcach montowane :) (jaki kształt) a nie znalazłem na allegro koll stopów czerwonych pod zaciski 446,czy mógł by mi ktoś z Was pomóc w tej sprawie??

Jasne, właśnie takowe zamontowałem

potrzebujesz modelu 620

http://xtrabike.pl/403/1183,1,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...