Gość Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Jakieś doświadczenia macie? Przeszkody w takim rozwiązaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonix Napisano 19 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Brak przeszkód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kippis81 Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 To ja nieco poszerzę pytanie, bo też zastanawiam się nad zmianą tarcz. Rozważam albo Avid HS1 albo Shimano XT, co polecilibyście do Avid Elixir R? Mocowanie na śruby jeśli ma to jakiekolwiek znaczenie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Na HS1 nie jeździłem, moje Juicy 7 bardzo fajnie współpracują z tarczą Shimano RT-76 i w sumie jak dotąd lepszych tarcz nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Pająk z tarczy Shimano może minimalnie zawadzeać o zacisk hamulca, przynajmniej u mnie tak było, musiałem delikatnie spiłować element zacisku Elixirów CR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Czyli będzie obcierał zacisk. Czytałem już kilka opinii to potwierdzających. Afly, juicy to nie elixiry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 20 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ociera minimalnie, spiłowanie zacisku jest symboliczne, wg. mnie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Ociera minimalnie, spiłowanie zacisku jest symboliczne, wg. mnie warto. Paweł opisz mi jeszcze mój drogi przyjacielu siara jak wpływa praca nowych tarcz na komfort i jakość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kippis81 Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Myślę, że piłowanie zacisku, choćby nie wiem jak symboliczne raczej wolę sobie odpuścić... Czyli jednak HS1. Ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? Myślę, że piłowanie zacisku, choćby nie wiem jak symboliczne raczej wolę sobie odpuścić... Czyli jednak HS1. Ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Myślę, że piłowanie zacisku, choćby nie wiem jak symboliczne raczej wolę sobie odpuścić... Czyli jednak HS1. Ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? Myślę, że piłowanie zacisku, choćby nie wiem jak symboliczne raczej wolę sobie odpuścić... Czyli jednak HS1. Ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia? po co piszesz u mnie o hs1 skoro jest o slx,xt,xtr ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 21 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Tarcze Shimanowskie są mniej wiotkie, więc mniejsze problemy z ocieraniem (nie dzwonią) używam orginalnych klocków Avida, po zamoczeniu np na postoju hamulce "jęczą" ale chwili jazdy z hamowaniem uspokajają się. Hamulce nie nagrzewają się mocno, nie ma spadku siły hamowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 6 Września 2012 Udostępnij Napisano 6 Września 2012 Tarcze Shimanowskie są mniej wiotkie, więc mniejsze problemy z ocieraniem (nie dzwonią) używam orginalnych klocków Avida, po zamoczeniu np na postoju hamulce "jęczą" ale chwili jazdy z hamowaniem uspokajają się. Hamulce nie nagrzewają się mocno, nie ma spadku siły hamowania. Tarcza XT faktycznie fajna, ale dopasowanie do Avidów to jednak rzeźba i z perspektywy czasu nie polecam. U mnie: Avid Elixir CR 2010 (mag) przód 203mm + tarcza Shimano XT SMRT76 -wymagała zdystansowania adapterów podkładkami, bo dotykała czubkiem wewnętrznej części zacisku (pomiędzy klockami) - to raczej nie do splanowania... -konstrukcyjnie tarcza bardziej odstaje od piasty bo jest nitowana do pająka, więc jest na mikrometry od zacisku -regulacja upierdliwa, bo to nie ten system, więc trzeba się nakombinować żeby podeszło i imo hamulec nie pracuje w "sweet spocie" tylko na dewiacji lekkiej. Przy pierwszej okazji wrócę do zwykłych tarcz, gra nie warta świeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.