Skocz do zawartości

[amortyzator] 80-100mm, ok 700zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Sprawa wygląda tak, że wykonałem niezaplanowaną ewolucję na rowerze i amortyzator troszkę zaniemógł. Zaniosę go do serwisu ale nie wróżę nic dobrego (skrzywienie ok 7mm i dziwne stuki).

Za wczasu planuję więc zakup innego, no bo pewnie na tym się to skończy.

Do tej pory miałem Manitou Slate Comp ffd 130mm ale jest (był) za wysoki i wolę coś niższego.

Dobrze jakby był w miarę miękki bo ważę tyle co nic.

Jeżdżę gównie po lasach ale nie znaczy to, że amor może być słaby. Ten właśnie nie wytrzymał mojego traktowania:/

Czytałem różne wątki i ludzie polecali (ja się nie znam ale celuję w rock shoxa):

RS Tora 318

Suntour Epicon

Amortyzator ma być pod tarczówki i, wiem, że to głupie, najlepiej czarny (aż mi wstyd, że piszę o kolorze:)

Najlepiej 100mm, czasem gdzieś sobie skoczę więc 80 może być mało.

Cena 600-700 zł. Niby mogę dołożyć trochę ale wolałbym nie wydawać zbyt wiele.

Napisano

Można dostać rs Rebę,albo foxa jak trafi sie na okazje na allegro...

Ale to już ryzyko. Wiadomo, że lepiej wybrać coś z wyższej półki ale bezpieczniej kupić nowy.

Napisano

Można dostać rs Rebę,albo foxa jak trafi sie na okazje na allegro...

Poczytałem, pomyślałem i ta reba zaczyna mnie kusić. Trochę się boję używek ale może nie będzie tak źle.

Napisano

Trochę głupio pisać 2 posty jeden pod drugim, ale jak wyedytuję to i tak nikt nie przeczyta:/

Oglądałem ostatnio allegro i szukałem tej Reby ponieważ mój amor już definitywnie idzie do piachu.

Mam do was pytanie, czym konkretnie różnią się te amory? Są Race, SL, TK itp. Skoro już kupuję Rebę to chciałbym wiedzieć jaki kupuję :) Na razie nie ma zbyt wiele aukcji ale może ktoś coś podpowie?

Napisano

Chyba nie ma Reby TK - ten skrót oznacza tłumik typu Turn Key, czyli najprostszy tłumik, gorszy od Motion Control. Jak będziesz szukał jakiegoś Rock Shoxa to lepiej z MC. Kupowanie używanego amora wiąże się niestety z ryzykiem. Kupiłem Recona Race niby od zaufanego sprzedawcy, ładnie wyglądał i musiałem na początek wyłożyć trochę kasy na naprawę po dwóch tygodniach jazdy. Więc bądź przygotowany na koszty serwisu.

Poszukaj na allegro Manitou Drake'a. Niedawno były do kupienia nowe po demontażu z rowerów. Może znajdziesz w sklepach internetowych RST Titan Air lecz jest on dosyć wysoki od osi do korony. Rozważ Suntour Epicona - posiadacze go chwalą.

Napisano

Ja bym wziął marzocchi > amortyzator Marzocchi Marathon R NOWY (2584689950) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nowe roczniki nie są już awaryjne, system AER też jest polecany i chwalony min. przez bikeboard. Waga może nie dorasta do foxów czy reby ale zapewnia mu wytrzymałość, to sprzęt na lata.

Masz tu test corsy z takimi samymi bebechami jak marathon > http://testy.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,amortyzator-marzocchi-corsa-superleggera-lr-2011

Napisano

Drake z allegro- licytacje 80mm wersji kończą się w okolicy 400zł.

Amorek fabrycznie nowy, czasem przyda się serwis i wymiana oleju ale wiemy co dostajemy.

Z używkami to loteria...

Spinner to nieco egzotyczny amor- brak części i doświadczenia w serwisowaniu, chociaż reasony są niby ok.

Tora to straszny kloc. Raidon też klocek ale chociaż tani.

Epicony są ok

Napisano

http://allegro.pl/ro...2563969974.html

Info z www: Custom RockShox Reba TK, Turn Key damper, Solo Air, alloy steerer, rebound adj. w/ LO, disc only, 120mm travel

Tu jest Reba TK, z demontażu.

Miałem licytować ale skoro TK nie oznacza nic dobrego to się wstrzymam.

Nie będę też się aż tak spieszył z zakupem bo widzę, że mam co chwilę inne nastawienie. Kusi mnie nówka później używany. Teraz znowu przeraża mnie koszt serwisu.

Może podniosę budżet do 800zł i poszukam czegoś nowego. Pamiętajcie, że jestem bardzo lekki więc amor musi być w miarę miękki lub regulowany.

Na jakimś portalu widziałem oceny/testy marzocchi i nie wypadał źle. Może coś z tej firmy jednak...

Jest jeszcze sprawa montażu hamulca. Z tego co się orientuję u mnie jest PM.

Napisano

Kolor biały jeszcze jakoś przejdzie (mam wszystko czarne na ramie matowej cube'a). Może nawet ładnie by się komponował:)

Zainteresował mnie ten epicon. Jak na taką cenę waga jest całkiem fajna. No i jeszcze sezon by mi się nie skończył bo z dostępnością nie ma problemu.

Tylko te Epicony też chyba różne są?

http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-r-l-d-100mm-2012-czarny-i2572227371.html

http://allegro.pl/suntour-epicon-lod-100mm-amortyzator-2012-3-kolory-i2586253925.html

Do RST jakoś nie jestem przekonany. Może mam uprzedzenia, ale zawsze mawiało się, że są raczej nie warte uwagi.

Teraz jeszcze 2 głupie pytania:

- czy jest przejściówka z IS na PM, ew czy są te same modele amorów z różnymi mocowaniami?

- długość rury sterowej ponad 25cm, ja miałem 19,5cm. Czy tu też są różne wymiary czy się to po prostu na chama ucina?

Napisano

Jak z 2011 jak w tytule aukcji jest 2012. Chyba że sprzedawca leci w kulki.

Napisano

Niepotrzebnie uprzedzasz się do RST. Te z wyższej półki są bardzo dobre. Kiepskie są tylko te najtańsze, ale to tak samo jak np. tańsze Suntour. Epicon, owszem pracuje poprawnie ale bez rewelacji. First Air na pewno o wiele lepiej.

No i masz w nim więcej regulacji.

Napisano

#1 Adaptery

#2 Sterówkę się ucina, ale trzeba ptem nabic gwiazdkę.

Adapter! Tego słowa mi brakowało:) Ja szukałem przejściówki;)

Dobrze, że jest coś takiego.

Gwiazdkę trzeba kupić nową czy można wykorzystać (wyjąć?) tą ze starego amora?

Niepotrzebnie uprzedzasz się do RST. Te z wyższej półki są bardzo dobre. Kiepskie są tylko te najtańsze, ale to tak samo jak np. tańsze Suntour. Epicon, owszem pracuje poprawnie ale bez rewelacji. First Air na pewno o wiele lepiej.

No i masz w nim więcej regulacji.

Tylko RST jest słabiej dostępny, z tego co widzę. I cena trochę wyższa.

No, chyba, że każdy uważa, że warto dopłacić? Ale to niedługo przebiję tysiąca a miało być troszkę taniej:/

W każdym razie dzięki za porady. Wiem już trochę więcej i chyba zbliżam się do końca. Sagitt trochę namieszał (pozytywnie) z tym RST ale warto rozważyć każdy zakup.

Jak już padnie na konkretny model (zostały właściwie 2, z przewagą epicona) to poproszę was jeszcze o skomentowanie konkretnego wyboru skoro są takie jazdy z opisami - rok 2011/12...

Napisano

Czychaj na używkę reby albo foxa w tej cenie dorwiesz lajtowo. Sam się skusiłem na używkę i jestem prze zadowolony, poza tym tam się nie ma co zepsuć najwyżej uszczelki i oleum wymienisz, przy zakupie trzeba mieć oczywiście łeb na karku i tam też umieszczone oczy, nie w du*ie.

Ten okaz całkiem całkiem

http://allegro.pl/rock-shox-reba-sl-dual-air-100mm-poplock-tanio-i2594855484.html

Napisano

Nowy model Epicona z roku 2012 dostaniesz w Polsce tylko w dwóch sklepach: Eurobike.pl (importer) za 1099 zł i Sparrow-bike.pl (sklep o różnych opiniach) za ok. 730 zł. Inne Epicony to model produkowany w latach 2009-2011. Nadal radzę Ci RST - owszem kosztuje sporo ale to najwyższy model tej firmy, używany w zawodach, chwalony przez użytkowników. Poszukaj opinii. Epicon to taki "poprawny" amor ale czasem się słyszy że coś w nich łupie, trze i to jeszcze na gwarancji.

Napisano

Sparrow-bike.pl (sklep o różnych opiniach) za ok. 730 zł.

Sosnowiec. No to mam parę km, można jakby coś podjechać i odebrać osobiście.

http://allegro.pl/sr-suntour-epicon-r-l-d-100mm-2012-czarny-i2572227371.html

Tu mam Sosnowiec. Pewnie poza aukcją można coś urwać jeszcze.

http://allegro.pl/amortyzator-rst-first-platinium-air-26-1-1-8-i2570645811.html

No faktycznie, nie wygląda to źle. No i w końcu jest gwarancja 2 lata, hamulce PM.

Używki jednak odpuszczam już definitywnie.

Zostają te dwa modele. Sagitt ma dar przekonywania bo ten RST zaczyna mi pasować. Bez jaj z hamulcami, gwarancja w końcu jest.

A jak inni się zapatrują na taki wybór? Kupujemy RST? Myślę, że i tak będzie kosmos w porównaniu z tym amorem, którego wykończyłem.

Regulacje przy mojej wadze też są ważne.

• Mod Team
Napisano

Epicon też ma mocowanie PM.

Ale zastanawia mnie fakt,ze w Velo ( oficjalny dystrybutor RST) First Platinum Air kosztuje parę groszy więcej.

http://www.velo.pl/produkty/?m=12&pk=%&id=3442

Jakoś mi ta cena nie pasuje.... Może to OEM jakiś....

Zapytaj sprzedawcę ,czy RST to wersja BOX- jeśli to OEM ( czyli nie BOX ) to z gwarancją u dystrybutora nie będzie tak prosto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...