Skocz do zawartości

[Licznik] Jak ustawić licznik? - pomoc

kontooo2

Rekomendowane odpowiedzi

Licznik sigma 1009 bezprzewodowy. W rowerze mam kola 26 x 2.0 rozmiar ISO 52-559. Nie mogę nigdzie znaleźć tabeli jaką wielkość wpisać dla tych danych.

Dane jakie udalo mi sie znaleźć to:

Tabela Polara - 2054mm

Zmierzone centymetrem krawieckim - 2120mm

Średnica kola z opona x PI - 2104mm

Na dystansie 1km mierzone na trasie pomiędzy tymi pachołkami przy drodze wyszlo 980m przy ustawieniach 2054. Jakie dane powinienem wpisać ?

Gdzieś czytałem ze odejmuje sie jakieś 2 % przy mierzeniu ze względu na to iż opona w czasie jazdy sie spłaszcza.

Najlepiej to znajdź kawałek jakiejś prostej, równej powierzchni. Ustaw przednie koło tak, aby wenty był do ziemi pod kątem 90* i zaznacz to miejsce na ziemi, następnie wsiądź na rower i przejedź jeden pełny obrót koła(wentyl musi być w ustawieniu początkowym). Zmierz dystans który przebyło koło, zamień na milimetry i wpisz do licznika.

Sposób opisany wyżej jest najlepszy. Ale możesz też zmierzyć wysokość koła i teraz pomnożyć tą wysokość przez 3.14.

Pozdrawiam!

Tak zrobiłem :) zobacz pierwszy post. Co do zaznaczania śladu na oponie... próbowałem ale kreda nie chciała zaznaczać śladu na drodze :/. Ustawiłem w końcu 2090. Na słupkach przy drodze mierzone z 10 x wychodziło praktycznie słupek co 100m i na 1k wyszło równo 1km :). Jak bym ustawił np 2500 mając kolo takie jakie mam... to prędkość będzie zawyżona prawda ?

• 4 tygodnie później...

Mam jeszcze jeden problem.Wcześniej miałem oponki Scott Oxyd 2.0 i miałem ustawiony wymiar koła 2104,teraz zmieniłem na Schwalbe Nobby Nic 2.1 i w książeczce od Sigmy 1009 nie ma kodu odpowiadającemu rozmiarowi 26x2,1.Czy mogłby ktoś podać kod jaki on ma wpisany.Z góry dzięki,pozdro Michał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...