Skocz do zawartości

[serwis] Sciąganie roweru na lewą stronę.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od jakiegoś czasu mam problem z jazdą na wprost nigdy nie miałem takiego problemu, a teraz odczuwam jakieś dzwine ściąganie roweru na lewą stronę. Najgorsze jest to, że uwielbiam jeździć na trasy powyżej 200 km i nie raz puszaczam ręce i cały czas musze korygowac pozycję co jest męczocę.

Jakie mogą być przyczyny.

Wyeliminowałem już opony na każdym komplecie jest tak samo oraz wycentrowanie kól.

Napisano

Sprawdź czy koła nie mają bicia i są prosto w zaciskach, sprawdź czy masz prosto założoną kierownicę (nie jest "przekrzywiona" w którąś ze stron), albo... czy masz prosto siodełko - u mnie i to potrafiło wpływać na kierunek jazdy.

Sprawdź czy sztyca jest prosta, choć bocznie raczej jej nie skrzywiłeś - sprawdź, może jednak.

Napisano

Swoją drogą to zawsze mnie zastanawiało czy lefty znosi na którąś stronę czy jest tak wyważony że nie znosi? ;D. Tak jak koledzy pisali sprawdź czy koło siedzi równo w zasickach, czy siodełko jest prosto no i ewentualnie czy kierownica jest pośrodku mostka.

Napisano

Witam.

Miałem taki sam problem, tylko że mnie ściągało w lewo. Okazało się, że jedna strona siodełka jest niżej niż druga, przez co siedziałem przechylony na lewą stronę.

Napisano

Miesiąc temu miałem podobny problem - podczas jazdy jakby coś mimo woli skręcało mi minimalnie kierownicę w lewo i rower sobie skręcał co musiałem korygować. Po zmianie kół nie mam problemu. Myślę, że problem leżał w piaście.

Napisano

za ściąganie odpowiada pochylenie koła na bok oraz złe wyważenie. Często osoby z bocznym skrzywieniem kręgosłupa mają problemy z jazdą "bez trzymanki".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...