Skocz do zawartości

[działanie Avidów] Elixir. Hamulec wpada w rezonans podczas hamowania

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy tylnego hamulca Elixir R

podczas delikatnego hamowania na klockach standardowych wpada w rezonans. Hamulec drży i wydaje odgłos niemiłosierny.

Tarcze mam HS1, na G3 objaw był podobny. Czy to jest objaw Avidów?

Nie to nie jest normalny objaw pracy Elixirów R ...

Nie odnotowałem żadnych dziwnych efektów rezonansowych ani na ARO-08 (tutaj były tylko efekty spowodowane sporym powycinaniem tarczy), aktualnie na G3CS też nic dziwnego się nie dzieje ...

Klocki fabryczne Avida półmetalowe.

Sprawdź czy tarcze masz dobrze skręconą z piastą ... najlepiej poluzuj śruby i dokręcaj stopniowo na krzyż.

Sprawdź czy zacisk masz równo i dobrze przykręcony do ramy.

Pozdro

Winna może być rama...

że niby nie sztywna?

Nie do końca, ale może. Głupi jest objaw, bo jak klocki się rozgrzeją to nie ma rezonansu. Jak ostygną to pojawia się ogromy rezonans (delikatne hamowanie). Umyłem tarcze i dziś było ok. Ale to kwestia pewnie jeszcze 2 wycieczek i stan powróci.

Myślę nad zmianą tarcz samych. W poprzednim rowerze z sztywną rama miałem to samo z tyłu (Kona Hoss). Jestm zmęczony ustawianim, piszczeniem elixirów/juicy od 3 lat.

Powinieneś po prostu kupić normalne hamulce, Shimano.

Andrzej, przeprowadziliśmy już niejedną rozmowę. Kupię jak będę miał 100% pewność czego to kwestia. Niedługo będzie zjazd cenowy posezonowy więc kto wie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...