Skocz do zawartości

[rower] dylemat nad rowerem szosowym

tomonek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Od kilku lat jeżdżę sobie rowerkiem - góralem, lekko przystosowanym pod miasto / ulicę – węższe opony typu slick.

Ubiegłego sezonu zrobiłem 5000+km, jeżdżąc po Warszawie i miejscowościach dookoła niej.

np. Mińsk Mazowiecki, Góra Kalwaria, Nowy Dwór Mazowiecki i wiele innych.

Sporadycznie udaję się w las / polne drogi. Można policzyć te wypady na pacach jednej ręki.

Dylemat pojawił się po piątkowej przejażdżce, przez 9h zrobiłem 152km. W tym momencie zaświeciła mi się lampka – może ten rower się do tego nie nadaje…

Posiadam go ze względu na miasto – przedni amortyzator dla krawężników itp.

rama sztywna, aby cała energia przenosiła się na pedały,

zaś pedały są najzwyklejsze, miałem przyjemność przejechać się rowerem wyposażonym w takie jakby zapinki na specjalne buty. – byłem pod wrażeniem 1 noga pchała druga ciągnęła ;) ale nie inwestowałem w to do swojego jednośladu.

Dodam, że mój charakter jazdy na krótki dystans +- 20-40km to dynamiczna jazda 80% rowerzystów to potencjalna osoba do wyprzedzenia.

Zaś na dłuższych trasach prędkość z jaką się poruszam to lekko ponad 20kmh (20-24kmh)

Z górki, przy 45kmh zaczyna brakować biegów i bardzo szybko pedałuje

Pytania:

1) Czy w ogóle pasuje do mojego stylu jazdy rower szosowy?

2) Porównując prędkość w góralu np. 25kmh to ile by się jechało na szosowym – przy podobnym użyciu siły? – Czy większe, węższe i bardziej napompowane koła, wyższe przełożenie, pedały z tym mechanizmem przyczepiania butów, naprawdę tak poprawią owe osiągi

3) Czy rower szosowy poradzi sobie na chodnikach i ścieżkach rowerowych? – jazda po centrum w remoncie…

4) Przy ilu kmh rozpocznie się oszalałe pedałowanie tj. przy 50kmh w góralu?

5) Jak wygląda wyhamowanie prędkości np. z 50kmh albo i 80kmh? Przy moich v-brake od deore wygląda to bardzo pozytywnie.

Nie dysponuje gotówką typu 2000zł...

Jeśli miałbym skłaniać się do kupna szosy, to czy w ogóle wchodzi w grę np: http://allegro.pl/show_item.php?item=2570396980

Pozdrawiam i proszę pomoc, Tomasz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...