djdan Napisano 20 Sierpnia 2012 Napisano 20 Sierpnia 2012 Witam! Tak jak w temacie, mam dylemat co kupić. Prosiłbym o poradę czy lepszy jest licznik przewodowy, czy bezprzewodowy. No i który model wybrać. Jeśli macie jakieś propozycje liczników innych marek, bardzo bym prosił. Kwota do 130zł Pozdrawiam!
s3bek Napisano 21 Sierpnia 2012 Napisano 21 Sierpnia 2012 Osobiście używam licznika bezprzewodowego. Zaleta to przedewszystkim brak dodatkowego przewodu :-) Tak się. sklada że posiadam sigme 1609. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza:-)
lajtspid Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja też mam 1609, ale na kablu Mi kabelek nie przeszkadza, a licznik jest tańszy (w zakupie i eksploatacji).
djdan Napisano 22 Sierpnia 2012 Autor Napisano 22 Sierpnia 2012 Tańszy w zakupie, to wiadomo, a w eksploatacji? O co ci dokładnie chodzi? Pzdr!
kenzo Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Tańszy w zakupie, to wiadomo, a w eksploatacji? O co ci dokładnie chodzi? Pzdr! Pewnie o to, że rzadziej wymienia się baterie
gajutrw Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja mam 1200 i rowniez nie narzekam. Jedyna wada jest gumka ktora trzyma czytnik przy amorku, szybko peka Dlatego teraz wolalbym z kablem
elton29 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 No ale czy warto dokładać do 1609? Co ma takiego wartego prawie połowę ceny 1009?
cobraMC Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 dla mnie możliwość podłączenia czujnika kadencji i praca z dwoma podstawkami, po za tym zdarzało mi się używać termometru i podświetlenia
s3bek Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 No ale czy warto dokładać do 1609? Co ma takiego wartego prawie połowę ceny 1009? Imo dla samego podświetlenia jeżeli jeździsz w późnych godzinach warto.
gajutrw Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 W poznych godzinach ja sobie doswietlam lampka czolowa Wiec za roznice w cenie, moglbym miec nastepny gadzet na glowie
arw Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Podswietlanie bardzo przydatna opcja, termometr też się przydaje. Posiadam od niedawna 1609 i licznik jest bardzo przyjemny w uzytkowaniu, ma czytelny ekran, fajną nowoczesną czcionkę i.. jedno z ważnych opcji - menu rozłożone na dwa przyciski, jedno dla wskazań bardziej znaczących, drugie dla mniej znaczących, przez co poprawia wygodę. 1609 jako jedyne z wymienionych zapamietuje ODO po wymianie baterii, choć przy możliwości korekcji ODO, jest to mniej istotne... Mozliwosc zalozenia czujnika kadencji za 22zł. Polecam wersję przewodową.
waldi79 Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Podswietlanie bardzo przydatna opcja, termometr też się przydaje. Posiadam od niedawna 1609 i licznik jest bardzo przyjemny w uzytkowaniu, ma czytelny ekran, fajną nowoczesną czcionkę i.. jedno z ważnych opcji - menu rozłożone na dwa przyciski, jedno dla wskazań bardziej znaczących, drugie dla mniej znaczących, przez co poprawia wygodę. 1609 jako jedyne z wymienionych zapamietuje ODO po wymianie baterii, choć przy możliwości korekcji ODO, jest to mniej istotne... Mozliwosc zalozenia czujnika kadencji za 22zł. Polecam wersję przewodową. 1609 docenisz po pewnym okresie użytkowania. Warto zainwestować w wersję bezprzewodową.
arw Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 1609 docenisz po pewnym okresie użytkowania. Warto zainwestować w wersję bezprzewodową. 1609 doceniłem od 1-szych godzin użytkowania :-) Poźniej mogę się ew. zniechęcić i dostrzec wady. Pozyjemy zobaczymy. Wersji STS nie polecam, dodatkowa obsługa, mogące wystąpić problemy w transmisji, większa masa, wieksza CENA. Za zaoszczedzone pieniadze lepiej kupić kolejny gadżet, albo ciuch, bo kabelek nie stanowi specjalnie dyskomfortu, tudzież gorszej estetyki.
eriko Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Kupiłem sigme, ale w mojej nie działa poswietlenie!!!:(wciskam własciwe przyciski ,pojawia sie napis LIGHT ON i nic si,ę nie dzieje....może macie jakąś teorie na ten temat...??
arw Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Kupiłem sigme, ale w mojej nie działa poswietlenie!!!:(wciskam własciwe przyciski ,pojawia sie napis LIGHT ON i nic si,ę nie dzieje....może macie jakąś teorie na ten temat...?? Rozumiem, że sprawdzałeś w idealnie zaciemnionym miejscu celem przekonania się o awarii?
cobraMC Napisano 22 Sierpnia 2012 Napisano 22 Sierpnia 2012 Podświetlenie działa po naciśnięciu dowolnego przycisku. Nie świeci się na stałe, bo baterie za szybko by padały.
djdan Napisano 23 Sierpnia 2012 Autor Napisano 23 Sierpnia 2012 Kurcze, nie wiem co kupić, bo bezprzewodowe zbierają coraz to gorsze opinie, a te z kabelkiem są zazwyczaj czarne. A ja mam biały rower i nie widzę u siebie czarnego kabla wyowijanego po białym fox'ie. A co sądzicie o 1009 STS? Kuzyn ma przewodowy i sobie chwali, ale już mu wyleciały wszystkie przyciski i musiał je kleić. Czy w bezprzewodowym też tak się dzieje? I czy nie gubi sygnału? Pzdr!
KamilN Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 tez mam sigme 1609 wired z kadencja i jestem z niej bardzo zadowolony, poza jednym denerwujacym detalem: schodzi z niej pseudo chrom, licznik jest na rowerze od marca, ma nalatane ok 3kkm i juz praktycznie nie ma na nim srebrnej warstwy. nawet raz czy dwa musialem sie przed kobieta tlumaczyc co na mnie robi brokat skoro twierdzilem, ze bylem pojezdzic rowerem
arw Napisano 23 Sierpnia 2012 Napisano 23 Sierpnia 2012 tez mam sigme 1609 wired z kadencja i jestem z niej bardzo zadowolony, poza jednym denerwujacym detalem: schodzi z niej pseudo chrom, licznik jest na rowerze od marca, ma nalatane ok 3kkm i juz praktycznie nie ma na nim srebrnej warstwy. nawet raz czy dwa musialem sie przed kobieta tlumaczyc co na mnie robi brokat skoro twierdzilem, ze bylem pojezdzic rowerem Poznałem ten defekt już jakoś wcześniej i faktycznie pod względem estetycznym niezbyt ciekawie to musi wypadać. Może jest na to jakiś sposob, np. odpowiednia konserwacja jakimś preparatem co jakiś czas?
eriko Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Rozumiem, że sprawdzałeś w idealnie zaciemnionym miejscu celem przekonania się o awarii? Sprawdzałem w całkowitej ciemnośći i niestety nie wykazywał najmniejszych chęci do podswietlenia...:(czyli pewnie awaria!!!a czy ustawienie kontrastu może miec jakies znaczenie???
djdan Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 A co powiecie o tych 2 licznikach firmy VDO? http://allegro.pl/nowy-licznik-rowerowy-vdo-x2dw-bezprzewodowy-sz-n-i2577332359.html http://allegro.pl/licznik-vdo-x3dw-bezprzewodowy-i2566513656.html Prosiłbym o opinie o zarówno tych 2 licznikach jak i o firmie VDO. Z góry dzięki! Pozdrawiam!
arw Napisano 25 Sierpnia 2012 Napisano 25 Sierpnia 2012 Sam kierowałem się wyborem: albo Sigma 1609, albo VDO X2. Funkcje podstawowe mają niemal identyczne, nie wiem tylko co to za alarm ma zaaplikowany X2. Na korzyść VDO przemawia bardzo fajny wyświetlacz, jednocześnie widzisz predkosc, czas, kadencje i dowolną funkcję, jednak SIGMA wygrała na rzecz podświetlania i temperatury powietrza. Ponadto VDO ma lepiej opracowane mocowanie, bo gumkowe od Sigmy jest mało profesjonalne choć wersje m.in. 1609 można spiąć opaskami ZIP, choć to dla mnie półśrodek. Teraz minusy VDO - brak podswietlania, temperatury i... co najgorsze, ciezko z częsciami zamiennymi, czujnik/nadajnik kadencji o wiele drozszy niż Sigmy Musisz sam podjąć decyzję na podstawie oczekiwań
djdan Napisano 25 Sierpnia 2012 Autor Napisano 25 Sierpnia 2012 OK, a co z sygnałem (bo chodzi o bezprzewodowy). Nie przerywa? Bo głównie o to mi chodzi. Bo funkcje mam wypisane i mogę sobie je przeanalizować, co jest mi potrzebne, a co nie. Akurat podświetlenie nie jest mi (chyba) potrzebne, bo nie jeżdżę w nocy, ale temperatura mogłaby się przydać. Za to VDO ma język PL w menu i tak jak napisałeś, fajny wyświetlacz. W sumie, to jestem zdecydowany go kupić, tylko napiszcie mi, czy sygnał nie przerywa, nie ma żadnych przekłamań i czy można później dołożyć sobie kadencję (chodzi o VDO X3DW). Pozdrawiam!
dziczku Napisano 26 Sierpnia 2012 Napisano 26 Sierpnia 2012 Forum czytam od dawna, ale wydaje mi się, że to mój pierwszy post. Witam więc wszystkich A teraz do rzeczy - od kilku miesięcy posiadam Sigmę 1609 STS i jak na razie wszystko działa bez zarzutu. Gumki mocujące od razu spoczęły w szufladzie na rzecz zipów, choć przewlekanie ich przy mocowaniu czujnika to katorga. No ale dzięki temu wszystko trzyma się jak należy. Od razu po zamontowaniu postanowiłem sprawdzić jak działa - ku mojemu zdziwieniu natychmiast osiągnąłem 50 km/h ledwo poruszając nogami Po prostu zapomniałem zdjąć stary magnes. Swoją drogą - ten od Sigmy jest duży i bardzo dobrze trzyma się szprychy - powiedziałbym nawet, że aż za dobrze. Lepiej od razu założyć w odpowiednim miejscu, bo bardzo ciężko się go zdejmuje. Opóźnienie w pokazywaniu prędkości zaraz po ruszeniu jest dość standardowe - kompletnie nie przeszkadza tym bardziej, że dystans jest zliczany od razu. Przy odpowiednim ustawieniu średnicy koła odległość na kilkunastokilometrowej trasie zgadza się co do 10 metrów (w porównaniu ze starym licznikiem oraz dokładnym wyznaczeniem trasy na Google Earth). Jest więc idealnie. No i na koniec to co najważniejsze w tym liczniku - kodowanie. Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby coś zakłóciło jego pracę, a to bardzo wielki plus Sigmy i jednocześnie porada dla ciebie - jeśli sygnał w VDO X3DW nie jest kodowany, a chyba nie jest, będziesz musiał się pogodzić z tym, że od czasu do czasu wskazania będą z kosmosu - coś typu prędkość 99 km/h - coś co miałem w starym liczniku, a co spowodowało, że sprawny, podobnie jak gumki od Sigmy, spoczął w szufladzie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.